Sınav adaletsizliği giderildi gözler tartışmalı YBP'de

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 11 Mayıs 2010 08:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Kolejlerin öğrenci alımında özel sınav yerine SBS sonuçlarını tercih edeceğini açıklaması sevinçle karşılandı. Sıra adaletsiz dağılıma yol açtığı öne sürülen Yılsonu Başarı Puanı'nda...

EBRU BARAN İSTANBUL

Anadolu ve fen liseleri başta olmak üzere merkezi sınavla öğrenci alan okullar, 6,7 ve 8'inci sınıfta yapılan Seviye Belirleme Sınavı (SBS) sonuçları ve bunlara ek olarak hesaplanan okul başarı puanlarının toplamı ile öğrenci alıyor. Özel okullar ise bu yıl sadece 8'inci sınıf SBS ham puanına göre öğrenci alacaklarını açıkladı. 64 tanesi İstanbul'da olmak üzere Ankara ve İzmir'in de aralarında bulunduğu 10 ildeki toplam 91 kolejde 4 bin 750 kontenjan bulunuyor.

YERLİ OKULLAR MEB'E ŞİKAYET ETTİ

SBS sistemini tercih eden yerli kolejler, Milli Eğitim Bakanlığı'na itiraz başvurusunda bulunarak, özel sınavla öğrenci alan yabancı kolejlerin de aynı sistemi uygulamasını istedi. Bunun üzerine yabancı liseler de özel okulların sistemini benimseme kararı aldı. Özel okullar, bu yeni sisteme göre SBS sonrasında tüm özel okullar taban puanlarını ilan edecek sonrasında ön kayıt ve kesin kayıtla öğrenci alacaklar. Öğrencilerin taban puanları açıklanan kolejlere sınırsız başvuru yapma hakları da bulunuyor.

YBP DAĞILIMINDA STANDART NE?

Yerli ve yabancı kolejlerin bu durumu yapılan ayrımcılık ve adaletsizliği giderirken, gözler şimdi de Yılsonu Başarı Puanı'ndaki (YBP) ?haksızlıklara' çevrildi. 650 bin öğretmenin verdiği notlarda doğal olarak bir standardı sağlamanın imkansız olduğunu söyleyen özel okul yetkilileri, hesaplamadaki aksaklıklar nedeniyle kendileri öğrenci seçerken YBP'yi baz almadıklarını söyledi. Milli Eğitim Bakanlığı'nın önümüzdeki dönem SBS'yi kaldırmasıyla, özel okulların seçim sisteminin yine değişeceğini belirten yetkililerin, bundan sonraki umudu ya YBP'nin hesaplanma ve denetlenme sisteminin değişmesi ya da kendilerine özel bir sınav yapma hakkı tanınması.

SBS ile öğrenci alacak okullar

Fen Liseleri, Fen ve Teknoloji Lisesi, tüm Anadolu Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Anadolu İmam-Hatip Liseleri, Anadolu Sağlık Meslek Liseleri, Sağlık Meslek Liseleri, Adalet Meslek Liseleri, Anadolu Tarım ve Tarım Meslek Liseleri, Anadolu Tapu ve Kadastro Meslek Lisesi ve Anadolu Meteoroloji Meslek Lisesi. Polis Kolejleri, Askeri Liseler, Devlet Parasız Yatılık ve Bursluluk için ise kurumların belirleyeceği okullara göre başvuru yapılacak.

Kolej hedefine odaklanıp eğitimden uzaklaşmayın

Özel okulların sadece 8'inci sınıf SBS ham puanına göre öğrenci alacak olmasının, sadece kolej hedefi olan öğrencilerde okula olan ilgiyi azalttığını düşünen eğitim uzmanları bu konuda öğrencileri ve velileri uyarıyor. Bir öğrencinin zaten kolej gibi tek bir hedef üzerine yoğunlaşmasının yanlış olduğunu belirten uzmanlar şu uyarılarda bulunuyor:

? SBS'ye girecek 12-15 yaş arası çocukların kesin hatları olan hedefler belirlemek gibi kararlı duruşları olmamalı. Çünkü onlar henüz hayatı tanımak ve gelecek planlarını yapmak adına ikilemleri olan yaştalar.

? Sınavda alacakları iyi bir puan ve ona eklenecek yüksek bir YBP ile çok iyi devlet okullarına da girebilirler. Veli olarak böyle bir şansı yolun başında elleriyle itmelerine izin vermeyin.

? Öğrencinin okula ilgisinin azaldığını fark eden veliler ve öğretmenler bu konuda hemen önlem almalı, öğrencilere de eğitimin sadece SBS'den ibaret olmadığı ve hayat boyu başarı için okul eğitiminin şart olduğu konusunda farkındalık yaratmalılar.

LİSELERİN ÜNİVERSİTE BAŞARI PROFİLİ

İSTANBUL AMERİKAN ROBERT LİSESİ

? ÖSS'ye başvuran mezun sayısı: 182

? Yüksekokul, Fakülte tercih edebilecek puan alan öğrencilerin sayısı: 169

? Herhangi bir yüksekokul, fakülteye yerleşenlerin sayısı: 162

? Herhangi bir yüksekokul, fakülteye yerleşemeyenlerin sayısı: 7

? Öğrencilerin yerleştikleri üniversiteler: Boğaziçi, İstanbul, Koç, Sabancı, Yeditepe,

Galatasaray, ODTÜ, İTÜ,YTÜ, Hacettepe Üniversiteleri

? Öğrencilerin genel olarak tercih ettikleri bölümler: Tıp, Hukuk, İşletme, Endüstri, Makine Mühendisliği, İktisat

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber