KESK: Kamuda 230 bin kişi güvencesiz çalışıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Nisan 2010 12:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KESK Genel Başkanı Sami Evren, kamuda yaklaşık 230 bin kişinin güvencesiz şekilde istihdam edildiğini savundu.

Evren, düzenlediği basın toplantısında, kamudaki "güvencesiz" istihdam şekillerine ilişkin yaptıkları çalışmanın sonuçlarını açıkladı.

Kamuda farklı istihdam biçimlerinin yaygınlaştığını, çalışanların bu kapsamda parçalandığını öne süren Evren, bu nedenle milyonlarca çalışanın haklarının budandığını, düşük ücretle ve güvencesiz çalışmaya mahkum edildiğini iddia etti.

Sendikalaşma oranının yüzde 10'un altında kaldığına işaret eden Evren, sendikal hakların kullanımının imkansız hale geldiğini öne sürdü.

"Çağ dışı, kölelik anlamına gelen" istihdam biçimlerini kabul etmelerinin mümkün olmadığını dile getiren Evren, "Kamuda 4/B, 4/C statüsünde 230 bin civarında güvencesiz çalışan var. Bunun 100 bini eğitim ve sağlıkta" dedi.

Ülke nüfusu artarken kadrolu çalışan sayısının buna paralel olarak artmadığını ifade eden Evren, kamuda son üç yılda sözleşmeli personel sayısının yüzde 67 arttığını söyledi. Güvencesiz istihdam biçimlerinin kamu hizmetlerinin niteliğini de tehdit ettiğini belirten Evren, bebek ölümleri gibi olayların güvencesiz ve niteliksiz istihdam politikalarının bir sonucu olarak ortaya çıktığını savundu.

Türkiye'nin "ucuz iş gücü cenneti" haline getirilmek istendiği görüşünü ifade eden Evren, bu politikalara karşı mücadele edeceklerini bildirdi.

Evren, KESK ve üyesi sendikaların 10 Nisanda İstanbul'da, 17 Nisanda Ankara'da demokratik Anayasa, güvenceli çalışma gibi taleplerle çeşitli eylem ve etkinlikler gerçekleştireceklerini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber