YGS'den alınan düşük puan LYS hazırlıklarını etkilemesin

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Mayıs 2010 13:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yükseköğretime Geçiş Sınavı'ndan (YGS) düşük puan aldığını düşünerek Lisans Yerleştirme Sınavı'na (LYS) hazırlanmayan öğrencilerin bu davranışının yanlış olduğu bildirildi.

Uzmanlar, LYS'nin daha önemli olduğunu belirterek, sınava, kalan süreyi iyi değerlendirilerek hızlandırılmış bir çalışmanın, öğrencinin üniversitede herhangi bir bölüme girmesini sağlayacağını belirtiyor. YGS'den alınan puanın LYS'de yüzdelik olarak kendi türlerine göre katkısı olacağını aktaran uzmanlar, bunun, sınavda düşük puan alan öğrenci için bir dezavantaj olamayacağını ve LYS'de yüksek puan alabilme adına yeniden sınava motive olmasının önemine dikkat çekti.

Bahar aylarının da sınav çalışmalarını etkilediği belirtilerek, adayların, kendilerine sınava kalan bir aylık gibi süreyi iyi değerlendirip, geleceklerini kurtarma adına disiplinden kopmamaları gerekiyor.

Serhat Dershaneleri Genel Müdürü Yavuz Karagöz, üniversite adaylarının, LYS'ye hazırlığı, YGS'de düşük puan almayı gerekçe göstererek bıraktıklarını belirtti. Yavuz Karagöz, adaylardaki bu düşüncenin yanlışlığına dikkat çekerek, düşük puanın LYS sınavını bırakma için bir gerekçe olamayacağını ve bu sınavın öğrenci için YGS'ye göre daha önemli olduğunu açıkladı.

Öğrencilerin, bir yandan ders çalışmak, bir yandan değişen sisteme adaptasyon sağlamak zorunluluğu olduğuna dikkat çeken Yavuz Karagöz, şöyle konuştu:

"Öğrencilerimize, bir nebze olsun fayda sağlamak amacıyla sınavla ilgili çok önemli bilgiler paylaşmak istiyoruz. YGS ve LYS'nin, içerik ve tarz olarak birbirinden çok farklı sınavlar olduğunu kabul etmemiz gerekiyor. Buna bağlı olarak da çalışma sisteminin de farklı olması gerekmektedir. LYS sınavı, bilginin yoğunlaştığı bir sınavdır. Konunun ayrıntısıyla öğrenilip, tekrarların bol miktarlarda yapılması gerekir. YGS puanlarının direkt olarak yüzdesi alınıp LYS'ye eklenmeyecektir. Bu hesaplama yapılırken öğrencilerin puanları değil, testlere vermiş oldukları cevaplar önemlidir. Öğrencinin her testten yapmış olduğu netler ilgili testin kat sayısı ile çarpılacak ve ortaya çıkan puanlar taban puan ile birleştirilecektir. Dolayısıyla her LYS puanı çeşiti için netler farklı katsayılar ile çarpılmış olacak. Bu şekilde yapılan hesaplama adayların YGS'de elde etmiş oldukları başarının ne düzeyde LYS'ye taşınacağını göstermektedir."

Yavuz Karagöz, yüksek puan alan adayın bu avantajını iyi kullanması gerektiğini anlatarak, "YGS'deki çalışma taktiği LYS'de aynı başarıyı getirmeyeceği hatırlanmalı. Konu çalışmanın ve tekrarın büyük önemi var. Bu göz ardı edilmemeli. Düşük puan alan aday, YGS puanın düşük olması sonucundan oluşan negatif atmosferden biran önce uzaklaşıp LYS konularına konsantre olmalıdır. Çünkü bu tip adayların LYS tarzına daha yatkın olabileceklerini hatırdan çıkarmayalım. Elde edilen netlerin kendi alanında çok değerli olduğunun farkına varılması gerekir. Örneğin eşit ağırlık-sözel öğrencisi LYS puanı hesaplanırken daha çok kendi alanındaki kişilerle yarışacak başarı sıraları (sayısalcılar olmadığı için) üstlerde olacak" diye konuştu. Karagöz, Ünal Yarımağanın, 'ikinci sınava girme hakkı kazanan 1 milyon 233 bin kişiden büyük bir kısmını yükseköğretim programına yerleşecektir' ifadesini hatırlattı.

Her bir adayın, çalışacağı LYS konularını, hafta ve günlere paylaştırıp, yaptığı plana sadık kalmasını isteyen Karagöz, kalan zaman diliminde yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: "Kısa kısa hedefler belirleyip, sonuçlarını iyi değerlendirerek, kalan zamanı daha verimli değerlendirilebilir. Ayrıca, bu konuda destek almak için Serhat Dershanesi'nin, öğrencilerine uyguladığı 6 Adımda LYS programından yararlanmak için size en yakın Serhat Şubesiyle görüşerek, size yardımcı olmaktan mutluluk duyacağız."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber