Sözleşmeli Sağlık Personeli Çalıştırılmasına İlişkin Kanunun Tüm Ayrıntıları
9 Temmuzda başlayan ve 10 Temmuz 2003 tarihinde TBMM Genel Kurulundaki görüşmeleri tamamlanan Kanun ile sağlık alanında önemli değişiklikler yapılmıştır. Bu değişikliklerden birisi olan sağlık personeli ek göstergelerindeki değişiklikler daha önce sitemizde yer almıştı. Bugün ise TBMM Genel Kurulunda kabul edilen Kanunun tüm ayrıntılarını yayımlıyoruz. Ayrıntılar, sağlık personeli ek göstergelerindeki değişiklik hariç olmak üzere sitemizce 25 başlık altında toplanmıştır. Bu Kanunun en önemli yönlerinden birisi ise memur olarak çalışan sağlık personeline de sözleşmeli çalışma imkanı getirmiş olmasıdır. Buna göre 1/1/2004-31/12/2004 tarihleri arasında Bakanlığa müracaatta bulunanlar sınavsız ve kura ile sözleşmeli personel pozisyonlarında istihdam edilebilecekler. Bu şekilde sözleşmeli statüye geçen memurlar sözleşmenin bitimi halinde yeniden memuriyete dönebileceklerdir. Memur adayları için ise Sitemizin edindiği bilgilere göre Ekim ayında sınav yapılması planlanmaktadır.
Sözleşmeli Sağlık Personeli Çalıştırılmasına İlişkin Kanunun Tüm Ayrıntıları
9 Temmuzda başlayan ve 10 Temmuz 2003 tarihinde TBMM Genel Kurulundaki görüşmeleri tamamlanan Kanun ile sağlık alanında önemli değişiklikler yapılmıştır. Bu değişikliklerden birisi olan sağlık personeli ek göstergelerindeki değişiklikler daha önce sitemizde yer almıştı. Bugün ise TBMM Genel Kurulunda kabul edilen Kanunun tüm ayrıntılarını yayımlıyoruz. Ayrıntılar, sağlık personeli ek göstergelerindeki değişiklik hariç olmak üzere sitemizce 25 başlık altında toplanmıştır. Bu Kanunun en önemli yönlerinden birisi ise memur olarak çalışan sağlık personeline de sözleşmeli çalışma imkanı getirmiş olmasıdır. Buna göre 1/1/2004-31/12/2004 tarihleri arasında Bakanlığa müracaatta bulunanlar sınavsız ve kura ile sözleşmeli personel pozisyonlarında istihdam edilebilecekler. Bu şekilde sözleşmeli statüye geçen memurlar sözleşmenin bitimi halinde yeniden memuriyete dönebileceklerdir. Hem memur olarak çalışan hem de memur adayı olan sağlık personelini yakından ilgilendiren bu tasarı ile ilgili diğer ayrıntıları ve TBMM Genel Kurulunda değişiklikler yapılarak kabul edilen Kanunun tüm metnini görmek için tıklayın.
Eleman Temininde Güçlük Çekilen Yerlerde Sözleşmeli Sağlık Personeli Çalıştırılması İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısıyla İlgili Bilgiler
1)Tabiplerin yurt sathında dengeli ve adil dağılımının zorlamalarla sağlanamayacağı, personelin özlük haklarının bölgelere göre özendirici hale getirilerek gönüllülük esasına dayalı bir istihdam politikasının benimsenmesinin etkin ve kaliteli sağlık hizmeti sunmak açısından daha uygun olacağı kanaatine varıldığından pratisyenlikte iki yıl ve uzmanlıkta iki yıl olmak üzere toplam dört yıl süre ile Devlet hizmeti yükümlülüğü getiren, Türkiye'deki tıp fakültelerinden mezun olan veya öğrenimlerini yurt dışında yaparak tabip unvanı kazananlar ile yurt içinde veya yurt dışında Tababet Uzmanlık Tüzüğüne göre uzman olan tabipleri atama mecburiyeti getiren, Devlet hizmeti yükümlülüğünü yerine getirmeyenlerin hiçbir kamu kuruluşunda veya serbest olarak mesleklerini icra edememelerini öngören 2514 sayılı Bazı Sağlık Personelinin Devlet Hizmeti. Yükümlülüğüne Dair Kanun yürürlükten kaldırılmaktadır.
2)Mecburi hizmetin kalkmasıyla birlikte bazı il, ilçe ve yerleşim birimlerinde
eleman temininde güçlük çekilmesi söz konusu olacağından, bu yerlerde istihdamı
özendirmek amacıyla memur ve işçi olmayan sözleşmeli sağlık personeli çalıştırılması
öngörülmektedir.
3)Uzman tabip, tabip, diş tabibi, eczacı, veteriner, biyolog, psikolog, sosyal çalışmacı, diyetisyen, fizyoterapist, çocuk gelişimcisi, odyolog, tıbbi teknolog, sağlık teknikeri, hemşire, ebe, sağlık memuru pozisyon unvanlarında istihdam edilecek sözleşmeli personelin sayısının 22 bini geçmemesi ve şehir merkezlerinde kullanılacak toplam pozisyon sayısının bu rakamın %5'i aşmaması öngörülmektedir.
4)Sözleşmeli personelin istihdam edilecekleri yerleri ve çalıştırılabilecek azami pozisyon sayısı ile istihdam edilecek pozisyon unvanları ve bunların nitelikleri, hizmete duyulan ihtiyaçtaki değişmeler dikkate alınarak yılda bir kez olmak kaydıyla, Devlet Personel Başkanlığı ile Maliye Bakanlığının görüşü ve Bakanlığın teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca yeniden belirlenebilecektir
5) Sözleşmeli personel; pozisyonunun tahsis edildiği yer dışındaki birimlerde sürekli olarak görevlendirilemeyecektir. Yani çakılı olarak çalıştırılacaktır. Ancak sözleşmeli personel; deprem, yangın, su baskını, yer kayması, çığ ve benzeri afetler, sıkıyönetim, olağanüstü hal, seferberlik ve savaş hali ile yılda bir ayı geçmeyen hizmet içi eğitim çalışmaları esnasında, pozisyonunun tahsis edildiği yer dışındaki birimlerde geçici olarak görevlendirilebilecektir.
6) Sözleşme ile çalıştırılacak personelin; Bakanlığın belirleyeceği hizmetin gerektirdiği özel koşulların yanı sıra, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinde belirtilen genel şartları ve Kanuna ekli (1) sayılı cetvelde belirtilen nitelikleri taşıması zorunludur.
7) Herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı alanlar, sözleşmeli personel olarak istihdam edilemeyecektir.
8) Sözleşmeli personel olarak; uzman tabip, tabip ve diş tabibi pozisyonlarına her türlü atamalar kura ile, diğer sözleşmeli personel pozisyonlarına ise merkezi sınavla yapılacaktır. Daha önce Devlet memurluğu hizmeti bulunanlar, halen Devlet memuru olarak çalışanlar, diğer personel kanunlarına tabi olanlar ile bu Kanuna tabi olarak istihdam edilip de hizmet sözleşmesini feshedenler veya sözleşmesi feshedilenler de sınavla atanması öngörülenler de bu pozisyonlara ancak merkezi sınavla atanabilecektir. Ancak, halen 657 sayılı Kanuna tabi olarak Sağlık ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı kadrolarında çalışmakta olan personelden 1/1/2004-31/12/2004 tarihleri arasında Bakanlığa müracaatta bulunanlar sınavsız ve kura ile sözleşmeli personel pozisyonlarında istihdam edilebilecekler.Başvuru süresi Bakanlar Kurulu Kararıyla uzatılabilecektir.Sözleşmeli personel pozisyonlarında istihdam edilmeye başlanan Devlet memurlarının kadroları hiçbir işleme gerek kalmaksızın tutulu kadro haline gelmiş sayılacaktır.
9) Bir sözleşmeli personel pozisyon unvanından sınavla atanması öngörülen
diğer bir pozisyon unvanına nakiller ile, sözleşmeli personelin aynı pozisyon
unvanıyla sınavla atanması öngörülen diğer boş pozisyonlara nakillerinde ise
merkezi sınav puanına göre yapılacak sıralama esas alınacaktır.
10) Hizmet sözleşmelerinin uygulanma süresi, mali yıl ile sınırlıdır. Taraflardan
birinin, sözleşmenin bitiminden en geç bir ay önce karşı tarafa yazılı fesih
bildiriminde bulunmaması durumunda hizmet sözleşmesinin uygulanma süresi, izleyen
yılın sonuna kadar uzatılmış sayılacaktır.
11)Sözleşmeli personel; kazanç getirici başka bir iş yapamayacak, resmi veya özel herhangi bir müessesede maaşlı, ücretli veya sözleşmeli olarak görev alamayacak, serbest olarak sanat ve mesleklerini icra edemeyecek, 657 sayılı Kanunda Devlet memurları için yasaklanmış bulunan fiil ve eylemlerde bulunamayacak ve siyasi partilere üye olamayacaktır.
12)Sözleşmeli olarak çalıştırılacak personele, 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (B) bendine göre çalışanlar için uygulanmakta olan tavan ücretin 2,5 katını aşmamak üzere, pozisyon unvanları itibarıyla belirlenmiş bulunan taban ve tavan ücret oranları arasındaki oranlar üzerinden hesaplanan miktarlarda aylık ücret ödenecektir. Taban ve tavan oranlar arasındaki aylık ücretin belirlenmesinde; sözleşmeli olarak çalıştırılacak personelin pozisyon unvanı, hizmet süresi, görev yerinin özelliği ve şartları ile eğitim seviyesi esas alınacaktır.
13)Çalıştırıldıkları il merkezinde oluşturulacak komisyon ile sicil ve disiplin amirleri tarafından yapılacak başarı değerlendirmesi sonucunda emsallerine göre başarılı görev yaptıkları tespit edilen sözleşmeli personele, unvanlar itibarıyla belirlenen bir aylık ücret tutarında ve bir mali yılda iki defayı geçmemek üzere ödül verilmesi mümkündür. Sözleşmeli personelin başarı değerlendirmesi; objektif kriterler çerçevesinde belirlenmek kaydıyla; görevin verimli ve etkin yürütülmesi, yaratıcılık, girişimcilik, çalışma disiplini, görevin yürütülmesinde gösterilen gayret ve başarı ile sağlık hizmetlerinde yararlananların memnuniyeti dikkate alınarak tespit edilecektir.
14)Başarı değerlendirmesi esas ve usulleri, başarı değerlendirmesini yapacak amirler ve komisyonun kimlerden oluşacağı ile sözleşmeli personele ödenecek aylık ücret belirtilen unsurlar çerçevesinde Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığının görüşü üzerine Bakanlık tarafından belirlenecektir.
15) Sözleşmeli personele, aylık sözleşme ücreti dışında görev yaptıkları birimde bulunan döner sermayeden ilgili mevzuatı dahilinde ödeme yapılabilecektir.
16)Sözleşmeli personele, Devlet memurlarına ödenen aile, doğum, ölüm yardımları ödeneği verileceği gibi, bu personel 657 sayılı Kanunun 209, 210, 211 ve 212 nci maddelerindeki yardım ve haklardan yararlandırılacaktır.
17)Sözleşmeli personel, iki ay önceden yazılı ihbarda bulunmak şartıyla
sözleşmeyi tek taraflı olarak her zaman feshedebilecektir.
18) Bakanlık, hizmet sözleşmesinde belirtilen koşullara uymaması nedeniyle
sicil veya disiplin amirleri tarafından yazılı olarak ikaz edilenlerden söz
konusu koşullara uymama halinin tekerrürü durumu ile norm pozisyon sayısında
değişiklik olması, sözleşmeli personel pozisyonlarının vizelendiği birimlerin
kapatılması veya bu birimlerde sözleşmeli personel istihdam edilmesinden vazgeçilmesi
hallerinde sözleşmeli personelin sözleşmesini bir ay önceden yazılı ihbarda
bulunmak şartıyla feshedebilecektir.Bakanlık sözleşmeyi sona erdirmek istediği
taktirde gerekçesini karşı tarafa bildirmek zorunda olacaktır.
19)Hizmet sözleşmesi; sözleşmeli personelin istek, yaş haddi, malullük gibi
nedenlerle emekliye ayrılması, 657 sayılı Kanuna göre Devlet memurluğundan çıkarma
cezası verilmesini gerektirecek bir fiil işlenmesi veya ölümü, sözleşmeli personelin
ilgili mevzuatına göre aranan niteliklerden birini taşımadığının sonradan anlaşılması
veya bu niteliklerden herhangi birini sonradan kaybetmesi hallerinde kendiliğinden
sona erecektir. Sözleşmesi anılan fillerden birini işlemesi nedeniyle sona eren
personel, hiçbir şekilde bir daha sözleşmeli personel olarak istihdam edilemeyecektir.
20)Kesintisiz on yıl süreyle sözleşmeli personel olarak hizmet etmiş ve bu süre içersinde aylıktan kesme ve üstü disiplin cezası almamış olanlar, sicilleri olumlu olmak kaydıyla, sürekli sözleşmeli personel olma hakkını elde etmiş sayılacaktır. Bu hakkı elde etmiş personelin sözleşmesi, 657 sayılı Kanuna göre Devlet memurluğundan çıkarma cezası verilmesini gerektirecek bir suç işlemedikçe emeklilik hakkını elde edene kadar Bakanlık tarafından tek taraflı olarak feshedilemeyecektir.
21)Devlet memuru olarak çalışmaktayken bu Kanun çerçevesinde sözleşmeli personel statüsüne geçenler sözleşmelerinin bitiminde istekleri halinde 657 sayılı Kanunun ilgili hükümlerine göre Devlet memurluğu kadrolarına naklen atanabileceklerdir.
22)Sağlık hizmetlerinin önem ve aciliyeti, ertelenemez ve ikame edilemez özellikleri nedeniyle şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonrada hizmetine acilen ihtiyaç duyulan personeli ihtiyaç duyulduğu anda istihdam edebilmek için Devlet memurluğu sınavına girmeden ve açıktan atama izni almadan atama yapabilme imkanının sağlanması, sağlık hizmetlerinin aksamadan yürütülmesi için gerekli ve zorunlu hale gelmiştir. Bu nedenle, uzman ve pratisyen tabip, klinik şefi ve şef yardımcısı, başasistan ve asistanlar ile diş tabipleri Devlet memurluğu sınavına ve açıktan atama iznine tabi olmadan atanmaları öngörülmüştür.
23) 4576 sayılı Kanunun geçici 1 inci maddesinde; ?bu Kanunla ihdas edilen kadrolara ilk defa, yeniden veya naklen atananların atandıkları tarih itibarıyla iki yıl geçmedikçe, kanuni mazeret dışında kurum içi veya kurumlar arası yer değişikliği yapılamaz.? şeklinde bir hüküm mevcut olup, bu düzenleme bu Kanunla ihdas edilen kadroların kullanılmasında pek çok sorunlara neden olmaktadır. Şöyle ki; sırf bu Kanunla ihdas edilen kadrolara atandıkları için bir kısım personel iki yıl zorunlu hizmet yapmak durumunda iken diğerleri böyle bir yükümlülük altında olmayacak ve neticede bu uygulama, aynı durumda olanlara farklı mevzuatların uygulanması nedeniyle Anayasanın eşitlik ilkesine de aykırı olacaktır. Yine bu kadroların sürekli takibinin yapılması ayrı bir birimin teşkilini gerektireceğinden bu durum ise personel, emek ve zaman israfına neden olacaktır.Bu nedenle bu hükmün yürürlükten kaldırılması öngörülmüştür.
24) Diğer taraftan, sağlık hizmetlerinde bir aksamaya sebebiyet vermemek
ve ihtiyaç olduğunda daha hızlı bir şekilde sağlık hizmetleri ve yardımcı sağlık
hizmetleri sınıfına dahil personel temin etmek amacıyla ve bütçeye ek yük getirmemek
üzere ücretleri döner sermaye gelirlerinden karşılanmak kaydıyla; lüzumu
halinde, sağlık hizmetleri ve yardımcı sağlık hizmetleri sınıfına dahil personel
tarafından yerine getirilmesi gereken hizmetlerin, üçüncü şahıslara ihale
yoluyla gördürülmesi zaruri bir ihtiyaç haline geldiğinden 657 sayılı Devlet
Memurları Kanununun 36 ncı maddesinin ilgili bölümüne bu hususta bir ekleme
yapılmıştır.
25)Ayrıca, tıp ilminin çok hızlı değişen ve gelişen özelliği ile sağlık hizmetlerinin
komplike bir yapıya sahip olması nedenleriyle Sağlık Bakanına danışmanlık yapacak
değişik alanlarda uzmanlaşmış kişilerin istihdamına ihtiyaç duyulduğundan, halen
on (10) olan bakanlık müşaviri sayısının iş hacmi ve personel sayısı çok
daha az olan pek çok bakanlıkta olduğu gibi (30)'a çıkarılmasına gerek duyulmuştur.
4860 sayılı 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin
Eki Cetvellerin Sağlık Bakanlığına Ait Bölümünde Değişiklik Yapılmasına Dair
Kanunla birlikte Sağlık Bakanlığındaki ?bakanlık müşaviri? kadrosunun (10)'dan
(30)'a çıkarılmasına karşın, 3046 sayılı Bakanlıkların Kuruluş ve Görev Esaslarına
Dair Kanunun 27 nci maddesi gereğince 181 sayılı Sağlık Bakanlığının Teşkilat
ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede değişiklik yapılmadan bu kadrolar
kullanılamamaktadır. Bu çerçevede 181 sayılı Sağlık Bakanlığının Teşkilat ve
Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede değişiklikler yapılmaktadır.
Amaç ve kapsam
MADDE 1. - Bu Kanunun amacı; eleman temininde güçlük çekilen yerlerde ve hizmet dallarında sağlık hizmetlerinin etkili ve verimli bir şekilde yürütülebilmesini temin etmek üzere, Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşları tarafından hizmet akdi ile sözleşmeli olarak istih-dam edilecek ve işçi sayılmayan sağlık personelinin hizmet şartlarını, niteliklerini, işe alınma ve işine son verilme hallerini, görev ve yetkilerini, hak, yükümlülük ve sorumluluklarını, ücret ve diğer ödemeleri ile özlük işlerini düzenlemektir.
Sözleşmeli personel istihdam edilecek hizmet birimleri ; Başbakanlık Doğu ve Güneydoğu Eylem Planı, Devlet Planlama Teşkilatı ta-rafından yayınlanmış en son ilçe bazındaki sosyo ekonomik gelişmişlik kriterleri, ilçelerin sağlık göstergeleri ile coğrafi konumları dikkate alınarak, Sağlık Bakanlığının teklifi üzerine yılda bir kez Bakanlar Kurulu Kararı ile tespit edilir. Dağıtımı yapılacak pozisyon sayısı 22 000'i geçemez. Şehir merkezlerinde kullanılacak toplam pozisyon sayısı, bu rakamın azami % 5'idir. Ekli 2 sayılı cetveldeki taban oranla-rını yarısına kadar indirmeye Bakanlar Kurulu yetkilidir. İstihdam edilecek sözleşmeli personel unvanları ve bunlarda aranılacak nitelikler ekli (1) sayılı cetvelde gösterilmiştir.
Tanımlar
MADDE 2. - Bu Kanunda yer alan;
a) Bakan: Sağlık Bakanını,
b) Bakanlık: Sağlık Bakanlığını,
c) Sözleşmeli personel: Ekli (1) sayılı cetvelde belirtilen pozisyon unvanlarından
birinde görev yapan personeli,
d) Sözleşmeli personel pozisyonu: Ekli (1) sayılı cetvelde unvanlar itibarıyla
belirtilen ve ancak bir personelin istihdamına imkan veren görev pozisyonunu,
İfade eder.
Sözleşmeli personelin sayısı ve çalıştırılacakları yerler
MADDE 3. - Bakanlık, bu Kanunun 1 inci maddesi gereğince hazırlanan Bakanlar Kurulu Kararında belirtilen hizmet birimlerinde ve ekli (1) sayılı cetvelde gösterilen pozisyon unvanlarıyla sınırlı olmak kaydıyla, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile diğer kanunların sözleşmeli personel çalıştırılması hakkındaki hükümlerine bağlı olmaksızın, Maliye Bakanlığı tarafından vize edilmiş pozisyonlarda Bakan onayı ile sözleşmeli personel istihdam edebilir.
Sözleşmeli personelin pozisyon unvanlarını ve niteliklerini gösteren ekli (1) sayılı cetvel ile bu Kanunun 1 inci maddesinde belirtilen sözleşmeli personel sayısı, hizmete duyulan ihtiyaçtaki değişmeler dikkate alınarak yılda bir kez olmak kaydıyla, Devlet Personel Başkanlığı ile Maliye Bakanlığının görüşü ve Bakanlığın teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca yeniden belirlenebilir.
Bu Kanuna göre istihdam edilecek sözleşmeli personel pozisyonlarının, bu Kanunun 1 inci ve 3 üncü maddeleri gereğince Bakanlar Kurulu Kararıyla belirlenen hizmet birimlerinde ve bu Kararlarda belirtilen azami pozisyon sayısını geçmemek üzere, sağlık kurum ve kuruluşları ile gezici sağlık ve 112 acil servis gibi hizmet bazında birimler ve pozisyon unvanları itibarıyla dağılımına ilişkin vize işlemi, Bakanlığın teklifi üzerine yılda bir kez olmak üzere Maliye Bakanlığınca yapılır. Vize işlemine aykırı pozisyon unvanlarında ve sağlık birimlerinde sözleşmeli personel istihdam edilemez. Bakanlık, sözleşmeli personel pozisyonlarının hizmet ihtiyaçlarına en uygun şekilde dağılımının sağlanması için gerekli tedbirleri alır ve bu amaçla norm pozisyon sayılarını tespit eder. Norm pozisyon sayısının değişmesi dışında, pozisyonların birimler itibarıyla dağılımı değiştirilemez.
Maliye Bakanlığı tarafından birimler itibarıyla vize edilmiş pozisyonlarda istihdam edilecek personel; pozisyonunun tahsis edildiği yer dışındaki birimlerde sürekli olarak görevlendirilemez ve çalıştırılamaz. Ancak sözleşmeli personel; deprem, yangın, su baskını, yer kayması, çığ ve benzeri afetler, sıkıyönetim, olağanüstü hal, seferberlik ve savaş hali ile yılda bir ayı geçmeyen hizmet içi eğitim çalışmaları esnasında, pozisyonunun tahsis edildiği yer dışındaki birimlerde geçici olarak görevlendirilebilir.
Sözleşmeli personelin atanma şartları ve nitelikleri
MADDE 4. - Sözleşme ile çalıştırılacak personelin; Bakanlığın belirleyeceği hizmetin gerektirdiği özel koşulların yanı sıra, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinde belirtilen genel şartları ve ekli (1) sayılı cetvelde belirtilen nitelikleri taşıması zorunludur. Herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı alanlar, sözleşmeli personel olarak istihdam edilemezler.
Sözleşmeli personel olarak; uzman tabip, tabip ve diş tabibi ve eczacı pozisyonlarına her türlü atamalar kura ile, diğer sözleşmeli personel pozisyonlarına ise merkezi sınavla yapılır. Daha önce Devlet memurluğu hizmeti bulunanlar, halen Devlet memuru olarak çalışanlar, diğer personel kanunlarına tabi olanlar ile bu Kanuna tabi olarak istihdam edilip de hizmet sözleşmesini feshedenler veya sözleşmesi feshedilen-ler de sınavla atanması öngörülen pozisyonlara ancak merkezi sınavla atanabilirler. Bir sözleşmeli personel pozisyon unvanından sınavla atanması öngörülen diğer bir pozisyon unvanına nakiller ile, sözleşmeli personelin aynı pozisyon unvanıyla bu Kanunun 1 inci maddesi gereğince hazırlanan Bakanlar Kurulu Kararında gösterilen hizmet birimlerinde arasındaki aynı unvanlı sınavla atanması öngörülen boş diğer pozisyonlara nakillerinde merkezi sınav puanına göre yapılacak sıralama esas alınır.
Sözleşmeli personel pozisyonlarına atanacakların seçimi maksadıyla yapılacak sınavlar, sınava tabi tutulmaksızın yapılabilecek atamalara ilişkin kuralar, bir sözleşmeli personel pozisyon unvanından diğer bir pozisyon unvanına nakiller ile sözleşmeli personelin aynı pozisyon unvanıyla bu Kanunun 1 inci maddesi gereğince hazırlanan Bakanlar Kurulu Kararında gösterilen hizmet birimlerinde arasındaki aynı unvanlı boş diğer pozisyonlara nakilleri ile ilgili usul ve esaslar Devlet Personel Başkanlığının görüşü üzerine Bakanlık tarafından hazırlanarak yürürlüğe konulacak yönetmelikle belirlenir.
Hizmet sözleşmesi
MADDE 5. - Hizmet sözleşmesinin tarafları, Bakanlık ile 4 üncü madde uyarınca sözleşmeli personel olarak çalışmaya hak kazanmış kişilerdir. Hizmet sözleşmesi, Bakanın ilde yetkili kıldığı amir ile sözleşmeli personel arasında imzalanır. Sözleşmeli personelin; görev yeri, görevi dahilinde yapacağı işlerin tanımları, uyacakları mesleki ve etik kurallar, ödev, yetki ve sorumlulukları ile diğer hususlar hiz-met sözleşmesinde belirtilir. Hizmet sözleşmesi yazılı olarak yapılır ve tip sözleşme örnekleri Maliye Bakanlığınca vize edilir.
Hizmet sözleşmelerinin uygulanma süresi, mali yıl ile sınırlıdır. Taraflardan birinin, sözleşmenin bitiminden en geç bir ay önce karşı tarafa yazılı fesih bildiriminde bulunmaması durumunda hizmet sözleşmesinin uygulanma süresi, izleyen yılın sonuna kadar uzatılmış sayılır.
Hizmet sözleşmesinin gerektirdiği damga vergisi sözleşmeli personel tarafından, diğer resim, harç ve benzeri giderler Bakanlıkça kar-şılanır.
Sözleşmeli personel; kazanç getirici başka bir iş yapamaz, resmi veya özel herhangi bir müessesede maaşlı, ücretli veya sözleşmeli olarak görev alamaz, serbest olarak sanat ve mesleklerini icra edemez, 657 sayılı Kanunda Devlet memurları için yasaklanmış bulunan fiil ve eylemlerde bulunamaz ve siyasi partilere üye olamazlar.
Sözleşmeli personelin, istihdam edildikleri hizmet birimlerinin bulundukları yerleşme merkezlerinde (mücavir alanları dahil belediye ve köy hudutları içerisinde) sözleşme süresince ikamet etmeleri esastır.
Sözleşmeli personelin haftalık çalışma süresi kırk saattir. Ancak ilgili valilik, çalışma birimlerinin ve hizmetin özellikleri ile emsali Devlet memurlarının çalışma saatlerini dikkate alarak farklı çalışma süreleri ve günlük çalışma saatlerini belirlemeye yetkilidir. Belirli sürede bitirilmesi gereken işler söz konusu olduğunda, sözleşmeli personel normal çalışma saatleri dışında veya hafta tatili ve resmi tatil-lerde de çalışmak zorundadır. Bu çalışmaları karşılığında sözleşmeli personele herhangi bir ek ücret ödenmez. Ancak, zorunlu çalışılan hafta tatili ve diğer dinlenme süreleri başka günlerde kullandırılır.
Sözleşmeli personelin izinleri hususunda 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu uygulanır. Ancak, 30 günü aşan hastalık izinlerinde sözleşmeli personele yarım sözleşme ücreti ödenir. Ayrıca, sözleşmeli personelin yıllık izinleri birleştirilemez ve bu personele yıllık izinden düşülmek üzere mazeret izni verilemez.
Mali haklar ve ödül
MADDE 6. - Sözleşmeli olarak çalıştırılacak personele, 657 sayılı Kanunun 4
üncü maddesinin (B) bendine göre çalışanlar için uygulanmakta olan tavan ücretin
2,5 katını aşmamak üzere, ekli (2) sayılı cetvelde pozisyon unvanları itibarıyla
belirlenmiş bulunan taban ve tavan ücret oranları arasındaki oranlar üzerinden
hesaplanan miktarlarda aylık ücret ödenir. Taban ve tavan oranlar arasındaki
aylık ücretin belirlenmesinde; sözleşmeli olarak çalıştırılacak personelin pozisyon
unvanı, hizmet süresi, görev yerinin özelliği ve şartları ile eğitim seviyesi
esas alınır.
Çalıştırıldıkları il merkezinde oluşturulacak komisyon ile sicil ve disiplin amirleri tarafından yapılacak başarı değerlendirmesi sonucunda emsallerine göre başarılı görev yaptıkları tespit edilen sözleşmeli personele, bir aylık ücreti tutarında ve bir mali yılda iki defayı geçmemek üzere ödül verilebilir. Sözleşmeli personelin başarı değerlendirmesi; objektif kriterler çerçevesinde belirlenmek kaydıyla; görevin verimli ve etkin yürütülmesi, yaratıcılık, girişimcilik, çalışma disiplini, görevin yürütülmesinde gösterilen gayret ve başarı ile sağlık hizmetlerinde yararlananların memnuniyeti dikkate alınarak tespit edilir.
Başarı değerlendirmesi esas ve usulleri, başarı değerlendirmesini yapacak amirler ve komisyonun kimlerden oluşacağı ile sözleşmeli personele ödenecek aylık ücret yukarıda belirtilen unsurlar çerçevesinde Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığının görüşü üzerine Bakanlık tarafından belirlenir.
Sözleşmeli personele yapılacak ödemeler, çalışmayı takip eden ay sonunda yapılır. Sözleşmeli personele, aylık sözleşme ücreti dışında görev yaptıkları birimde bulunan döner sermayeden ilgili mevzuatı dahilinde ödeme yapılabilir. Sözleşmeli personele, Devlet memurlarına ödenen aile, doğum, ölüm yardımları ödeneği verilir ve bu personel 657 sayılı Kanunun 209, 210, 211 ve 212 nci maddelerindeki yardım ve haklardan yararlandırılır.
Sözleşmeli personele yukarıda sayılanlar dışında herhangi bir ad altında ödeme yapılamaz ve sözleşmelere bu hususta hüküm konulamaz.
Hizmet sözleşmesinin feshi ve sürekli sözleşmeli personel statüsü
MADDE 7. - Sözleşmeli personel, iki ay önceden yazılı ihbarda bulunmak şartıyla
sözleşmeyi tek taraflı olarak her zaman feshedebilir. Bakanlık, hizmet sözleşmesinde
belirtilen koşullara uymaması nede-niyle sicil veya disiplin amirleri tarafından
yazılı olarak ikaz edilenlerden söz konusu koşullara uymama halinin tekerrürü
durumu ile norm pozisyon sayısında değişiklik olması, sözleşmeli personel pozisyonlarının
vizelendiği birimlerin kapatılması veya bu birimlerde sözleşmeli personel istihdam
edilmesinden vazgeçil-mesi hallerinde sözleşmeli personelin sözleşmesini bir
ay önceden yazılı ihbarda bulunmak şartıyla feshede-bilir. Bakanlık sözleşmeyi
sona erdirmek istediği takdirde gerekçesini karşı tarafa bildirmek zorundadır.
Norm pozisyon sayısında değişiklik olması, sözleşmeli personel pozisyonlarının vizelendiği birimlerin kapatılması veya bu birimlerde sözleşmeli personel istihdam edilmesinden vazgeçilmesi sebebiyle sözleşmesi feshedilenler hariç olmak üzere, sözleşmesi feshedilenler ile hizmet sözleşmesini feshedenler iki yıl geçmedikçe yeniden sözleşmeli personel pozisyonlarında istihdam edilemezler. Bunların sözleşmeli statüde geçirdikleri hizmetler, yeniden işe alınmalarında kazanılmış hak teşkil etmez.
Hizmet sözleşmesi; sözleşmeli personelin istek, yaş haddi, malullük gibi nedenlerle emekliye ayrılması, 657 sayılı Kanuna göre Devlet memurluğundan çıkarma cezası verilmesini gerektirecek bir fiil işlenmesi veya ölümü, sözleşmeli personelin ilgili mevzuatına göre aranan niteliklerden birini taşımadığının sonradan anlaşılması veya bu niteliklerden herhangi birini sonradan kaybetmesi hallerinde kendiliğinden sona erer. Sözleşmesi anılan fiillerden birini işlemesi nedeniyle sona eren personel, hiçbir şekilde bir daha sözleşmeli personel olarak istihdam edilemez.
Kesintisiz on yıl süreyle sözleşmeli personel olarak hizmet etmiş ve bu süre içersinde aylıktan kesme ve üstü disiplin cezası almamış olanlar, sicilleri olumlu olmak kaydıyla, sürekli sözleşmeli personel olma hakkını elde etmiş sayılır. Bu hakkı elde etmiş personelin sözleşmesi, 657 sayılı Kanuna göre Devlet memurluğundan çıkarma cezası verilmesini gerektirecek bir suç işlemedikçe emeklilik hakkını elde edene kadar Bakanlık tarafından tek taraflı olarak feshedilemez.
Kanunda hüküm bulunmayan haller
MADDE 8. - Bu Kanunda hüküm bulunmayan hallerde, bu Kanuna tabi personel hakkında
diğer kanunlarda aksine bir hüküm bulunmadıkça 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu
hükümleri uygulanır.
Çeşitli hükümler
MADDE 9. -Sözleşmeli personel, istekleri üzerine Türkiye Cumhuriyeti Emekli
Sandığı ile ilişkilendirilir. Diğer sosyal güvenlik kurumlarıyla ilişkilendirilen
sözleşmeli personel hakkında 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı
Kanununun 40 ıncı maddesi hükmü uygulanır. Sözleşmeli personel, emsali Devlet
memuru dikkate alınarak 6245 sayılı Harcırah Kanunu hükümlerinden yararlandırılır.
Sözleşmeli personel hakkında uygulanacak disiplin cezaları ile sicil hususunda bu Kanun ile ilgili düzenlemeler dışında, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun ilgili maddelerine göre işlem yapılır. Aylıktan kesme cezası, sözleşmeli personelin brüt ücretinin 1/30-1/8 arasında kesinti yapılması; kademe ilerlemesinin durdurulması cezası, sözleşmeli personelin ücretinin belirlenmesinde esas alınan kıdem süresinde indirim yapılması; Devlet memurluğundan çıkarma cezası ise sözleşmenin feshedilmesi suretiyle uygulanır. Sözleşmeli personele disiplin cezalarının uygulaması ile sicil verilmesine ilişkin usul ve esaslar Devlet Personel Başkanlığının görüşü üzerine Bakan-lık tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.
Devlet memuru olarak çalışmaktayken bu kanun çerçevesinde sözleşmeli personel statüsüne geçenler sözleşmelerinin bitiminde istekleri halinde 657 sayılı Kanunun ilgili hükümlerine göre devlet memurluğu kadrolarına naklen atanabilirler.
Sözleşmeli personel hakkında; 2946 sayılı Kamu Konutları Kanunu, 3628 sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu, 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun ile 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu hükümleri de uygulanır.
Sözleşmeli personele karşı görevi ile ilgili veya görevi başında işlenen suçlar Devlet memuruna karşı işlenmiş sayılır.
Sözleşmeli personelin çalışma usul ve esasları ile bu Kanunun uygulanmasına ilişkin diğer hususlar Sağlık Bakanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca belirlenir.
MADDE 10. - 7.5.1987 tarihli ve 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel
Kanununa aşağıdaki madde eklenmiştir.
"Bazı sağlık personelinin atanması
EK MADDE 1. - Kamu kurum ve kuruluşlarının uzman (T.U.T.G), uzman tabip,
tabip ve diş tabibi ve eczacı kadrolarına yapılacak açıktan atamalar, açıktan
atama izni alınmaksızın mevzuatta öngörülen işlemlerin tamamlanmasından sonra
sınavsız ve kura ile yapılır.
Klinik şefi, klinik şef yardımcısı, başasistan ve asistan kadrolarına, açıktan atama izni alınmaksızın ilgili mevzuatı çerçevesinde atama yapılır.
Kura yoluyla yapılacak atamalara ilişkin usul ve esaslar Sağlık Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle belirlenir."
MADDE 11. - 14.7.1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 ncı maddesinin "III-SAĞLIK HİZMETLERİ VE YARDIMCI SAĞLIK HİZMETLERİ SINIFI" başlıklı bendine aşağıdaki paragraf eklenmiştir.
"Bu sınıfa dahil personel tarafından yerine getirilmesi gereken hizmetler, lüzumu halinde bedeli döner sermaye gelirlerinden ödenmek kaydıyla, Bakanlıkça tespit edilecek esas ve usullere göre hizmet satın alınması yoluyla gördürülebilir."
Madde 12.- 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa 43 üncü maddesi ile
eklenen ve 527 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile yeniden düzenlenen Ekli (l)
Sayılı Cetvelin 'lll Sağlık Hizmetleri Sınıfı' kısmı ekteki şekilde yeniden
düzenlenmiştir."
III SAĞLIK HİZMETLERİ SINIFI
b) Uzman Tabip, Tabip, Diş Hekimi, Veteriner Hekim,
Eczacı ve Biyolog ile Yüksek Lisans ve Doktora Yapmış
Olanlar
1 3600
2 3000
3 2200
4 1600
5 1300
6 1150
7 950
8 850
b) Sağlık bilimleri lisansiyerleri
1 3000
2 2200
3 1800
4 1300
5 1150
6 950
7 850
8 800
c) Sağlık ile ilgili ön lisans mezunları
1 2200
2 1600
3 1200
4 1100
5 900
6 800
7 600
8 550
9 500
10 450
d) Diğerleri
1 1500
2 1100
3 800
4 650
MADDE 13. - 13.12.1983 tarihli ve 181 sayılı Sağlık Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 22 nci maddesinde yer alan "on (10)" ibaresi "otuz (30)" olarak değiştirilmiştir.
Yürürlükten kaldırılan hükümler
MADDE 14. - 21.8.1981 tarihli ve 2514 sayılı Bazı Sağlık Personelinin Devlet
Hizmeti Yükümlülüğüne Dair Kanun ile 7.6.2000 tarihli ve 4576 sayılı Devlet
Memurları Kanunu, Harcırah Kanunu, Bazı Sağlık Personelinin Devlet Hizmeti Yükümlülüğüne
Dair Kanun, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün Kuruluş ve Görevleri Hakkında
Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun, Kadastro Kanunu
ile Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Eki Cetvellerde
Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun geçici 1 inci maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.
GEÇİCİ MADDE 1. - 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olarak Sağlık ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı kadrolarında halen çalışmakta olan personelden 1.1.2004-31.12.2004 tarihleri arasında Bakanlığa müracaatta bulunanlar sınavsız ve kura ile sözleşmeli personel pozisyonlarında istihdam edilebilirler. Başvuru süresi Bakanlar Kurulu Kararı ile uzatılabilir. Sözleşmeli personel pozisyonlarında istihdam edilmeye başlanan Devlet Memurlarının kadroları hiçbir işleme gerek kalmaksızın tutulu kadro haline gelmiş sayılır.
Yürürlük
MADDE 15. - Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 16. - Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.
(1) SAYILI CETVEL
SÖZLEŞMELİ PERSONEL POZİSYON UNVANLARI VE BU POZİSYONLARDA İSTİHDAM EDİLECEKLERDE ARANACAK NİTELİKLER
UNVANI |
NİTELİĞİ |
Uzman
Tabip |
Tıpta
Uzmanlık Tüzüğüne göre uzman olanlar |
Tabip |
Tıp
fakültesi mezunu |
Diş
Tabibi |
Diş
hekimliği fakültesi mezunu |
Eczacı |
Eczacılık
fakültesi mezunu |
Veteriner |
Veteriner
fakültesi mezunu |
Biyolog |
Fen-edebiyat
fakültesi biyoloji bölümü mezunu |
Psikolog |
4 yıllık
fakültelerin psikoloji bölümü mezunu |
Sosyal
Çalışmacı |
Fakülte
veya 4 yıllık yüksekokulların sosyal hizmetler bölümü mezunu |
Diyetisyen |
Fakülte
veya 4 yıllık yüksekokulların diyetisyenlik bölümü mezunu |
Fizyoterapist |
Fakülte
veya 4 yıllık yüksekokulların fizyoterapist bölümü mezunu |
Çocuk
Gelişimcisi |
Fakülte
veya 4 yıllık yüksekokulların çocuk gelişimi bölümü mezunu |
Odyolog |
Fakülte
veya 4 yıllık yüksekokulların odyoloji bölümü mezunu |
Tıbbi
Teknolog |
Sağlık
eğitim enstitüsü mezunu |
Sağlık
Teknikeri |
Sağlık
hizmetleri meslek yüksek okulu mezunu olup sağlık teknikeri olarak mezun
olanlar |
Hemşire
(4 yıllık YO) |
4 yıllık
yüksekokulların hemşirelik bölümü mezunu |
Hemşire
(2 yıllık YO) |
2 yıllık
yüksekokulların hemşirelik bölümü mezunu |
Hemşire
(SML) |
Sağlık
meslek lisesi mezunu |
Ebe
(4 yıllık YO) |
4 yıllık
yüksekokulların ebelik bölümü mezunu |
Ebe
(2 yıllık YO) |
2 yıllık
yüksekokulların ebelik bölümü mezunu |
Ebe
(SML) |
Sağlık
meslek lisesi mezunu |
Sağlık
Memuru (4 yıllık YO) |
4 yıllık
yüksekokulların ilgili bölümü mezunu |
Sağlık
Memuru (2 yıllık YO) |
2 yıllık
yüksekokulların ilgili bölümü mezunu |
Sağlık
Memuru (SML) |
Sağlık
meslek lisesi mezunu |
(2) SAYILI CETVEL
SÖZLEŞMELİ PERSONELİN AYLIK BTÜR ÜCRETLERİNE İLİŞKİN TABAN VE TAVAN ORANLARI
POZİSYON UNVANI VEYA NİTELİĞİ |
TABAN ORANI |
TAVAN ORANI |
Uzman Tabip |
1,5 |
2,5 |
Tabip - Diş Tabibi |
1,2 |
2,2 |
4 yıl ve üzeri fakülte
mezunu |
0,9 |
1,9 |
2-3 yıllık yüksekokul
mezunu |
0,8 |
1,7 |
Lise ve dengi okul mezunu |
0,7 |
1,5 |