Yanlış müdahaleyle kol kesen doktor, suçlu çıktı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Mart 2010 20:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yüksek Sağlık Şurası, Temmuz 2005'te ağaçtan düşerek kolunu kırınca, Balıkesir Devlet Hastanesine götürülen çocuğun, "yanlış müdahale sonucu kolunun kesilmesine neden olduğu" iddia edilen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Refik Özbal'ın kusurlu bulunduğuna oy birliğiyle karar verdi.

Balıkesir 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nde görülen dava sürerken, mahkeme heyetinin Yüksek Sağlık Şurası'na gönderdiği dosya, görüşülerek karara bağlandı.

Mahkemenin talebi üzerine yapılan değerlendirmenin ardından hazırlanan raporun sonuç bölümünde, şöyle denildi:

"Ön kol kırığına ilk müdahalede sirküler alçı ve yara bakımı yapılmasının uygun olduğu, ancak devamında dolaşım kontrolü, alçını n kama şeklinde açılması ve atele çevrilmesinde gecikilmesi, yara bakımı ve kontrolü ile gelişen enfeksiyonun tespitinde geç kalınması, ilk ameliyatta yeterli değerlendirme yapılmadan ameliyatın sonlandırılması ve devamında ikinci ameliyata neden olunması ve anaros enfeksiyonlarda ilk tercih olan penisilin ve klindamisin seçilmeyerek uygun olmayan antibiyotik tedavisi verilmesi neticesi oluşan uzuv kaybında Dr. Refik Özbal'ın kusurlu bulunduğuna şuramızca oy birliğiyle karar verilmiştir."

Bu arada, İstanbul Adli Tıp Kurumu 3. İhtisas Kurulu da Dr. Refik Özbal'ı kusurlu bulmuştu.

Öte yandan, doktorun "tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu yaralanmaya neden olduğu ve organlardan birinin yitirilmesine yol açtığı" iddiasıyla 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması ve 3 yıl süreyle meslekten uzaklaştırılması isteniyor.

Davaya, 30 Mart Salı günü devam edilecek.

Balıkesir'de, Temmuz 2005'te arkadaşlarıyla saklambaç oynarken ağaçtan düşen Uğur Demir'in kırılan kolu, kaldırıldığı Balıkesir Devlet Hastanesinde yapılan müdahalenin ardından "gazlı kangren" olmuş, sevk edildiği 9 Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesinde hayati tehlike riskinin ortaya çıkması üzerine, dirsek altından kesilmişti.

O dönemde 13 yaşında olan Uğur, olaydan sonra aylarca aynı hastanede tedavi altında tutulmuş, yaşadığı travmanın hafifletilmesi amacıyla Türk Silahlı Kuvvetleri Rehabilitasyon Merkezi'nde uzun süre tedavi görmüştü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber