Bakan Ergin: HSYK ortamı germeye çalışıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Mart 2010 15:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Adalet Bakanlığı Müsteşarı'nın son HSYK toplantısına katılmaması sonrası yaşananları, "Uygulamayı üzüntüyle karşıladım. Bu anayasa değişiklik taslağının kamuoyuyla paylaşılmasından sonra zannediyorum biraz atmosferin gerilmesine çalışılıyor" şeklinde değerlendirdi.

Ergin, Anayasa değişikliği paketi çalışmalarıyla ilgili Türkiye Ziraat Odaları Birliğini ziyaretinden sonra soruları yanıtladı. Ergin, Bir gazetecinin, Adalet Bakanlığı Müsteşarı'nın son HSYK toplantısına katılmaması sonrası yaşananları sorması üzerine, "En temel insani vazifesi olan ve yıllardır beraber çalıştıkları mesai arkadaşının babasının cenazesine giden bir müsteşarla ilgili yapılan uygulamayı üzüntüyle karşıladım. Elbette ki bu anayasa değişiklik taslağının kamuoyuyla paylaşılmasından sonra zannediyorum biraz atmosferin gerilmesine çalışılıyor. Biz buna müsaade etmemek için elimizden gelen gayreti göstereceğiz" şeklinde konuştu.

Ergin, ziyaretlerinden sonra anayasa değişikliği taslak metninde bir kısım değişmeler, genişlemeler, bir takım redaksiyonların olabileceğini söyledi.

Ergin, özellikle HSYK konusunda tartışmaların devam ettiği, bu yönde taleplerin bulunduğunu hatırlatan bir gazetecinin, "Bu konuda bir geri adım atmanız söz konusu mu?" şeklindeki sorusu üzerine ise şöyle konuştu:

"İleri adım, geri adım değerlendirmesinde bulunmayacağım. Ancak biz bunun bir taslak olduğunu ifade ettik. Baştan yola çıkarken de, bu taslak üzerine getirilecek makul, somut önerileri değerlendireceğimizi de ifade etmiştik. Onun dışında HSYK'da cereyan eden hadiselerin dışarıda ulu orta konuşulmasını doğru bulmam doğrusu. Bu tür değerlendirmelerin kurul içerisinde yapılması daha sağlıklıdır diye düşünüyorum."

Ergin, "Unvanlı hakim ve savcıların atanmasına yönelik yaşananların ardından, bu konudaki çalışmaların yeni oluşturulacak kurula bırakılması yönünde izlenim oluştuğu" iddialarının hatırlatan bir gazeteciye de, HSYK'nın önünde çok daha önceden bekleyen işler bulunduğunu söyledi.

CHP'nin de kendi anayasa değişiklik çalışmalarına dair önerileri bulunduğunun anımsatılması üzerine Ergin, "Geçmiş yıllardaki sürece baktığımız zaman, bir parti tarafından hazırlanmış anayasa değişiklik teklifinin doğru olmayacağı, bunun parlamento çatısı altında hazırlanması gereğine işaret etmişlerdi. Biz de pekala olabilir demiştik" değerlendirmesinde bulundu.

Samimi bir girişimleri varsa bunu memnuniyetle karşılayacaklarını ifade eden Ergin, "Ama bizim başlatmış olduğumuz süreci tekrar inkıtaya uğratıp, bu parlamento döneminden sonraya sarkıtma amacıyla yapılan girişimlere de, geçmişteki girişimlere bakarak, doğrusu tedbirli olacağımızı ifade ediyorum" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber