Rektörlerden Danıştay'a katsayı tepkisi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Şubat 2010 23:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danıştay'ın katsayı ile ilgili kararına tepkiler sürüyor. Toplumun her kesiminin büyük tepkisini çeken Danıştay'a; Mevlana Üniversitesi, Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi rektörleri ile sivil toplum kuruluşlarından da eleştiri geldi.

Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, meslek lisesinde okuyan öğrencilerin aleyhine olacak bir katsayı düzenlemesinin üniversiteleri çok daha fazla olumsuz etkileyeceğini söyledi. Rektör Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, başta sanayi olmak üzere bazı sektörlerde vasıflı elaman bulma sıkıntısı yaşandığına dikkat çektiği açıklamasında katsayı uygulamasının kalkması gerektiğini kaydetti. Katsayı sorununun en kısa sürede ve en az zararla çözülebilmesi için mutlaka tarafların yan yana gelerek konuşması gerektiğine değinen Rektör Gökmen, "Meslek liselerinde okuyan öğrencilerin aleyhine olacak şekilde bir katsayı uygulamasının üniversite eğitimini daha çok olumsuz yönde etkiler." diye konuştu.

Mevlana Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bahattin Adam, siyasi görüşü ne olursa olsun akıl ve vicdan sahibi her vatandaşın kabullenemediği katsayı uygulamasının bir dayatma ile başlatılması, yıllardır devam ettirilmesi ve en önemlisi rejim sorunu haline getirilmesinin Türkiye'ye has bir uygulama olduğunu söyledi. Rektör Adam, çağdaş ve demokratik ülkelerde hayal bile edilemeyen akla ziyan bu ve benzeri yasakların rejim sorunu haline getirilerek ülkede güven ortamının bozulmak istendiğini ifade etti. Prof. Dr. Bahattin Adam, binlerce gencin mağdur olduğunu, üniversitelerin öğrenmeye açık kaliteli öğrenci bulmakta, sanayicilerin ise nitelikli ara eleman bulmakta zorlandığının altını çizerek sözlerini şöyle tamamladı:

"Ülkesinde eşit haklarda eğitim hakkı verilmediği için eğitim amacıyla yurt dışına giden binlerce gençten dolayı ülke dışına çıkan ekonomik kaynakları, normal lise şartlarında eğitim alamadığı halde onlarla aynı şartlarda sınava girmesi kabul edilemeyen gençleri ve ailelerini görmezlikten gelmek büyük bir hata olur. Gelin aydınlanmak isteyen bu gençlerin önünü açalım ki ülkemiz muasır medeniyetler seviyesine çıkarsınlar."

AK Parti Milletvekili Sami Güçlü de Danıştay'ın katsayı kararını eleştirdi. Türkiye'nin yetişmiş insan gücüne ihtiyaç duyduğunun altını çizerek şunları kaydetti: "Sanayici ve iş adamları yetişmiş insan gücüne ihtiyaç duyulduğunu ifade ediyor. Ancak Danıştay'ın son kararı yıllardır devam eden bazı meselelerin halledilmesinde kurumların istenilen seviyeye gelmediğini gösteriyor. İmam Hatip Liseleri ile ilgili konularda ise insanların tercihine herkes saygı duymalı."

Danıştay 8. Dairesi'nin katsayı ile ilgili kararını eleştiren Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil ise bu bu yasakla sanayinin ve Türkiye'nin geleceğinin önüne set konulduğunu ifade etti.

Tahir Büyükhelvacıgil, "Katsayı yüzünden sanayimiz için gerekli olan nitelikli ara eleman sıkıntısı hat safhaya ulaşmıştır. Katsayı uygulamasının kaldırılmasıyla, özellikle meslek liselerine olan ilgi artacak. Ülke sanayisinin kalkınması için gerekli nitelikli teknik eleman sıkıntısı ortadan kalkacak." dedi.

Danıştay'ın katsayı kararının azim ve kararlılıkla üreten, ülkesine katma değer sağlayan sanayicinin moralinin bozulmasına yol açtığına değinen Büyükhelvacıgil, Türkiye'de mesleki eğitim veren okulların tüm ortaöğretim kurumları içerisindeki payı yüzde 35 iken, Avrupa'da bu oranın yüzde 65'ler seviyesinde olduğuna dikkat çekti. Türkiye'deki işsizliğin başlıca nedenlerinden birinin kalifiye eleman eksikliği olduğunu vurgulayan Başkan Büyükhelvacıgil, alınan ve alınacak bu tür kararların işsizliği artıracağı uyarısında bulundu.

Konya Sivil Toplum Kuruluşları Platformu Başkanı Latif Selvi, YÖK'ün üniversiteye girişte katsayı farkını kaldıran kararının yürütmesini durduran Danıştay'ın daha önce benzer bir konuda verdiği kararla çelişkiye düştüğünü belirtti. Selvi, Türkiye'nin üniter bir yapısı bulunduğunu ve ülkede yaşayan her vatandaşın haklardan eşit şekilde faydalanması gerektiğini bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber