TARİŞ işçileri anlaşmaya vardı

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 15 Nisan 2010 15:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İŞTEN çıkarıldıkları 1 Mart´tan itibaren Tariş Genel Müdürlüğü önünde oturma eylemi yapan Tariş İplik ve Dokuma Fabrikası işçilerinin direnişi sonuç verdi. Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği ile masaya oturan işçiler prensipte anlaştı, yaklaşık 13.5 milyon TL´lik kıdem ve ihbar tazminatlarının yüzde 70´i 20 gün içinde ödenecek.

Geçtiğimiz yıl mart ayında kapatılan Tariş İplik ve Dokuma Fabrikası´nın işçileri bir yıl kısa çalışma ödeneği ve işsizlik sigortasından faydalanmış, 1 Mart´ta işbaşı yapmak üzere fabrikaya gittiğinde ise polis barikatıyla karşılaşmıştı. İşten atıldıklarını ve fabrikanın kapanacağını 1 Mart sabahı öğrenen işçiler kıdem ve ihbar tazminatlarını alana kadar Tariş Genel Müdürlüğü önünde oturma kararı almıştı. Birlik yönetimi eylemin ilk haftalarında işçilere aylık 600´er TL vermeyi önermiş ancak bu da kabul görmeyince işçiler ikinci bir öneriyi beklemişti.

MAKİNE PARALARI TAZMİNATA

Beklenen öneri bu hafta içinde gelirken işçi temsilcileri ile birlik yöneticileri arasında prensip anlaşmasına varıldı. Bu sabah yapılan referandumda ise işçiler oy birliğiyle Pamuk Birliği´nin kıdem ve ihbar tazminatlarını ödeme planını kabul etti. Konuyla ilgili bilgi veren Türk-İş Ege Bölge Temsilcisi Mustafa Kundakçı, toplamda 13.5 milyon TL´yi bulan alacakların yüzde 70´inin 20 Nisan ve 4 Mayıs olmak üzere iki ayrı tarihte ödeneceğine dair taahhüt verildiğini dile getirdi. Geri kalan miktarın da 30 Haziran ve 30 Ağustos´ta ödeneceğini söyleyen Kundakçı, ödemelerin fabrikanın satılan makinelerinden karşılanacağını söyledi. Satılan makineleri alan kurumların bir anda bütün ekipmanı fabrikalarına sokamayacağı için söküm tarihinde para yatırdıklarını anlatan Kundakçı, bu yüzden 3-4 taksite bölündüğüne dikkat çekti.

REFERANDUMDAN OYBİRLİĞİ ÇIKTI

Yapılan toplantının ardından dün işçiye bir gün düşünme süresi verdiklerini ve bugün de yapılan oylamada önerinin kabul edildiğini söyleyen Kundakçı, ``Daha önce farklı teklifleri vardı ancak kararlı direnişimiz sayesinde bu aşamaya gelebildik. İşçilerimiz şimdi de genel müdürlük önünde bekliyor ancak eylemden ziyade kendilerine tek tek çıkarılacak olan ödeme planını imzalamak için bekliyor. Hazırlanan ödeme planlarının bir nüshası işçide, bir nüshası da işverende kalacak'' diye konuştu.

ÖNER: DOĞAL HAKKIMIZDI

Türkiye Tekstil ve Örme Giyim Sanayi İşçileri Sendikası (TEKSİF) Genel Saymanı İbrahim Öner ise, tazminatın işçilerin doğal hakkı olduğunu vurgulayarak ``Bir işyerinin kapanıp işçilere tazminat ödenmesi için anlaşmaya varılmasını başarı olarak değerlendiremeyiz. Bu hoşumuza giden bir durum değildi ancak yasal yöntemlerle 4-5 yılda alacağımız hakkı 45 günde almanın sevinci içindeyiz'' diye konuştu. ``Fabrikanın da üretimde kalmasını temenni ederdik. Bu açıdan üzgünüz'' diyen Öner, birliğin delegasyonu ve yönetiminin karar vermesi halinde yeni bir üretim alanının açılacağından da umutlu olduğunun altını çizdi.

EYLEMİNİZİ SAHİPLENİN

öner, şu an kendilerine sunulan teklifin somut, nakit bir paraya işaret etmesinden kaynaklı işçiler adına güvence bulduklarını belirterek ``Burada yağmur, çamur, soğuk demeden çocuklarıyla ve aileleriyle hakkını savunan üyelerimiz başta olmak üzere çabamızın sonucunu almaktan memnunuz. Sendikalar bir alanda işçi için direniş yapıyorsa hiçkimsenin boş vaatlere kanmaması, yapılan eylem ve etkinlikleri sahiplenmesi gerekiyor'' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber