Öğrenci çeteleri haraç topluyorlar

Haber Giriş : 21 Şubat 2005 00:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul'daki ilk ve ortaöğretim okullarında, çeteleşme ve uyuşturucu giderek yaygınlaşıyor. Dışarıdan destek alan çocuklar bıçak çekiyor, haraç topluyor, uyuşturucu kullanıyorlar.

Okul giriş ve çıkış saatlerinde kapı önlerinde oluşan kalabalık, velileri ve öğrencileri korkutuyor. Karakollara dilekçe vererek çocuklarının can güvenliğinin sağlanması için okul kapılarında güvenlik görevlisi bulundurulmasını isteyen veliler, çete üyesi çocukların sayısının giderek arttığına dikkat çekiyorlar.

Okul giriş ve çıkış saatlerinde kapı önlerinde oluşan kalabalık, velileri ve öğrencileri korkutuyor. Bazı okullara ''dışarıdan'' bıçak, Ecstasy ve kurusıkı tabanca sokulduğunu söyleyen veliler, karakollara dilekçe vererek çocuklarının can güvenliğinin sağlanması için okul kapılarında polis otomobilleri bulundurulmasını istiyor. Cumhuriyet muhabiri Figen Atalay'ın haberine göre bu durum, eğitimciler tarafından ''sosyal bir yara'' olarak nitelendiriliyor.

Yenibosna'daki bir ilköğretim okulunda, uyuşturucu kullanımı ve çeteleşme, öğretmen ve velileri tedirgin ediyor. İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü'nce soruşturma başlatılan bu okulda, ''dışarıdan'' desteklenen bir grup çocuğun, diğer çocukları tehdit ederek paralarını aldıkları, bıçak taşıdıkları iddia ediliyor. Bu okulun iki öğretmeni şunları anlattı:
''Okulda tiner ve bali çeken çocuklar var. Okul içindeki aramalarda Ecstasy ve bıçaklar bulunuyor.Bunları okul dışından destekleyenler var. Okulun içinde giderek çoğalıyorlar. Diğer çocuklardan zorla para alıyorlar. Çocuklar anne-babalarına söylemeye cesaret edemiyorlar. A. adlı bir öğrenci, arkadaşına laf söyledi diye bir öğretmene bıçakla saldırdı. Bıçakları, şişleri var. Yılbaşı'nda bütün öğrencilere bıçak hediye etmişler. 'Okulun mafyası biziz' diyorlar. Öğrenciler de başları sıkışınca bunların liderlerine şikâyet ediyorlar.''

''Uyuşturucu kullanan E. adında 13 yaşında bir kız vardı. Ailesi tarafından fuhuşa da zorlandığını duyduk. Çok güzel bir kızdı. Artık okula gelmiyor. 6-8 çocuğun tüm okulu etkilemesi, olumlu çocukları da kendi alanlarına çekmesi düşündürücü. Diğer çocukları yetiştiriyorlar. 3. sınıfta haraç kesen çocuklar var. Bir alttaki çocuklar da onların niteliğini sürdürebilecek olumsuz davranış içindeler. Bu çocuklar ne dese diğerleri korkudan 'tamam' diyor. 'Niye direnmiyorsunuz?' diye sorunca, 'Bıçağı var öğretmenim' diyorlar.''

3200 öğrencisi bulunan bu okulda tek bir rehber öğretmen görev yapıyor. Her sınıfta 70-80 öğrenci bulunuyor. Okul yöneticileri, okul içinden çok çevresinin tehlikeli olduğunu, bu tür olayların İstanbul'da her okulda yaşandığını söylüyorlar. Bir müdür yardımcısı, ''bir grup çocuğun başka çocukları korkutarak paralarını alıp almadığı'' biçimindeki soruyu, ''İstanbul'da bunun olmadığı ilköğretim okulu mu var'' diye yanıtlıyor.

Rehber öğretmen ise " Aileye, çocuğun sorunu olduğunu, psikolog yardımı alması gerektiğini söylesek, tepki gösteriyorlar, götürmüyorlar '' diyor.

Cumhuriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber