CHP'li vekilin 'Erdoğan dünyanın 8. zengin başbakanı' sözü kavga çıkardı

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 06 Mayıs 2010 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Meclis'te yumruklar konuştu

TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliği teklifinin 2. tur görüşmelerinde çıkan tartışmada, AKP ve CHP milletvekillerinin tartışması yumruklu kavgaya dönüştü

Şebnem HOŞGÖR/Hale GÖNÜLTAŞ / ANKARA

Erdoğan'ın malvarlığı kavgasında Ak Partili Aksak, CHP'li Kulkuloğlu'na yumruk atmaya çalışırken, CHP'li Öztürk de sıraların üstüne çıkıp Ak Parti sıralarına atlamaya çalıştı... Kavgayı gören Rus heyeti şoke oldu... Başkan Şahin toplantıya ara verdi

Meclİs'te dün günboyu gergin geçen anayasa görüşmelerinde, Başbakan Erdoğan'ın malvarlığı konusunda Ak Partililer ile CHP'liler arasında uzayan tartışma, yumrukların, küfürlerin ve tekmelerin havaya uçuştuğu kavgaya dönüştü. Genel Kurul'daki kavgaya Enerji Bakanı Taner Yıldız ile birlikte gelen Rus heyeti de tanık oldu.

Anayasa teklifinin 20. maddesi görüşmeleri sırasında başlayan Erdoğan'ın malvarlığına ilişkin tartışma, daha sonraki maddeler görüşülürken de sürdü. Erdoğan ile görüşen Ak Parti kurmayları, akşam yemeği arasından sonra yeniden açılan Genel Kurul'da, teklifin 22. Maddesi'nin görüşülmesi sırasında CHP'lilerin ?Erdoğan dünyanın en zengin 8. başbakanı? iddialarına daha sert biçimde tepki gösterdi.

?Çıkın özür dileyin'

Ak Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, CHP'lilerin iddialarına referans gösterdikleri The Ekonomist dergisini incelediğini belirterek, ?The Ekonomist'te böyle bir haber yok. İddia tümüyle hayal ürünü. Kuyruklu yalan. Kısa süre önce de gerçek olmayan bir gensoruyu gündeme getirdiniz. Adeta bir yalan üretim merkezi oluşturdunuz. Yalan üretim merkezinde yalanla iftira üretiliyor. Eğer birazcık onur varsa, çıkar Başbakan'dan, Ak Parti'den ve tüm milletten özür dilersiniz? dedi.

Canikli CHP'lilere hitaben ?Siz ne zaman akıllanacaksınız? Siz ne zaman onurlu davranacaksınız? Ayıptır, biz sizin yalanlarınıza yanıt vermekten bıktık. Siz yalan söylemekten bıkmadınız. Milletin kürsüsünü böyle kirletemezsiniz. Eğer yolsuzluk görmek istiyorsanız, Yuvacık ihalesine, İSKİ skandalına, partinizin hesaplarına bakın. Ak Parti'nin geçmişi adı gibi temizdir? dedi.

Ve kavga başlıyor...

Canikli yerine otururken, CHP'li Tekin Bingöl ayağa fırlayarak Ak Parti sırasına yöneldi. Bu sırada Ak Partili bir milletvekili araya girerek, Bingöl'ü yüzünden iterek uzaklaştırmaya çalıştı, Ak Parti'li Enver Yıldız'ın da, CHP'li gruba doğru hamle yaptığı görüldü.

Şahin: Yabancı heyet var

TBMM Başkanı Şahin, Ak Parti ve CHP'liler arasında arbede yaşanırken Genel Kurul'a gelen Enerji Bakanı Taner Yıldız ve beraberindeki heyeti anımsatarak ?Arkadaşlar oldu mu, yabancı konuklarımız var şu sırada genel kurulumuzda? dedikten sonra, oturuma 5 dakika ara verdi. Konuk heyet de apar-topar salon dışına çıkarıldı.

3 cephede savaştılar

Verilen arada da Ak Parti ve CHP'liler arasında atışmalar sürdü. Ak Partili İdare Amiri Muhyettin Aksak, iktidar grubuna ?Terbiyesizler? diye bağıran CHP'li Şevki Kulkuloğlu'na doğru koşarak gitti ve yumruğunu salladı. Aksak'ın savurduğu yumruk bu sırada araya giren CHP'li Yaşar Tüzün'ün yüzünü sıyırarak boşa gitti. O sırada CHP'li Metin Arif Ağaoğlu da kavgaya dahil oldu ve Aksak'a doğru yumruğunu salladı. Arifoğlu'nun yumruğu boşa giderken, Aksak'ın savurduğu karşı yumruk CHP'li vekilin yüzüne isabet etti. Aynı anda CHP'li Ali Rıza Öztürk de, milletvekili sıralarının üstüne fırlayarak Ak Partili Enver Yılmaz'ın üzerine atlamaya çalıştı. Kürsü önünde ise AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ile CHP'li Turgut Dibek arasında arbede yaşandı.

Bakanlar ayağa kalktı

Genel Kurul salonunda yumrukların, tekmelerin ve küfürlerin havada uçuştuğu sırada kabine sıralarındaki bakanların da heyecanla ayağa kalkarak, kavgayı hayret ve dehşet içinde izledikleri görüldü


Mal varlığı kapışması

CHP'li Altay'ın ?Erdoğan dünyanın 8. zengin başbakanı' sözleri Meclis'i karıştırdı. Ak Partili Bozdağ ?Bir kuruş haram boğazından geçseydi ayağından asarlardı', Başbakan Yardımcısı Yazıcı ?Başbakan'ın malvarlığı hiçbir liderin olmadığı kadar şeffaftır' derken Altay'ın sözlerini dayandırdığı The Economist dergisi de ?Böyle bir haberimiz yok' açıklaması yaptı.

ANKARA - Anayasa değişiklik teklifinin Askeri Yargıtay üyeleri için ?hakimlik teminatı? esasının getirilmesini öngören 21. Maddesi'nin görüşmelerine ?Başbakan'ın mal varlığı? tartışması damga vurdu.

10 ZENGİN ARASINDA

CHP'li Akif Ekici, Başbakan Erdoğan'ın, 2 milyar doların üzerinde mal varlığı ile dünyanın 10 zengini arasına girdiğini iddia etti. Cumhurbaşkanı, Başbakan ve bakanların çocuklarının ticaret ile uğraştıklarını ifade eden Ekici, ?Bu çocuklar ticaret dehası mı?? diye sordu.

7 YILDA BU NOKTAYA GELDİ

Daha sonra kürsüye gelen CHP'li Engin Altay ?Bu parlamentoyu majestelerinin parlamentosu yapamazsınız. Buna gücünüz yetmeyecek. Parti tüzüğü gibi anayasa değiştirirseniz delik deşik olursunuz? diye konuştu. Erdoğan'ın mal varlığını da eleştiren Altay ?Bir tarafta Sümerbank'ın Nazilli Basma Fabrikası'nda '25 kuruş usulsüzlük var' diye istifa eden başbakan var, diğer tarafda da dünyanın 8. zengin başbakanı var. 7 yılda bu noktaya gelen biri o başbakanı eleştiremez. Hitler'e benzese benzese 2.5 milyon kişiyi evsiz bırakan, El Beşir'i baş tacı yapanlar benzer? ifadelerini kullandı.

BAYKAL'IN MALVARLIĞI NEREDE

Altay'a yanıt veren Ak Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, mal varlığı ithamlarının gerçeği yansıtmadığını söyledi. Erdoğan'ın 1994'ten hapse girene kadar belediye başkanlığı yaptığını, o dönemde hesaplarının didik didik edildiğini ancak hiçbir şey bulunamadığı için okuduğu şiirden dolayı ceza verilebildiğini anlatan Bozdağ, ?Bir kuruş haram bağazından geçseydi ayağından asarlardı. Erdoğan'ın mal varlığı internet sitesinde güncellenerek yayınlanıyor. Deniz Baykal'ın mal varlığı nerede? İnternette var mı? Geçmişte istendi, vermediniz. 2 milyor dolarla dünyanın 10. zenginiymiş. İspat edemeyen müfteridir? dedi.

BAŞBAKAN'IN OĞLUNA BORCU

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu da Bozdağ'ın sözlerine tepki gösterirken, ?Başbakan'ın aldığı maaşlar belli. mal varlığı ile ilgili soruşturma adliyeye gelmemiştir. Getirmeyen savcı da Adalet Bakanlığı'na müsteşar yapılmıştır. mal varlığının kaynağını oğluna gelen kilolarca altınla açıklıyor. Oğluna borcunu ne zaman ödeyecek?? diye sordu.

ERDOĞAN SERVETİ NASIL YAPTI

Tekrar söz alan CHP'li Altay da, İngiliz ekonomi dergisi The Economist dergisinin haberini baz alarak Erdoğan'ın dünyanın 8. en zengin başbakanı olduğunu söylediğini belirterek ?Ben 7 yıldır milletvekiliyim. Bir kredi kartımın borcunu diğerinden para çekip yatırıyorum. Erdoğan 16 yılda bu kadar serveti nasıl yaptı? Başbakan önce bunun hesabını versin sonra yarı başkan olmaya kalksın? dedi.

FRENİ BOŞALMIŞ KAMYON GİBİ

Altay konuşmasını Ak Partililere ?Başbakan freni boşalmış BMC kamyonu gibi. Onun frenine ayar verin? diye seslenerek tamamladı. Altay, iktidar milletvekillerinin ayağa kalkarak bu benzetmesine tepki göstermesi üzerine, ?Tamam geri alıyorum. Başbakan freni boşalmamış kamyon gibi? dedi.

AKP'DEN ŞAHİN'E ELEŞTİRİ

Ak Partili Bozdağ ise CHP'lilerin üslubunu eleştirdi. Bozdağ, ?Türkiye görüyor, ellerinde değnekle Başkan'ı (TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin) pata küte dövüp aşağıya indirecekler? dedi. Bozdağ, ?Bu hareketlere karşı gerekli tavrı göstermediği için Başkan'ın tutumunu eleştiriyorum? diye konuştu. Bozdağ, ?mal varlığını hergün yayınlayan Başbakan'a iftira atmak hangi ahlakla bağdaşır. Sayın Başbakan mal varlığına bugün sahip olmuş değil. 17 yıllık ticaret hayatı var. Alnının teriyle yapmış servetini. mal varlığı bu kadar didik didik edilmiş ikinci bir insan var mı?? diye konuştu.

KURUŞ KURUŞ HESABINI VERİR

Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı da ?hükümet? adına yaptığı konuşmada, Erdoğan hakkında açılan 65 davanın tamamının sonuçlandığını, sadece 2 davanın dokunulmazlık nedeniyle sonuçlandırılamadığını belirterek, ?O dönem kendisinin avukatlığını yaptım. O iki davada da diğer arkadaşlarının hepsi beraat etti. İnsanın kafasında ya fikir ya küfür var. Fikir belgeye dayanır. Başbakan'ın mal varlığı, hiçbir genel başkanın olmadığı kadar şeffaftır? diye konuştu. CHP'lilere, ?Sayın Başbakan sizin dikkatinizi çektiği 1994 yılında doğmuş değil ki? diyen Yazıcı, ?17 yıllık işadamlığı var. Şirketleri var, şirketlerde payları var o payların değerlendirmesi var. Bunun kuruş kuruş da hesabını verir? dedi.

The Economist: Böyle bir yayın yapılmadı

The Economist Dergisi Türkiye Temsilcisi Amberin Zaman, Erdoğan'ın mal varlığı ile ilgili iddialar hakkında şu açıklamayı yaptı: ?Sayın CHP milletvekili böyle bir bilgiye nereden ulaşmış bilemem. Ama tümüyle hayal ürünüdür. Merkezi Londra'da olan The Economist Dergisi, herhangi bir zamanda, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile ilgili, dünyanın en zengin liderleri arasında yer aldığına ilişkin bir yayın yapmamıştır. Böyle bir bilgiye de biz sahip değiliz.?

Wikipedia: Başbakan'ın mal varlığı 1.8 milyon $

ULUSLARARASI bilgi portalı Wikipedia'ya göre dünyanın en zenginler liderleri listesinde ilk 5'i Tayland Kralı Bhumibol Adulyadej (30 milyar dolar), Brunei Sultanı Hassanal Bolkiah (20 milyar dolar), BAE Şeyhi Zayed Al Nahyan (18 milyar dolar), Suudi Arabistan Kralı Abdullah (17 milyar dolar) ve Dubai şeyhi El Maktum (12 milyar dolar) oluşturuyor. İngiltere Kraliçesi Elizabeth 450 milyon dolarla 14., ABD Başkanı Obama 7 milyon dolarla 25. sırada yer alırken, Başbakan Erdoğan ise 1.8 milyon dolarla 28'inci.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber