Et fiyatları düşmeye başladı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Nisan 2010 15:02, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Hafta başında et ithalatı yapılacağının açıklanmasının ardından kasap reyonlarındaki kırmızı et fiyatlarında 2-3 lira düşüş gerçekleşti.

Et fiyatlarındaki yükselmenin ardından alınan önlemler etkisini göstermeye başladı. Market ve kasaplarda son 3 gün içinde fiyatların düştüğü gözlendi. Büyük hipermarketlerden Migros'ta dana döş kıymalığın kilogram fiyatı, 21,49 liradan 19,90 liraya, dana kıymalık kuşbaşının fiyatı 25,90'dan 21,90 liraya, dana but bifteğin 33,30 liradan 28,49 liraya, dana rostonun fiyatı ise 30,60 liradan 28,80 liraya geriledi.

Kiler markette ise dana köftelik kıymanın kilogram fiyatı 22,50 liradan 19,99 liraya, dana kuşbaşının fiyatı 26,99 liradan 25,99 liraya, Dana sotenin fiyatı da 31,49 liradan 29,49 liraya, dana bifteğin kilosu da 31,20 liradan 29,20 liraya düştü.

Soykan markette de et fiyatlarında 1-2 lira düşüş gözlendi. Dana köftelik kıyma 22,95, dana kuşbaşı 25,95, dana orta yağlı kuşbaşı 23,49, kuzu kuşbaşı ise 29,95 liradan satılıyor.

Semt kasaplarında ise dana köftelik kıymanın kilosunda 3 liraya varan indirimler oldu. Semt kasaplarında dana köftelik kıymanın kilosu 24 ile 27 lira arasında satılıyor. Et ithalatı yapılacağının açıklanmasının ardından semt kasaplarında dana kuşbaşının fiyatı 30 liradan 27 liraya, kuzu etinin fiyatı 27 liradan 25 liraya, bifteğin kilosu 32 liradan 30 liraya, geriledi.

Kasaplarda en pahalı et 42-45 lira arasında değişen fiyatlarla satılan dana bonfile.

Kasaplar, et fiyatlarının semtlere göre 1-2 lira arasında değişiklik gösterebileceğini, hükümetin, Et ve Balık Kurumuna canlı hayvan ve et ithalatı yapma yetkisi verildiğini açıklamasının ardından söz konusu fiyatların önümüzdeki günlerde 2-3 lira daha gerileyeceğini beklediklerini kaydettiler.

Müşterilerin et fiyatlarındaki pahalılıktan yakındığını ifade eden kasaplar, fiyatların 3-4 gündür düşmesiyle satışlarının da arttığını söylediler.

Semt kasabı Akif Gül, fiyatların son 4 gün içinde aşamalı olarak düştüğünü belirterek, ''her gün 50 kuruş düşüş gerçekleşiyor. Bizim beklentimiz et fiyatlarının önümüzdeki 2 hafta içinde 2-3 lira daha düşmesi yönünde'' dedi.

Hükümetin ithalat kararı öncesi üreticilerin fiyatların daha da artacağı beklentisiyle ellerindeki hayvanları satışa sunmadıklarını ve beklettiklerini anlatan Gül, ''Hükümetin kararından sonra üreticiler hayvanlarını kesime getirmeye başladılar. Kuzu kesim fiyatı 1 hafta önce 18 lira iken şimdi 15 liraya düştü'' diye konuştu.

-TÜRKİYE KASAPLAR FEDERASYONU BAŞKANI-

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ da AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yılın başından geçtiğimiz cuma gününü kadar et temininde çok ciddi sıkıntı yaşadıklarını, sürekli fiyat yükselişleriyle karşı karşıya kaldıklarını, bu süreçte de 2 gün üst üste aynı fiyatlarla mal alamadıklarını söyledi.

Et fiyatlarındaki artışa neyin neden olduğu konusunda uzun süredir çalışma yapıldığına işaret eden Yalçındağ, ''Şu anda Türkiye'de 2 milyon 192 bin beside hayvan var. Bu önemli bir rakam ve önemli ölçüde ülkemizin ihtiyacını karşılayabilecek bir rakam. Peki o zaman sorun ne diye araştırdık. Besicilerle toplantı yaptık. Besiciler, hayvanlarını kestirdikleri zaman arkadan gelen yeniden bağlayacakları hayvanı almakta sıkıntı çektiklerini, buldukları hayvanların da pahalı olduğunu dile getirdiler. Bu noktada hükümetin aldığı kararı önemsiyoruz'' dedi.

Kısa vadede çözüm için beslenecek erkek dana ithal edilmesi, uzun vadede çözüm için ise süt fiyatında kalıcı bir istikrar sağlanması gerektiğini belirten Yalçındağ, şöyle konuştu:

''Çünkü süt para etmezse inek olmaz, inek olmazsa dana olmaz, dana olmazsa da et olmaz. Et ve Balık Kurumu'nun belirleyici konumda olması ve bu kuruma bazı yetkiler verilmesi çok isabetli bir karar oldu. Et fiyatları, 4 yılda geleceği konuma maalesef 4 ayda gelmişti. Hükümetin yaptığı açıklamaların ardından piyasalar duruldu. Pazartesinden itibaren mal arzında çok ciddi artış oldu. Bu da fiyatlara yansıdı. Önümüzdeki günlerde makul, kabul edilebilir fiyatlara geleceğini düşünüyoruz.''

Yalçındağ, fiyat telaffuz etmenin doğru olmadığını, bunun spekülasyonlara neden olduğunu, ancak kısa süre sonra et fiyatlarında istikrar sağlanacağını düşündüklerini sözlerine ekledi.


Beypiliç Genel Müdürü Dr. Sait Koca, ?Beypiliç olarak fiyatlarımızda yüzde 5 indirim yaptık? dedi.

Beypiliç Genel Müdürü Koca, AA muhabirine, beyaz et fiyatlarının arz ve talebe göre değiştiğini ifade ederek, ?Kırmızı et üreticilerine göre bizim farkımız daha büyük çaplı üretimler yapabiliyor olmamız. Daha planlı programlı üretimler yapabiliyoruz. Bizim planlamamız büyük ve küçük baş hayvancılıktaki gibi değil. Bu günlerde fiyatlarımıza zam yapmak gibi bir düşüncemiz yok. Aksine biz kırmızı et fiyatlarının yükselmesine rağmen biz fiyatlarımızda bu gün itibariyle yüzde 5 indirim yaptık. Amacımız beyaz ete olan ilgilin biraz daha artmasını sağlamak? diye konuştu.

Koca, havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte üretimin biraz arttığını söyledi.

Kırmızı et fiyatlarını bir ziraat mühendisi olarak değerlendiren Koca, şunları kaydetti:

?Yıllardır hayvancılık politikasının olmaması, hayvan sayısının azalması bizi bugünlere getirdi. İstatistiklere bakıldığı zaman bu durum görünüyor. Bu bir sorun. Bu sorunun çözümü italat mı? Ona da cevabım hayır. Bu sorunun çözümü de ithalat değil. Sürekli et ithal ederek et yiyeceksek zaten hayvancılığı bitirelim.?

'KIRMIZI ET YERİNE CANLI HAYVAN İTHAL EDİLMELİ?

?Hayvansal ürün ithalatı hep karşı çıktığım ve onaylamadığım model? diyen Koca, ?Çözümü ne? Hayvan eti yerine canlı hayvan ithal edilebilir. Ara çözüm olabilir. Canlı hayvan ithali o kadar çok rahatsız etmeyecektir. Zaten bu konuda bir panik havası var. Eğer siz eksik kalan kısmı hep ithalatla sağlayacaksanız Türkiye'de et üretimini artıramazsınız. Kendi üretimimizi kendimiz yapmalıyız? diye konuştu.

Koca, kırmızı etteki sorunu frenleyenin beyaz et olduğunu kaydederek, ?Kırmızı et üretimi sürekli böyle azalırken, onun yerine beyaz et böyle yükselerek kırmızı et sorununu telafi etmiştir. Bugüne kadar da kırmızı et fiyatlarının çok artmamasının da nedeni beyaz et olmuştur. Artık son bir yıldır beyaz etin firen görevi de bitti. Çünkü açık çok daha büyüdü. Arz talep arasındaki denge çok açıldı. Kırmızı et ile ilgili, hayvancılık ile ilgili çok acil önlemler almak gerek? şeklinde konuştu.

?TÜRKİYE'DE HAYVANCILIĞIN KADERİ SÜT İLE İLİŞKİLİ?

Geçen yıllarda süt nedeniyle bir sıkıntının yaşandığını kaydeden Koca, şöyle konuştu:

?Süt ile etin ne alakası var diyeceksiniz. Süt hayvanı birde asıl et hayvanının bizde ana materyali. Süt hayvanınız varsa ve yavru yapıyorsa iki yavrudan biri dişidir, biride erkektir. Dişiyi süt üretimine devam ettirirsin, erkeği daha sonra kasaba et olarak gelir. Bizde artması gereken hayvanları kesmek zorunda kalındı. Geçen yıl süt fiyatları çok düşük kavgası vardı, bu yılda fiyatlar çok yüksek kavgası yaşanıyor. Türkiye'de hayvancılığın kaderi süt ile ilişkili. Sütün pahalı olduğunu yetiştirici köylü görsün ki üretime yönelsin. Yöntem böyle olmalı. Ondan sonra fiyat dengelemesi yapılması gerektiğini kaybetti.?

?PİKNİKÇİLERE BUT IZGARA TAVSİYESİ?

Beypiliç Genel Müdürü Dr. Sait Koca, yaz aylarında kanat talebinin sürekli arttığını belirterek, ?Kanat fiyatları da talebe bağlı olarak yükseliyor. Piknikçiler için kendi ürünümüz olan but ızgarayı derili olarak üretmeye başladık. Derili but ızgara olarak bu ürünü piyasaya sürdük. Bu ürünü mangal yapacak olan herkese tavsiye edebilirim. Derili but ızgara mangal üzerinde çok güzel olacaktır. Deri ile pişirilmiş but ızgara kanadı aratmayacaktır, dahada hoşlarına gidecektir piknikçilerin? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber