MTA'nın Jurassic Parkı eylülde açılıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Nisan 2010 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yaklaşık 5 yıldır kapalı bulunan Maden Tetkik Arama bünyesindeki, 'Tabiat Tarihi ve Madencilik Müzesi'nin Eylül 2010 itibariyle ziyaretçilere açılacağı bildirildi

Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürü Mehmet Üzer, 2004 yılında yeni binasına taşınan ve kısa bir süre sonra da inşaat hataları ve 'çürük raporu' nedeniyle can güvenliği kalmadığı belirlenerek Temmuz 2005 tarihinde genel ziyarete kapatılan müzenin tamamen yenilendiğini söyledi.

Müzenin yıllardır kapalı tutulması nedeniyle birçok eleştiri aldıklarını kaydeden MTA Genel Müdürü, 'Dünyanın sayılı müzelerinden biri ama keyfini çıkartamadık. Özellikle kapalı tutmadık, kanuni prosedürü uyguladık, mahkeme sürecinin uzaması ve delillerin karartılmaması nedeniyle bu gecikmeler yaşandı' dedi.

ENGELLİLER DE GEZEBİLECEK

Yenilenme çalışmaları kapsamında yaklaşık 2,5 mil-yon lira harcama yapıldığını anlatan Üzer, bina onarımını yapan şirketin 1 Ağustos 2010 tarihinde MTA'ya teslim edeceğini, ardından 1 ay boyunca sergi malzemelerinin yerleştirileceğini ve Eylül 2010 tarihi itibariyle de müzenin genel ziyarete açılacağını söyledi. Üzer, yenileme çalışmaları kapsamında görme ve yürüme engelliler için de özel bölümler oluşturulduğunu belirtirken, 'Müzeyi daha büyüteceğiz. Müzemiz 10 bin 800 metrekarelik kapalı sergi alanı ile Ortadoğu'nun en büyük müzesi olacak' dedi. Enstitü bölümünde bilimsel çalışmalar da devam ediyor, bilime engel olmayız' diyen Üzer, müzenin en kısa sürede açılması için bütün gayretlerin sarf edilmiş olduğunu, dünya çapında yer bilimleri ile ilgili bir Ar-Ge kuruluşu olan bu güzide kurumun yıpratılmamasına özen gösterilmesi gerektiğini kaydetti.

Yerbilimi evreleri sergide

Türkiye'nin tek, dünyanın ise önemli tabiat tarihi müzelerinden biri olarak gösterilen müzede kapanmadan önce 5 bine yakın materyal sergileniyordu. Müzede, depolardaki-lerle birlikte ise 120 bine yakın materyal bulunuyor. İnşaat çalışmaları sırasında materyaller tek tek mühürlendi, büyük materyaller yerinde korunurken, mühürler ancak 3 kişinin tutanağı ile açılıyor. Kapanmadan önce yılda 300 bin kişinin ziyarette ettiği müzede, yer bilimlerinin tüm evrelerine ait her türde materyal bulunuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber