İstihbarat Daire Başkanı davayı kazandı

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 28 Ocak 2010 07:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

TOLGA AKINER

ANKARA - AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hırant Dink cinayetinde ?görevini ihmal ettiği' iddialarının araştırılması için başlatılan soruşturmada görevden alınan Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, eski görevine dönmek için açtığı davayı kazandı.

Trabzon'daki Sancta Maria Kilisesi Rahibi Andrea Santoro'nun, öldürüldüğü ve TAYAD'lılara yönelik linç girişiminde bulunulduğu dönemde Emniyet Müdürü olan Akyürük, 8 Mayıs 2006'da Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı oldu.

Akyürek'in istihbaratın başına geçmesinden bir süre sonra, 19 Şubat 2007'de, Hrant Dink öldürüldü. Olayın ardından Dink'in katili ve bağlantılı olduğu isimler bir bir yakalanırken, Dink'i öldüren Ogün Samast'ı azmettirdiği öne sürülen Erhan Tuncel'in polis muhbiri olduğu ortaya çıktı. Tuncel, Dink'in öldürüleceğini o dönemde Trabzon Emniyet Müdürü olan Akyürek'e bildirdiğini söyledi. Akyürek'in Dink'in öldürüleceği konusunda yapılan 11 ihbardan sadece birini İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne illettiği öne sürüldü.

Bu iddialar üzerine İçişleri Bakanlığı iddiaları arıştırmak için araştırmak soruşturma başlatmıştı. Soruşturmayı yürüten müfettişle hazırladıkları raporda dönemin İstanbul İl Emniyet Müdürü şimdiki Osmaniye Valisi Celalettin Cerrah ile Akyürek'in görev yerlerinin değiştirilmesini önerdi. Akyürek, 16 Ekim 2009'da görevinden alınarak Emniyet Genel müdürlüğü Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı emrine uzman kadrosu ile atandı. Bunun üzerine Akyürek görevinden alınmasının haksız, sebepsiz ve hukuka aykırı olduğunu öne sürerek, 6 Ocak 2010 tarihinde, Ankara 14. Bölge İdare Mahkemesi'nde dava açmıştı. Akyürek, atama kararının esastan iptalini yürütmenin durdurulmasını istedi.

Mahkeme, de 25 Ocak'taki duruşmada Akyürek'in yürütmenin durdurulması talebini yerinde buldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber