Memurlar 1.5 milyar dolar kaybettirdi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Mayıs 2010 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gümrük memurları, genelge ve yönetmelikleri doğru yorumlamayarak firmaları sıkıntıya sokuyor. Bu nedenle devlete dava açan firmalar kazanıyor

İSTANBUL - Genelge ve yönetmelikleri doğru yorumlamayarak firmaların ihracat ve ithalatında sıkıntılar yaşanmasına neden olan gümrük memurlarına karşı açılan davaların büyük bölümünü kazanan İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği (İGMD) ile firmalar devletten 1.5 milyar dolarlık tazminat almaya hak kazandı.

İGMD Başkanvekili Cemal İnce, ?Bu işi icra eden memurlar konuya hassas yaklaşmalı ve yanlış yapmamalı. Bazıları ürünlere ?yüksek tarifeden vergi yazayım da devlet de kazansın' diyor ve haksız yere firmalarımızı masrafa sokuyor. Biz de bunlara dava açıyoruz? dedi. Cemal İnce, ?Hazırlanan genelge ve yönetmeliklerde bizim hiç görüşümüz alınmıyor. Biz bu işin içinden geliyoruz nasıl olması gerektiğini biliyoruz? dedi.

İnce, yaklaşık 20 gün önce özellikle Ambarlı Gümrüğü'ne tayin olan yeni genel müdürün çok sıkı önlemler almasıyla ihracat ve ithalatın kırmızı hatta düştüğünü ve işlemlerin durma noktasına geldiğini hatırlatarak, ?Yaşanan sıkıntılar bizim sorunlarımızı bir kez daha gündeme getirdi. Çok önemli ve güvenilir bir firmanın 80-90 TIR'ı kırmızı hatta alınarak belge ve malları tek tek incelendi. Bundan doğan 175 bin TL'ye yakın zarara karşı çıkan bu firma haklılığını ortaya koydu? diye konuştu. Ambarlı'da yaşanan sıkıntının son örnek olduğunun altını çizen İnce, daha sonra söz konusu müdürün başka bir yere tayin edildiğini ve işlerin normale döndüğünü anlattı.? İnce sözlerine şöyle devam etti:

?Bu işi icra eden memurlar yanlış yapmamalı. Bazıları ürünlere ?yüksek tarifeden vergi yazayım da devlet de kazansın' diyor ve haksız yere firmalarımızı masrafa sokuyor. Biz de bunlara dava açıyoruz. Böyle 125 bin davayı kazandık ve devlet gümrük müşavirlerine ve firmalara 1.5 milyar dolarlık tazminat veya ceza ödedi. Ayrıca bu açılan davalara Gümrük Müsteşarlığı'nın avukatları yetmiyormuş ve 40 avukat daha alacaklarmış, 140 avukat daha alsalar bunlarla baş edemezler.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber