Cihaner'in avukatlarından reddi-hakim talebi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Mayıs 2010 17:37, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

- Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen Erzincan'daki ''silahlı terör örgütü'' davasının duruşması, sanık avukatlarının ''reddi hakim'' talebinin görüşülmesi için yarına ertelendi.

Özel Yetkili Savcı Taner Aksakal'ın iddianameyi okuduğu sırada bazı ifadelerin farklı olduğunu ileri süren Kazan'ın iddianameye itiraz etmesi üzerine Mahkeme Başkanı Mustafa Karatay, duruşmaya 10 dakika ara verdi.

Kazan, verilen ara sırasında Karatay'ın kendisini görüşmek için mahkeme salonuna çağırdığını, ancak kendisinin Karatay'ın bu talebini reddederek, mahkeme kurulu ve sanıkların da salonda olması durumunda kendisiyle görüşebileceğini söylediğini ifade etti.

Ara sırasında eski Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu da mahkeme heyetine tepki göstererek, ''uluslararası belgelere göre, bir mahkemenin mahkeme sayılabilmesi için kişilerin hukuk fakülteleri mezunu olması ve cübbe giymeleri değil, mahkemelerin tarafsız, yetkili ve bağımsız olmaları gerekir'' diye konuştu.

Verilen aranın ardından Karatay'ın Avukat Kazan'a, kendilerindeki iddianameyle ile savcı Aksakal'ın okuduğu iddianame arasındaki farklılıkların ne olduğunu sorması üzerine Kazan, iddianamenin 24. sayfasındaki ''bulunacak'' ifadesinin, ''dosyada mevcuttur'' şeklinde okunduğunu belirterek, bunun suç olduğunu söyledi.

Meslek hayatında ilk kez böyle bir şeyle karşılaştığını ifade eden Kazan, ''Mahkeme Başkanı 10 dakika ara verdi, 40 dakika oldu. Sonra Mahkeme Başkanı benimle uzlaşma talebinde bulundu. Böyle bir şey olur mu? Ben sizi 'ret' ile ilgili müvekkilimle görüşmek için 5 dakika ara istiyorum'' ifadelerini kullandı.

Bunun üzerine Karatay'ın söz hakkı verdiği Aksakal, iddianamenin Word belgesi olarak düzenlediğini ve daha sonra UYAP sistemine atıldığını söyledi.

''Söz konusu işlem sırasında Word belgesiyle UYAP sistemi arasındaki bazı uyuşmazlıklar nedeniyle farklılıklar olmuş'' diyen Aksakal, şöyle konuştu:

''Başka bir niyetle itiraz edildiğini düşünüyorum. Bu, çok klasörlü bir dosya. İddianameyi hazırlarken, yoğunluktan ve karışıklıktan dolayı CD'lerin yerlerini bulamamıştım. Bu nedenle iddianameye 'bulunacak' diye yazmıştım. Bunu buldum, yazdım.''

-BAŞSAVCI CİHANER-

Duruşmada söz alan Başsavcı Cihaner, avukatlarının ''reddi hakim'' önerilerini görüşmek için ara verilmesi talebine katıldığını belirtti.

''Burada, ajandalarda bir isim yazdığı için insanlar tutuklu bulunuyor'' diyen Cihaner, ''Buradaki en önemli kısım, siz bu 3 CD'yi izlememişsiniz. Buradan çıkan sonuç bu... Biz bu iddianamedeki yazılanlara dayanılarak yargılanıyoruz. Oradaki bir virgülün bile önemi çok büyük. Önce bir 'ret' konusunun çözüme kavuşması gerek. İddianameler, hukuki metindir, değişemez.'' şeklinde konuştu.

Mahkeme Başkanı Karatay da sanık avukatlarının talebi üzerine duruşmaya 5 dakika ara verildiğini açıkladı.

Aranın ardından Erzincan 2. Ağır Ceza Mahkemesi, sanık avukatlarının reddi hakim talebinin görüşülmesi için duruşmayı yarın saat 10.30'a bıraktı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber