Ek tedbir görevi, poliste iş gücü kaybına yol açtı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Şubat 2010 23:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Vatandaşın can ve mal güvenliğini, toplumun huzurunu korumakla görevli olan polis memurlarının spor etkinlikleri, konser, toplantı, gösteri, yürüyüş gibi sosyal ve siyasi etkinliklerde görev almalarının önemli oranda iş gücü kaybına neden olduğu belirlendi.

Ankara Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan bir araştırmada, polisin ek tedbir görevi nedeniyle geçen yıl yaklaşık yüzde 20 oranında iş gücü kaybı yaşadığı belirlendi.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Ankara Emniyet Müdürlüğü bünyesinde çalışan yapan 12 bin 919 polis memuru, geçen yıl toplam 12 bin 46 etkinlikte ek tedbir görevi yaptı. Bu görevlerin bin 695'i konser, sınav, kutlamalar, resmi heyetlerin etkinliklerinden oluştu. Polisin ek tedbir uyguladığı görevlerin 8 bin 218'i ise spor müsabakaları ve salon turnuvalarından oluştu. Ankara polisi ayrıca geçen yıl 2 bin 493 toplantı, gösteri, yürüyüş ve basın açıklamalarında güvenlik önlemi aldı.

Başkentte geçen yıl ek tedbirlerde görev yapan polis sayısı bir milyon 62 bin 34 olarak belirlendi. Görev yapan polislerden her biri yıl boyunca ortalama 82 etkinlikte görev aldı. Polisin geçen yıl boyunca etkinliklerdeki görev süresi de toplam 7 milyon 429 milyon 274 saat olarak kayıtlara geçti.

Araştırmada, Ankara Emniyet Müdürlüğünde görev yapan tüm personelin bir takvim yılında 37 milyon 206 bin 720 saat mesai yaptığına dikkat çekilerek, ek tedbirlerde geçen yaklaşık 7.5 milyon saatlik sürenin polise 19.97 oranında iş gücü kaybettirdiği ortaya çıktı.

-PROJECİ MÜDÜRDEN YENİ SİSTEM

Göreve gelmesinden bu yana personelin daha etkin, verimli çalışabilmesi için çeşitli projelere ağırlık veren, polis memuru, amir ve müdürlerinin meslek içi eğitimlerine büyük önem veren Ankara Emniyet Müdürü Orhan Özdemir, polisin ek tedbir görevleriyle ilgili olarak özel bir çalışma yaptırdı.

Orhan Özdemir, Emniyet Komuta Kontrol Merkezi'yle birlikte yürüttüğü çalışma çerçevesinde tüm personeli kapsayan 60 takım oluşturdu. Müdür, amir ve polis memurlarından oluşan takımların bir takvim yılında eşit görev almasını öngören Orhan Özdemir, önceden ek tedbir görevlerinde istihdam edilmeyen bazı birimleri de takımlara ilave ettirdi. Özdemir'in yeni sistemiyle ek tedbir görevi alan personel sayısı artarken, her personelin göreve gidiş sayılarında azalma oldu. Yeni sistem sayesinde ayrıca 60 takımın görev almasında eşitlik analayışı getirildi.

Ankara Emniyet Müdürü Orhan Özdemir bu çalışmanın yanı sıra spor müsabakaları, kurum, okul sınavları ile bazı etkinliklerde polis yerine özel güvenlik mensuplarının görevlendirilmesini sağladı. Özdemir'in yeni getirdiği sistem sayesinde, 2009 yılının son altı ayında spor müsabakaları, konser, kutlamalar ve resmi toplantılar gibi etkinliklerde görev alan polisten yüzde 1.47 oranında tasarruf sağlandı.

Ankara Emniyet Müdürü Orhan Özdemir'in, 2010 yılında da ek tedbirler için göreve göre asgari personel ayrılmasını, etkinlik öncesi ve sonrası görev alma zamanlarının değerlendirilmesine önem verilerek iş gücü kaybını daha aşağıya çekmeyi hedeflediği bildirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber