Vatandaş, aile hekimini, ilk 6 ayda memnun kalmazsa değiştirebilecek

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 05 Nisan 2010 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

112 Acil'de görev yapan doktorlar aile hekimi oluyor

Aile Hekimliği, Kasım ayından itibaren İstanbul'da uygulanmaya başlanacak. 13 milyon nüfuslu İstanbul'da 3 bin 750 birinci basamak hekime ihtiyaç var. İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü bu sayının önemli bir kısmını 112 Acil Servis doktorlarını aile hekimi olarak istihdam ederek karşılayacak.

Türkiye'de 41 ilde uygulanan aile hekimliği, Kasım 2010'dan itibaren Türkiye'nin en büyük şehri İstanbul'da başlayacak. Yıl sonuna kadar da tüm Türkiye'de devreye girmiş olacak. Şu ana kadar aile hekimliği uygulanan illerde ciddi bir sıkıntı ile karşılaşılmadı. Ancak 13 milyon nüfusa sahip İstanbul'da belli sıkıntıların yaşanabileceği öngörülüyor. Bu nedenle bir sorunla karşılaşmamak için çalışmalarına hız veren İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, 3 bin 500 nüfusa bir aile hekimi düşürmek için yoğun çapa sarf ediyor. İstanbul'da 3 bin 750 birinci basamak hekime ihtiyaç duyuluyor. Müdürlük mevcut bin 800 hekime ilave olarak, 1.000 kadar doktoru 112 Acil Servis ile hastanelerin idari kadrolarından alacak.

500 doktoru özel sağlık kuruluşlarından, geriye kalan 500 doktoru da atamalarla istihdam edip, açığı kapatmayı hedefliyor.

İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu, 2010 Kasım ayına kadar İstanbul'da doktor açığını kapatacaklarını vurguluyor. Haziran ayında aile hekimlerinin nerelerde görev yapacağının belli olacağını anlatan Dokucu, "Bu süre zarfında il genelindeki 560 sağlık ocağının 400'ünü de elden geçireceğiz. Koordinatör ekipler mahalle ve ilçelerindeki sıkıntıları tespit ediyor. Belediyeler ile ortak hareket ediliyor. Şu anda sağlık ocakları için ortalama 10 bin TL ile 30 bin TL arası tadilatlar gerekiyor. Bunları çözeceğiz." dedi. Müdürlük, sağlık ocağı yetmemesi halinde ihtiyaç olan yerde özel alanları da aile hekimliği için kiralayacak. İstanbul şu anda aile hekimliği konusunda 7 bölgeye ayrıldı. Her bir bölgenin bir koordinatörü, hepsinin üzerinde de bir baş koordinatör bulunuyor.

İnsan kaynağı sorununu çözen müdürlük, tüm sağlık ocakları arasında ortak bir otomasyon sistemi kuracak. Buna kamu hastaneleri de dahil olacak. İşlemler, bu sistem üzerinden yürüyecek. Kasım ayından itibaren vatandaş İstanbul'da adresinin kayıtlı olduğu yerde aile hekimine dahil olacak. Aile hekimi belli olduktan sonra vatandaş ilk 6 ayda memnun kalmazsa değiştirebilecek. Aile hekimliği ile koruyucu tedaviye önem verilecek. Vatandaş, ciddi hastalık geçirmeden bilgilendirilecek ve tedavi edilecek.

Çağlar AVCI

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber