Emniyet'ten personeline kameralı takip

Haber Giriş : 20 Şubat 2005 06:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uyuşturucu şebekelerinin ilişkilerini ve organize suç örgütlerini fotoğraf ve kamera görüntüsü ile delillendiren polis bu kez, kılık kıyafet yönetmeliğine aykırı davranan meslektaşlarını takibe aldı.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün Dikmen'deki karargahında, mont ve kaban gibi sivil kıyafetler giyip üniformasını kamufle ederek dışarı çıkan personel tek tek kayda alındı.

Aralarında şube müdürü, emniyet amiri ve başkomiser gibi rütbeli personelin de bulunduğu 100'ü aşkın polis hakkında kılık-kıyafet yönetmeliğine aykırı davrandıkları gerekçesiyle tutanak tutuldu. Kameralı denetim, özellikle bayan polislerin çok rağbet ettiği sosyete pazarının kurulduğu çarşamba günü öğle saatlerine denk getirildi. Kamuflajlı polisler hakkında tutanak tutularak idari işlem yapılmak üzere Personel Daire Başkanlığı'na gönderildi. Polis, resmi üniforma taşıdığında her türlü olaya müdahale etmek zorunda. Bu nedenle emniyet, polisin göreve geliş gidişlerinde üniforma giymesini istiyor.

Polisin ilginç uygulaması değişik rütbelerden 4 bin polisin görev yaptığı Emniyet Genel Müdürlüğü'nün Dikmen'deki karargâhında gerçekleşti. Uygulama talimatını Genel Müdür Gökhan Aydıner verdi. Koruma Daire Başkanlığı, Emniyet'in Dikmen binasının iki ana giriş kapısına herkesin görebileceği şekilde ayaklı kameralar yerleştirdi. Uygulamadan bir gün önce de tüm personel kılık kıyafet denetimi yapılacağı yönünde uyarıldı. Kameralı denetimler özellikle sosyete pazarının kurulduğu çarşamba günü öğle saatlerine denk getirildi. Şapka takmamak ve kimliklerini gizlemek amacıyla mont ve kaban gibi sivil kıyafetler giyerek polis üniformalarını kamufle eden her rütbedeki polis tek tek kayda alındı. Üniformalarını kamufle ettiği belirlenen polislerin, görevli meslektaşlarınca sicilleri alınarak haklarında tutanak düzenlendi. İtiraza yol açmamak için çekimlerde tarih ve saat kaydedildi. Denetime takılan polislere uyarma cezası verileceği öğrenildi. İdari soruşturmalarda verilen uyarma ve kınama cezalarına yargı yolu kapalı olduğu için polislerin itiraz şansı da bulunmuyor. Bu cezalar rütbeli personelin terfi dönemlerinde karşılarına çıkabilecek.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nde polislerin karargâh dışına sivil kıyafetle çıkmasında herhangi bir sorun bulunmuyor. Ancak üniformanın sivil kıyafetle kamufle edilmesi polisin yönetmeliklerine aykırı. Haklarında tutanak tutulan polisler, bina içinde soyunma kabinlerinin olmaması nedeniyle üniformalarını kamufle etmek zorunda kaldıklarını belirtiyor. Bazı polisler ise, kendilerini iki yıldır parka verilmediğini, montların soğuk havalarda sıcak tutmaması nedeniyle üzerlerine sivil kıyafet almak zorunda kaldıklarını anlatıyor.

Emniyet Genel Müdürü Gökhan Aydıner'in ilk emri üniformalara yönelik olmuştu. Göreve atandığında düzenlenen devir teslim töreninde genel müdür yardımcıları ve daire başkanlarının neredeyse tamamının kendisini sivil kıyafetle karşılaması Aydıner'in tepkisine sebep olmuştu. ?Biz üniformalı bir teşkilatız? diyen Aydıner, kaçakçılık ve organize suçlarla mücadele, istihbarat, terörle mücadele gibi özel birimlerin dışında kalan tüm polislere üniforma giyme zorunluluğu getirdi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber