Şeker Üst Kurulu komedisi yargıya taşındı

Haber Giriş : 08 Şubat 2005 07:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

31 Aralık'ta Şeker Kurumu kapatıldı, Şeker Kurulu'nun süresi iki yıl uzatıldı. Kararı Sanayi Bakanı, Şeker Kurulu Başkanı Resmi Gazete'de yayınlanınca öğrendi Coşkun'un bürokratik hata' dediği kararın iptali için Şeker-İş Sendikası 2 Şubat'ta Danıştay'a dava açtı. Sanayi Bakanı Ali Coşkun hafta içinde sorunu çözme sözü verdi.

Şeker Kurumu'nu 31 Aralık 2004 tarihi itibariyle kapatan, Şeker Kurulu'nun görev süresini ise 31 Aralık 2006 tarihine kadar uzatan Bakanlar Kurulu Kararı, "yargıya" taşındı. Şeker-İş Sendikası, 2 Şubat günü Danıştay 13. Dairesi'ne dava açarak söz konusu Bakanlar Kurulu karanının Anayasa'ya aykırı olduğunu ileri sürüp iptalini, yürütmenin durdurulmasını talep etti. Kapatma kararında imzası olan Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun "Bir hata olmuştur. İki hafta içinde yasa çıkararak sorunu çözeceğiz" dedi. Başbakanlık ve Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na açılan davada, yasa ile kurulan bir kamu tüzel kişiliğinin sadece yasa ile kapatılabileceği belirtilerek, "Bakanlar Kurulu Kararı ile yapılan kapatma Anayasa'ya aykırıdır. Sektörde telafisi olmayan zararlara yol açılmaktadır" denildi. Davayı açan taraf olan Şeker-İş Sendikası Başkanı İsa Gök, 2004 sonunda alınan kararın bir komedi olduğunu ifade ederek şöyle devam etti: "Bakanlar Kurulu'nın yetkisi olmadığı halde Şeker Kurumu kapatıldı. Aynı gün Şeker Kurulu'nun görev süresi iki yıl uzatıldı. Böyle şey mi olur? Bu karar ile Şeker Kanunu'nu uygulanamaz, kurul da işlemez hale çevrildi. Çünkü üyelerin kendileri var ama yetkileri yok. Biz bu Bakanlar Kurulu'nun iptali için hem dava açtık, hem de bu sırada doğan boşlukta ortaya çıkabilecek sorunlar için şeker sanayicilerini ve Bakanlar Kurulu'nu uyarmak üzere harekete geçtik." Şeker Kurumu ile ilgili kapatma kararının ardından Kurum Başkanı Abdurrahman Özenbay fesih kararını Resmi Gazete'den öğrendiğini açıklarken, kararda imzası bulunan Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun da bürokratların bir yanlışlık yapmış olabileceğini savunmuştu. Kurumun fesh edilmesi ile birlikte şeker piyasasının başı boş kaldığını da anlatan Gök, bu durumun sektöre yansımasını şöyle özetledi: "En önemlisi kota rejimiydi. Buna göre yüzde 90 şeker pancarından, yüzde 10 da nişasta bazlı şeker üretimi öngörülüyordu. Şeker Kanunu'na göre Bakanlar Kurulu bu oranı artırıp, düşürebiliyordu. Şimdi kotalar denetimsiz kaldı."

30 MİLYON YTL'LİK CEZA
Gök'ün dikkat çektiği gibi Kurum'un feshi ile birlikte kotaların belirlenmesi ve denetlenmesi de boşluğa düştü. Anımsanacağı üzere Şeker Kurumu 2004 Kasım ayında nişasta bazlı şeker üreticilerine kota fazlası şeker sattıkları için 30 milyon YTL'ye yakın ceza kesmişti. Bunlar içinde büyük şirketlerin de olduğu biliniyordu. "Nişasta bazlı şeker üreticilerin yararına bir ortam yaratılmış, piyasa allak bullak edilmiştir" diyen İsa Gök, piyasayı kaosa sürükleyen Bakanlar Kurulu Kararı'nın iptal edilmesini istedi.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber