Yargıtay'dan namus cinayeti devrimi
Kemal Göktaş
Yargıtay, annelerinin birlikte olduğundan şüphelendikleri adamı öldüren kardeşlerin töre suçundan cezalandırılmasını kararlaştırdı. Bu tür cinayetler için töre ve namus farkı kalktı.
KAYSERİ'de E.P. 2007 yılında, annesini, M.T.E.'nin işyerinde saçları dağınık halde gördü. Durumdan şüphelenen E.P., işyeri sahibi M.T.E.'nin de fermuarını çektiğini fark etti. Bunun üzerine M.T.E. ile annesi arasında ilişki olduğunu düşünen E.P., durumu ağabeyi N.M.P.'ye bildirdi. İki kardeş, anneleriyle birlikte olduğunu düşündükleri adamı vurarak öldürdü.
'Tahrik olamaz'
İkiz kardeş hakkında Kayseri 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Cinayetin ağır tahrik altında işlendiğine karar veren mahkeme, bu yüzden kardeşlerin cezalarında tahrik indirimi yaptı ve E.P.'ye 6 yıl 8 ay, N.M.P.'yi 10 yıl ceza verdi. Kararın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 1. Ceza Dairesi, mahkemenin kararını bozdu. Daire, sanıkların cezasında tahrik indirimi yapılamayacağına hükmettiği kararında, cinayetin ?töre/namus? saikiyle işlendiğini belirtilerek, sanıkların annelerinin davranışını, namus ve şerefi eksilten bir davranış olarak nitelendirdiği vurgulandı. Kararda, bu nedenle sanıklara, töre saikiyle adam öldürme suçundan, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesi gerektiği ifade edildi. Kararda, sanıkların reşit ve dul olan annesinin davranışının da haksız tahrik oluşturmadığı ifade edildi.
Aile meclisi kararı
Kayseri 1. Ağır Ceza Mahkemesi ise ilk kararında direndi. Kararda, töre ve namus cinayetinin aynı anlamı taşımadığı belirtilerek, ?Namus cinayeti olarak adlandırılan eylemler, bireysel olmasına karşın, töre cinayetinde özellikle genç kız ve evli kadınların aile veya aşiret gelenlerinin onayı olmaksızın karşı cinsle ilişki kurması, evlenmesi, kaçırması gibi olayların ailenin onurunu kırması gerekçesi ile aile meclisi kararı ile öldürülmesi söz konusudur ? dedi.
Yerel mahkemenin direnme kararı nedeniyle dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun gündemine geldi. Kurul, yerel mahkemenin direnme kararını kaldırdı ve Yargıtay 1. Ceza Dairesi'nin namus ve töre cinayetini aynı kapsama alan kararının uygulanmasına hükmetti. Karara göre sanıklar ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alacaklar. Böylece bu tür cinayetler için namus ve töre ayrımı kalkmış oldu. Buna göre, aldatan eşlerin, evlilik dışı ilişki kuran anne veya kardeşlerin ve bunların birlikte oldukları kişilerin öldürülmesi töre cinayeti olarak değerlendirilecek. Böylece namus cinayeti olarak adlandırılan cinayetlerde sanıklara ?tahrik? gerekçesiyle düşük ceza verilmesi de son bulacak.