SSK'lılar 19 Şubat'tan itibaren özel hastanelerden yararlanabilecek

Haber Giriş : 10 Şubat 2005 10:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SSK'ya bağlı sağlık kuruluşları, 19 Şubat'tan itibaren Sağlık Bakanlığı bünyesine geçiyor.
SSK Sağlık İşleri Genel Müdürü Servet Rüştü Karahan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, devir işlemleri çerçevesinde şu anda hastanelerde tıbbi malzeme, ilaç ve demirbaş tespiti yapıldığını söyledi.
SSK'lı hastaların 19 Şubat'tan itibaren sevk almadan herhangi bir devlet hastanesine veya anlaşmalı özel hastaneye başvurabileceğini kaydeden Karahan, hastaların ilaçlarını da serbest eczanelerden alabileceklerini ifade etti.
Hastanelerde kurulan birimler sayesinde SSK'lı olduğunu karne veya başka bir yolla ispat eden her hastanın faturasını ödeyeceklerini bildiren Karahan, bundan sonra faturaların tek tek inceleneceğini anlattı.
Karahan, sağlık personeli ve diğer personelle toplam binin üzerinde çalışanın Sağlık Bakanlığı bünyesine geçeceğini belirterek, ancak devir işlemlerinin ardından SSK'daki fatura kontrol, provizyon ve ödeme işlemlerinde çalıştırılmak üzere 1750'si sağlık personeli, toplam 4 bin 36 çalışanın kurumda kalmasını planladıklarını söyledi.
Bunun için, kurumda kalmak isteyen çalışanların dilekçeyle kendilerine başvurmasını istediklerini anlatan Karahan, şu ana kadar 2 binin üzerinde personelin kurumda kalmak için dilekçe verdiğini, kurumda kalacak diğer personeli kendilerinin tespit edeceğini ifade etti. Karahan, ''İhtiyacımız olan sağlık personelini devretmeyeceğiz. Bizde kalan hekimlerimizin mağdur olmaması için performanslarına göre, 2 bin 500 YTL'ye kadar ek ödeme vereceğiz. İhtiyacımızı karşılamak için belli bir yaşın üstünde, daha az aktif hekimlik yapan personeli seçebiliriz'' diye konuştu.

BAZI DİSPANSERLER KAPANACAK
Karahan, sağlık hizmetlerini aksatmayacak şekilde, bazı dispanserlerin kapatılacağını ifade ederek, bunların sayısı konusunda henüz anlaşma sağlanmadığını belirtti. Karahan, şöyle devam etti:
''SSK Sağlık İşleri Genel Müdürlüğü yeni bir yapılanmaya gidiyor. İl müdürlüklerimiz olacak. Bunlar için, komisyonların çalışması için yer lazım. Elimizdeki sağlık tesislerinin bir kısmını, sağlık hizmetini aksatmayacak şekilde, bazı dispanserleri kapatmak istiyoruz.
Ankara, Eskişehir, Bursa ve İzmit'te toplam 7 veya 8 dispanseri kapatmayı planlıyoruz.''

19 ŞUBAT'TA NE DEĞİŞECEK
SSK Etlik İhtisas Hastanesi Başhekimi Cem Keleşoğlu da şu anda belirlenen kardeş hastane ile birlikte Sağlık Bakanlığı'na entegre olmak için çalıştıklarını söyledi. Keleşoğlu, hastane bünyesinde tam otomasyona geçiş çalışmalarına hız verdiklerini, demirbaş, taşınır, taşınmaz mallar ile personel sayısını tespit çalışmaları yaptıklarını anlattı. Keleşoğlu, devir işlemleri sürdüğü için şu anda zorunlu kalmadıkça, tıbbi malzeme veya ilaç için yeni ihale yapmadıklarını, ellerindeki malzemeyi kullandıklarını bildirdi.
Bundan sonra SSK hastanelerinde ''faturalandırma devrinin başlayacağını'' kaydeden Keleşoğlu, 20 Şubat günü gelen her hastanın faturalandırılacağını, yatan hastaların aldıkları hizmetin ise taburcu olurken fatura edileceğini bildirdi.
SSK Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Sami Türkoğlu da hastalara verilecek sağlık hizmeti konusunda herhangi bir değişiklik yaşanmayacağını, yalnızca hastaların aldıkları hizmet karşılığında faturalandırma işlemi yapacaklarını anlattı.
Türkoğlu, SSK'da çalışan sağlık personelinin Sağlık Bakanlığı'na kaydırılmasıyla ücret konusunda herhangi bir kaybı olmayacağına inandıklarını ifade etti.

MAAŞLAR 15 MART'TA SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN
Bu arada, SSK hastanelerindeki personel, devir işlemleri sırasında yaşacak süreç nedeniyle tedirgin olduklarını dile getirdi.
SSK'lı sağlık personeli, en çok devir işlemlerinin ardından şu anda çalıştıkları kurumlardan tayin olup olmayacaklarını, maaşlarının ne olacağını merak ediyor.
Sağlık Bakanlığı'nda çalışan hekimlerden daha az ücret aldıklarını belirten SSK'lı hekimler, döner sermayeden performansa göre ek gelir alacakları için maaşlarının artacağının kendilerine söylendiğini ifade ettiler.
SSK'lı sağlık personeli, 15 Mart'tan itibaren maaşlarını Sağlık Bakanlığı'ndan alacak. SSK hastanelerinde öncelikle kurulan döner sermaye işletmeleri sayesinde bu personele de performansa göre döner sermayeden pay dağıtılacak. SSK personeli, maaşlarının yanı sıra yine performansa göre ''iyileştirme'' adı altında ek ücret alıyordu.
Öte yandan, Sağlık Bakanlığı'na devredilecek hastanelerin adları da değiştirilecek. Yeni isimlere ait tabelalar ayın 19'unda hastanelere asılacak. SSK Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin (Dışkapı) adı, Sağlık Bakanlığı Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak değiştirilecek.

MİLLİYET

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber