Üst kurullarda denetimi sağlamak amacıyla hazırlanan Düzenleyici ve Denetleyici Kurumların Kuruluş ve Görev Esasları hakkında kanun tasarısı son şeklini aldı.
Düzenleyici ve Denetleyici Kurumların Kuruluş ve Görev Esasları hakkında kanun tasarısı son şeklini aldı. 25 maddeden oluşan tasarıda, kurulların mali denetimi 20. maddede düzenlendi. Tasarıyla, üst kurullardaki denetim eksikliği gideriliyor. Üst kurulların hesapları Sayıştay tarafından kontrol edilecek ve kurullar TBMM denetimine tabi olacak. Üst kurulların hesapları Merkez Bankası ya da tek bir bankada toplanırken, yüksek maaşları nedeniyle eleştiri konusu olan kurul üyelerinin ücretleri de artık kendileri tarafından belirlenemeyecek. Tasarıya göre, üst kurulların ücretleri Başbakanlık müsteşarının maaşını geçemeyecek ve bakanlar kurulu tarafından tesbit edilecek. Kurulların mali denetimine disiplin getiren tasarı ayrıca, üst kurul üyeleri görevden ayrıldıktan sonra iki yıl içinde dahi yakınlarının aynı sektörde ticaret yapamayacağı hükmünü getiriyor. 21. maddeye göre, kurumun faaliyetleri hakkındaki yıllık rapor, bütçe ve mali denetim raporları ile bütçe kesin hesabı her yılın mart ayı sonuna kadar TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna sunulmak zorunda olacak.
Hangi kuruluşları ilgilendiriyor?
BBDK, RTÜK, Rekabet Kurulu, Telekomünikasyon Üst Kurulu, İhale Üst Kurulu, Tütün Üst Kurulu, Şeker Üst Kurulu, Din İşleri Yüksek Kurulu, Müzik Sinema Üst Kurulu, Haberleşme Üst Kurulu, EPDK ve kuruluş aşamasında bulunan Kamu Etik Kurulu.
Yenişafak