Vergi Denetmenleri 19 Şubat'ta toplanacak

Haber Giriş : 14 Şubat 2005 13:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gelir idaresini yeniden yapılandıran yasa tasarısı ve ardından vergi dairelerinin tam otomasyonu ile, vergide denetim ve kayıt dışı ile mücadele artacak, mükellef-Maliye ilişkileri düzelecek. Ancak vergi denetimini sırtlayan denetçiler, yeni yasanın aksaklıkları azaltmayacağını, problemleri içinden çıkılmaz hale getireceğini ifade ediyorlar. Vergi incelemelerinin yüzde 90'ını gerçekleştiren vergi denetmenleri Derneği Başkanı Sadettin Çakılı, Gelir İdaresinin yeniden yapılandırılmasına ilişkin kanun tasarısının beklentilere cevap vermediğini dile getirdi.

Ankara'da toplanacaklar

Vergi denetimi konusunda görev yapan kuruluşların tek çatı altında toplanmasını isteyen Çakılı 2 bin 700 üyenin 19 Şubat Cumartesi günü Ankara'da bir araya geleceğini söyledi. Türkiye genelinde kayıt dışıların ekonomiye kazandırılması konusunda etkin bir çalışma yürüten dernek başkanı vergi denetmenlerinin kuruluşta ?üvey evlat' muamelesine tabi tutulduklarını söyledi. Hafta sonunda Ankara'da yapılacak yüksek istişare toplantısında önemli kararların alınacağı sinyalini de veren Çakılı yetkililerden denetmenleri elemanlarının sorunlarına çözüm getirilmesini talep etti.

Vergi Denetmenleri, imzaya açılan Gelir İdaresinin Yeniden Yapılandırması Kanun Tasarısı'nı, görüşlerine yer verilmediği için eleştiriyor. Tasarının bu haliyle yasalaşması halinde vergi denetiminin yara alacağını vurgulayan Vergi Denetmenleri Derneği Başkanı Çakılı, bazı grupların çıkarları için Maliye Bakanlığı'nın saygınlığını yok etmeye kimsenin hakkı olmadığını belirterek, ?Olumlu duruşumuza rağmen taleplerimiz tasarı çalışmalarında hiç karşılanmadı. Görüşlerimiz dikkate alınmıyor? dedi. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın vergi denetmenleri problemine sıcak baktığını belirten Çakılı, ?Ancak her ne hikmetse bürokratik duvarları aşıp sesimizi duyuramıyoruz? diye konuştu.

Kadro problemi büyük

VDD Başkanı Çakılı, ?Gelir İdaresi personeli, memuriyetten başlayarak ileride Gelir İdaresi Başkanı olabileceğine inanmalıdır. Birilerine sürekli kadro oluşturulmasına artık son verilmelidir. Tasarıyla denetmenlerin yukarıya geçişlerine izin verilmediğini görüyoruz? diye konuştu. Meslekte bölünmüşlüğün önlenemediğini de vurgulayan Çakılı, ?Yardımcılarını yetiştiren ve mesleğe yıllarını vermiş olan vergi denetmenlerinin yeterlik probleminin çözülmediğinden meslek içersinde ?yeterli ve yetersiz' denetmen şeklinde ikili bir ayrıma yol açılarak bir meslek grubu için en büyük zafiyet olan bölünmüşlüğe neden olunmuştur? dedi. Çakılı, tasarının denetmenlerin emeklilik sorununa ilişkin bir çözüm getirmediğini belirterek, ?Vergi denetmenleri kıdemlerinin son aşamasına gelerek emekli olmak istediklerinde, 1. dereceden 2200 ek gösterge ile unvansız bir memur ile hiçbir farkı olmaksızın aynı emekli maaşını hak etmektedir? dedi.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber