2009'da 452 bin insana istihdam sağlandı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Şubat 2010 23:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de 2009'da 452 bin insana istihdam sağlandığını ifade eden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, bu performansla gelişmiş ülkelerin önüne geçildiğini belirtti.

Uluslararası Gaz Eğitim Teknoloji ve Araştırma Merkezi (UGETAM) ve Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği Derneği (GAZBİR) tarafından düzenlenen Enerji Sektörü Isıtma ve Doğalgaz Eğitim ve İstihdam Programı kapsamındaki eğitimlere katılarak mesleki yeterlilik belgesi almaya hak kazanan kursiyerler için düzenlenen sertifika töreninde konuşan Dinçer, Türkiye'nin işsizlik ve mesleksizlik olmak üzere iki temel sorununa köklü şekilde cevap vermeye çalıştıklarını ifade etti.

Türkiye'de ciddi şekilde işsizlik meselesiyle karşı karşıya olunduğunu ifade eden Dinçer, 2009'da 860 bin kişinin işgücüne dahil olmasına rağmen ancak 452 bin kişiye istihdam sağlayabildiklerini, bununsa bir sorun olarak ortada durduğunu söyledi.

Yaşanan küresel krizin artık sosyal krize, özellikle işsizlik krizine dönüşmeye başladığını kaydeden Ömer Dinçer, tüm dünyanın işsizliğin giderek artacağı tahmininde bulunduğunu, bu dönemde kendilerine gelen verilere göre sadece Almanya ve Brezilya'nın çok olumsuz etkilenmediğini ve iki ülkenin mevcut işsizlik oranlarını koruduklarını ifade etti.

Türkiye hariç gelişmiş bütün ülkelerde işsizlik oranlarının ikiye, hatta üçe katlandığını belirten Dinçer, "Türkiye'nin işsizlik oranlarında yüzde 30 artış oldu. Yüzde 9,9'dan yüzde 10'dan yüzde 13'e çıktık. Ama bu bizim krizden az etkilendiğimiz anlamına gelmeksizin, bu krizi iyi yönettiğimize dair birkaç şeyi belirtmekte yarar var. İşsizlik oranlarının artmasına rağmen, Türkiye'nin genç nüfusuna, her yıl 800 binden fazla insanın işgücüne dahil olmasına rağmen, kırdan kente çok yoğun bir göçün olduğu ortamda tarım sektöründeki çözülmeye rağmen, teknolojinin ortaya çıkardığı sonuçlara rağmen, Türkiye'de 2009'da 452 bin insana istihdam sağladık. Bütün gelişmiş ülkelere karşın ve onların çabalarından çok daha ötesinde biz istihdam sağlama kabiliyetiyle onların önüne geçtik. Ama bu yetmiyor. Bu kendiliğinden olmadı. 2008'in ikinci yarısından itibaren sürekli olarak aldığımız tedbirlerle krizin etkilerini azaltmaya çaba sarf ettik" diye konuştu.

Sosyal güvenlik primlerinden 5 puan indirerek ciddi teşvik sağladıklarını kaydeden Dinçer, 2009'da yıl boyunca 5,5 milyon insanın bundan yararlandığını ve 5,5 milyon insana 3,5 milyar liralık teşvik sağladıklarını belirtti. Dinçer, Kanun çıktığından bugüne kadar ise sağladıkları teşvik miktarının 5 milyar liraya yaklaştığını söyledi.

Kısa çalışma ödeneği ile de yaklaşık 198 bin kişinin iş kaybına engel olduklarını ifade eden Ömer Dinçer, Türk ekonomisi geçen yıl yüzde 6'lık bir küçülme gösteriyorken 452 bin kişiye istihdam sağlamada hükümetin aldığı tedbirlerin rolüne işaret etti.

Şu anda işsizlerin yüzde 60'ının herhangi bir mesleğinin olmadığını belirten Dinçer, belirli bir konunun uzmanı olan hiç kimsenin işsiz kalmayacağını ve mesleki yeterlilikle ilgili çalışmaların bu sorunun çözümüne katkı sağlayan unsurlardan olduğunu söyledi.

Toplantıda konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise, bir toplumun gücünün nüfusla değil yetişmiş kaliteli insan gücüyle ölçüleceğini, bundan dolayı standartları belirlenmiş kaliteli, düzgün insan yetiştirmenin çok büyük önem taşıdığını ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber