Mahkeme, veteriner hekimlerin itirazını onadı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 26 Ocak 2010 16:54, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Tarım ve Köyişleri Bakanlığının Döner Sermaye İşletmeleri Uygulama Yönetmeliği'ndeki değişikliğine mahkeme, ?Veteriner hekimsiz olmaz? cevabını verdi

Türk Veteriner Hekimler Birliği (TVHB), 23 Mart 2009 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren ?Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Döner Sermaye İşletmeleri Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin? 1 Maddesinin iptali istemiyle Danıştaya başvurdu.

Türk Veteriner Hekimler Birliği Danıştaya yaptığı başvuruda bahsi geçen maddenin ?Hayvancılık faaliyeti yürüten işletmelerde, hayvan hastanelerinde, işletme müdürünün başkanlığında, müdür yardımcısı, şube şefleri ve veteriner hekimlerden müteşekkil en az beş kişiden oluşan bir fen heyeti kurulur? şeklindeki hükmüne, ?Veteriner hekim bulunmayan hallerde veteriner hekim yerine sırasıyla ziraat mühendisi, ziraat teknikeri, veteriner sağlık teknikeri, veteriner sağlık teknisyeni görev alır? hükmünün eklenmesine karşı çıkarak, yürütmeyi durdurma ve iptal talebinde bulundu.

?Belirtilen merciiler yetki sahibi değil?

Dava dilekçesinde, fen heyetinde veteriner hekimin bulunmasının zorunlu olduğu, alınacak kararlar ve yapılacak işlerde veteriner hekimlerin bilgisine başvurulması gerekliliğine dikkat çeken TVHB, yetkili olmayan meslek mensuplarından oluşan bir kurulun aldığı kararların uygulanmasının yasal olmayacağını savundu. TVHB dilekçesinde, ?Devlete ait resmi hayvancılık işletmeleri, araştırma kuruluşları olup, görevi, ülke hayvancılığının sağlıklı bir şekilde geliştirilmesi için gerekli araştırmaları ve çalışmaları yaparak, sağlıklı ırklar geliştirmek ve bu alanda yeni uygulamalar ortaya koymaktır? ifadelerine yer verilerek, yönetmelik değişikliği ile gerekli bilgi ve yetkiye sahip olmayan ziraat mühendisi, ziraat teknisyeni veya veteriner sağlık teknisyenlerine karar sürecinde görev alma yolunun açıldığı anlatıldı.

Bir araştırma kuruluşu için teknisyen seviyesinde temsilcilerle karar organı oluşturmanın mümkün olamayacağını savunan TVHB, ?Veteriner hekime ihtiyaç varsa, veteriner hekim alınmalıdır. Hekimlik yetki ve sorumluluğunun mühendis veya teknisyen eliyle yürütülmesi yasal yönden mümkün değildir? ifadelerini kullandı.

Mahkeme ?Veteriner hekim olması zorunludur? dedi

Danıştay Onuncu Dairede görülen davada, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun 7. maddesinde hayvanlara tıbbi ve cerrahi müdahalelerin, sadece veteriner hekimler tarafından yapılabileceği hükmüne bağlandığını belirten mahkeme heyeti, yönetmeliğe eklenen hükmün yasayla çeliştiği sonucuna vardı. Mahkeme, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Döner Sermaye İşletmeleri Uygulama Yönetmeliği'nin 23 Mart 2009tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren değişik 12. maddesinin 1. fıkrasına eklenen cümlenin, Anayasanın 124. maddesindeki yönetmeliklerle, yasalara aykırı hükümler getirilemeyeceği kuralına aykırı düştüğü gerekçesiyle, eklenen cümlenin yürütmesinin durdurulmasına karar verdi.

Mahkeme tarafından açıklanan kararda şu ifadeler yer aldı:

?Hayvanların muayene, tedavi, ameliyat ve ıslahı ile deneysel amaçlı üretimi; hayvancılık konularında deneme ve araştırma yapma, aşı, serum, ilaç ve biyolojik madde üretimi gibi faaliyetlerin, veteriner hekimlerin yetkisi dahilinde olduğu; her ne kadar, bu faaliyetlerin bizzat fen heyetince değil, döner sermaye işletmesinde çalışan personel (veteriner hekim) eliyle yürütülmesi söz konusu ise de; yalnız veteriner hekimler aracılığıyla yürütülebilecek bu faaliyetlere yön vermek ve yalnız veteriner hekimlerce yapılabilecek sıfat tevzii (ıslah) işlemine, bulaşıcı hastalıklara karşı alınacak tedbirlere karar vermek gibi görev ve yetkileri bulunduğu dikkate alındığında, fen heyetinde de veteriner hekime yet verilmesinin yasal zorunluluk olduğu sonucuna ulaşılmaktadır.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber