Kamu-Sen'den Ziraat Bankası nema kredisine tepki

Haber Giriş : 10 Şubat 2005 16:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Kamu-Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan, devlet tarafından nema ödemelerinin faiz karşılığı vatandaşa kredi olarak sunulduğunu belirterek, "Vatandaşın parası, vatandaşa faiz karşılığı veriliyor" dedi. Hanefi Bostan, "Devlet (hükümet) eğer bu nemaları toptan ödeme imkanına sahipse neden toptan ödemiyor?" diye sordu.

Uzun yıllar boyunca sürdürülen ucuz siyaset ve hukuk devleti olmaktan uzak uygulamalarla vatandaşın devletine kuşku ile bakmasına neden olduğuna işaret eden Hanefi Bostan, bu olumsuz gidişatın vatandaş nezdinde, bu ülkede güç kimde ise hak onundur düşüncesinin hakim olmasına zemin hazırladığını söyledi.

1987 yılından itibaren zorunlu olarak çalışanlardan tasarruf adı altında kesintiler yapıldığını ve 15 yıl boyunca yapılan bu kesintilerin kanun gereğince en yüksek değer üzerinden değerlendirilmesinin gerektiğine dikkat çeken Bostan, "Ancak öyle olmadı. Devlet (hükümet) rantiyeciye, tefeciye yüzde 140 - 200 faiz ve repo verirken, çalışanların tasarruflarına devletin imkanları bu kadar deyip komik oranlarda faiz uygulandı. Zorla peşin olarak kestirdiği tasarrufları takside bağladı ve komik faiz oranlarıyla çalışanlara geri ödemeye başladı. Aynı Devlet (hükümet), şimdi Ziraat Bankası aracılığıyla nema karşılığında çalışanlara yüzde 2 aylık faizle kredi teklif etmektedir. Yani Devlet (hükümet), vatandaşın kendi parasını vatandaşa aylık yüzde 2 faizle ödemeyi teklif etmektedir. Böyle bir uygulama, ancak bizim ülkemizde olabilir ve bizim devlet adamlarımızın aklına gelebilir.

Devletin (hükümet) böyle bir imkanı varsa, çalışanların alın terinden kesilen bu paraların defaten ödesin" dedi.

Hanefi Bostan açıklamasının sonunda, "Çoğunluğu açlık sınırının altında ücretle çalışan ücretlilerin içinde bulundukları zor durumdan faydalanmaya çalışmak hukuk devletiyle bağdaşmaz. Bu teklifi; hukuksuzluk, haksızlık, adaletsizlik yanında, çalışanlara karşı da hakaret olarak algıladığımızı ifade etmek isteriz" ifadelerini kullandı.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber