110 TL'lik özürlü memur alım sınavının detayları
Özürlü memur alım ilanı hafta içinde yayımlandı. MEB 5 bin kişi alacağı için sadece MEB'in özürlü memur alımına ilişkin bazı soruları cevaplandırmaya çalışacağız. Milli Eğitim Bakanlığı, özürlü memur alım işlemlerinin nasıl yürütüleceğine ilişkin olarak 14 sayfalık bir kılavuz yayımlanmıştır. MEB'in sınavına girmek isteyen adayların bu kılavuzu dikkatli bir şekilde okuması, mağdur olmamaları açısından önemlidir. Kılavuzdan önemli gördüğümüz hususlar şu şekildedir:
Sınav ücreti ne kadardır, para nereye yatırılacaktır?
Sınav ücreti kılavuzun 6.2 maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre sınava girmek isteyen adayların 110 TL ödemesi gerekecektir. Sınava girecek adaylar 110 -TL (Yüzon TL. KDV Dahil) sınav ücretini 26/04/2010?20/05/2010 tarihleri arasında Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü Döner Sermaye İşletmesinin T.C. Ziraat Bankası Beşevler Ankara Şubesi, Türkiye Vakıflar Bankası Ankara Merkez Şubesi veya Türkiye Halk Bankası Küçükesat Şubesinin herhangi birine ?Kurumsal Tahsilât Programı? aracılığıyla yatıracaktır.
Özürlü raporundaki oran yüzde kaç olmalıdır?
Özürlü memur alım sınavlarına katılabilmek için "tüm vücut fonksiyon kaybı oranının yüzde kırk ve üzerinde" olması gerekmektedir. Sadece bir organdaki yüzde 40 oranı özürlü sınavı için yeterli değildir. Sağlık kurulu raporundaki "tüm vücut fonksiyon kaybı" bölümüne dikkat edilmelidir.
Öğretmen olmak isteyen özürlülerin raporunda hangi bölüme dikkat edilmelidir?
MEB'in yaptığı açıklamaya göre sağlık kurumlarından alınan raporun ?Çalıştırılamayacağı İş Alanları" bölümünde ?çalışabilir/çalışamaz? ifadesi yer alıdır. Bu bölümde "çalışabilir" ifadesi yer almayanlar raporlarını yenilemelidir.
Kimler başvurabilecek?
Öğretmenliğe, öğretmen olarak atanma niteliğine haiz olanlar; memur kadrolarına önlisans ve lisans mezunları; hizmetli kadrolarına ise lise mezunları başvurabilecektir.
İşlemler internetten yapılacak
Sınav başvuruları 26/04/2010-21/05/2010 tarihleri arası saat 17:00 ?ye kadar
internetten elektronik ortamda yapabilecektir. İlgili form belirtilen tarihlerde
http://www.meb.gov.tr adresinden yayımlanacaktır. Her aday bu formda, sınava
girmek istediği ili işaretleyecek; 5 tercih yapacak ve 6. tercih olarak ?Tercihlerim
Dışında Atanmayı Kabul ediyorum? seçeneğini işaretleyecektir. Daha sonra sınava
girmek için
tercih ettiği İl Millî Eğitim Müdürlüğüne ibraz etmek suretiyle sınav başvurusunu
onaylatacaktır.
Raporun sürekli/ süreli olması durumu
Adayın sağlık kurulu raporunda raporun geçerlilik süresi bölümünde ?Sürekli? veya ?Süreli? ifadesi yer almaktadır.
?Sürekli? olanlardan yeni bir rapor istenmeyecektir. Ancak ; sürekli raporu bulunan adaylardan sağlık kurulu raporunda eksik bölümler bulunanlar ile Öğretmen unvanı için başvuruda bulunacakların; Sağlık Kurulu raporunun?Çalıştırılamayacağı İş Alanları? bölümünde Çalışabilir/Çalışamaz ifadesi yer almayanlardan yeni sağlık kurulu raporu istenecektir.
?Süreli? olanların ise geçerlilik süresina bakılacak, süresi bitmiş olanlardan yeni rapor istenecektir.
Sınav konuları nelerdir?
Sınavda, 50 adet çoktan seçmeli (4 seçenekli) soru sorulacaktır. Sorular Ortaöğretim mezunları için Millî Eğitim Bakanlığı müfredat programındaki kitaplar; Yüksek öğrenim mezunları için ise Yüksek öğretim kurumlarında okutulan ders kitapları esas alınarak Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanacaktır.
SINAV KONULARI--- SORU SAYISI
Atatürk İlkeleri ve Türk İnkılap Tarihi-- 10
Temel Yurttaşlık Bilgisi-- 5
Türkiye Coğrafyası-- 5
Türkçe-- 10
Matematik ---10
Görevin Özelliğine Göre Mesleki Bilgiler--- 10
TOPLAM 50
Yanlış cevap doğruları götürmeyecek?
Sınavda 50 adet çoktan seçmeli soru sorulacak olup, sadece doğru cevaplar üzerinden puan hesaplaması yapılacaktır. Yanlış cevaplar değerlendirmeye alınmayacak, 4 yanlış bir doğruyu götürür gibi bir işlem uygulanmayacaktır.
Memur alımında lisansın, önlisans göre önceliği var mıdır?
Bilindiği üzere MEB'in özürlü memur kadrolarına önlisans ve lisans mezunları başvurabilmektedir. Lisansın önlisans göre bir öncelik hakkı bulunmamaktadır. Sadece, adayların sınav puanı eşit olması halinde diploması bir üst öğrenim olana, aynı öğrenim gurubunda ise diploma tarihi itibariyle önce mezun olmuş olana, bunun aynı olması halinde ise yaşı büyük olana öncelik tanınacaktır.
Raporlar hangi hastanelerden alınacak?
MEB raporların alınabileceği hastaneleri kılavuzda iller bazında, tek tek açıklamıştır. İlgilenen adayların kılavuzun son sayfalarına bakmaları gerekmektedir.
Adayların sorunla karşılaştığında başvurması gereken iki önemli mevzuat
Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırılması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik (Tıklayınız)
Özürlülerin Devlet Memurluğuna Alınma Şartları İle Yapılacak Yarışma Sınavları Hakkında Yönetmelik (Tıklayınız)