77 CHP İl Başkanı Kılıçdaroğlu'nu destek verdi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Mayıs 2010 16:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- CHP Ankara İl Başkanı Ali Yıldızlı, 77 CHP il başkanının kurultayda Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekleyeceğini bildirdi.

Yıldızlı, 22-23 Mayıs'ta yapılacak olan CHP 33. Olağan Kurultayı öncesinde parti genel merkezinde düzenledikleri İl Başkanları Toplantısı sonrası yaptığı açıklamada bugün 81 il başkanının bir araya geldiğini ve ortak açıklama yapma kararı aldığını ifade etti.

Yıldızlı, şöyle konuştu:

''Karar, 76 il başkanının onayıyla alınmıştır. Adana il başkanımız da biraz önce onay verdiğini ifade etmiştir. Biz isimleri bulunan il başkanları istifa ederek ayrılmış bulunan genel başkanımız Sayın Deniz Baykal'a alçakça düzenlenmiş olan komploya karşı mücadele kararlılığımızı sürdürüyoruz. Bu zamana kadar olan emeği ve hizmetlerinin tartışılmasını uygun bulmuyoruz. Tekrar genel başkan adaylığının düşünülmesini de bu aşamada uygun görmediğimizi belirtiyoruz. Biz 33. Olağan Kurultay'da genel başkanlık için adaylığını açıklayan Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekliyoruz.''

Yıldızlı, Antalya, Ağrı, İzmir ve Samsun il başkanlarının dışında 77 il başkanının kurultayda Kılıçdaroğlu'nu Genel Başkanlığa aday göstermek için karar aldığını bildirerek ''hayırlı olsun'' dileğinde bulundu.

Gazetecilerin sorusu üzerine Yıldızlı, Kılıçdaroğlu'nu aday göstermek için atılan imzaların artık geçerli olduğunu, eski Genel Başkan Deniz Baykal'ın aday olması halinde de il başkanlarının imzalarının arkasında olacağını ifade etti.

Bu arada İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin de Deniz Baykal ile görüşüp görüşmeyeceklerine ilişkin soru üzerine, il başkanları olarak randevu talep ettiklerini söyledi.

70'İ AŞKIN İL BAŞKANINDAN DESTEK

- CHP İl Başkanları Toplantısı'nda, 70'i aşkın il başkanının CHP Genel Başkanlığına aday olan Kemal Kılıçdaroğlu'na destek verdiği öğrenildi.

CHP il başkanlarının, parti genel merkezindeki toplantısı sona erdi. İl başkanlarının kurultay sürecini ve genel başkan adaylarını değerlendirdiği toplantı yaklaşık beş saat sürdü.

22-23 Mayıs tarihlerinde yapılacak 33. Olağan Kurultay'da genel başkan adaylığına ilişkin görüşlerin aktarıldığı toplantıda, 70'i aşkın il başkanının desteğinin genel başkan adayı Kılıçdaroğlu'ndan yana olduğu öğrenildi.

İl başkanları adına bir açıklama yapılması bekleniyor.

ÖYMEN: KILIÇDAROĞLU'NUN KAZANMA İHTİMALİ YÜKSEK

- CHP eski Genel Başkanı Altan Öymen, hafta sonu yapılacak CHP Kurultayı'yla ilgili olarak ''Başka aday ortada görünmediğine göre Kemal Kılıçdaroğlu'nun kazanma ihtimali yükseliyor'' dedi.

Öymen, gazetecilerin CHP Kurultayı ile ilgili sorularını şöyle yanıtladı:

''Şu saatte ne olduğunu bilmiyoruz. Akşama kadarki gelişmeler aslında normale doğru gidildiğini gösteriyordu. Kılıçdaroğlu adaylığını açıkladı. Normalde CHP kurultayında adaylar biraz da daha önceden açıklanırdı. Ama bu sefer biraz gecikme olsa da açıklanmış oldu. Bu iyi bir şey. Üzücü birşey var, orada bir tartışma çıkmış, ağır sözler sarf edilmiş. Halbuki adaylık yarışması sırasında herkes elbette kendi vicdanın işaret ettiği noktada oy kullanır, o noktada taraf olur ve açıklamalar yapar. Onlar olmasaydı iyiydi. Bugünkü durumu bilmiyorum. Başka aday ortada görünmediğine göre Kılıçdaroğlu'nun kazanma ihtimali yükseliyor.''

Öymen, istifa eden Deniz Baykal'ın geri dönme olasılığı bulunup bulunmadığına yönelik soru üzerine de ''Kendisi istifa ettikten sonra da söylemişti. 'Genç arkadaşlar gelsin. Ben de katkıda bulunurum' demişti. O söyledikleri doğruydu, söylediklerinin istikametinde herhalde devam eder diye düşünüyorum'' karşılığını verdi.

İZMİR'DEN BAYKAL'A DESTEK

CHP İzmir İl Başkanı Ekrem Bulgun, "Eğer dönerse Sayın Baykal'a destek verelim" diye konuştu.

İzmir dışında görüş açıklayan Adana İl Başkanı Serdar Seyhan, Ağrı İl Başkanı Bedir Sayan, Antalya İl Başkanı Ahmet Özer Ülken ve Diyarbakır İl Başkanı da Baykal'ın aday olmasını istedi.

İSTANBUL DA KILIÇDAROĞLU DİYOR

- CHP İl Başkanları Toplantısında, İstanbul İl Başkanlığının genel başkanlık konusundaki desteğinin Kemal Kılıçdaroğlu'ndan yana olduğu öğrenildi.

Alınan bilgiye göre, basına kapalı yapılan toplantıda, il başkanları söz alarak kurultay süreci ve genel başkan adaylığı konusundaki görüşlerini aktarıyor.

Toplantıda İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin, ''İstanbul delegasyonunun büyük çoğunlukla Kemal Kılıçdaroğlu'ndan yana tavır sergilediğini'' bildirdi.

CHP YDK'DAN KILIÇDAROĞLU'NA DESTEK

- CHP Yüksek Disiplin Kurulu Başkanı Orhan Eraslan, genel başkan adayı olan Kemal Kılıçdaroğlu'nu, 15 üyeli kurullarının 13 üyesinin desteklediğini bildirdi.

Eraslan, parti genel merkezi önünde yaptığı açıklamada, Deniz Baykal'ın ''Aşağılık Komplo ve Kara Kampanya'' ile karşı karşıya kaldığını belirterek, Türk siyasi hayatında ender rastlanılan bir şekilde parti genel başkanlığından istifa ettiğini anımsattı.

Baykal'ın ''onurlu bir duruş göstererek başlattığı mücadelenin yanında yer aldıklarını'' ifade eden Eraslan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Genel Başkanımızın onur mücadelesi yapma hakkına saygı gösterilmelidir. Bu itibarla hangi saik altında olursa olsun Sayın Genel Başkanımız Baykal'ı tekrar göreve çağırmak, koşullar değişmediğinden kamuoyu nezdinde bir oyun oynandığı izlenimini yaratacaktır, dolayısıyla yapılan bu onurlu ve örnek davranışın bir muvazaa olarak algılanması sonucunu doğuracaktır.''

Baykal'ın eksikliği doldurulamayacak bir siyaset adamı olduğunu ve deneyimlerden partinin her zaman yararlanacağını ifade eden Eraslan, ''Genel Başkan adayı olan Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nu 15 üyesi bulunan kurulumuzun 13 üyesinin imzalarıyla destekliyoruz'' dedi.

BİNGÖL: 'BAYKAL ADAY OLMAYACAK' DENMEDİ

- CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, Kemal Kılıçdaroğlu'na destek veren milletvekillerinin listesi oluşturulurken, kesinlikle ''Deniz Baykal'ın aday olmayacağı, adaylığı düşünmediği ve Kılıçdaroğlu'nu desteklediği yönünde bir tek kelime daha sarf edilmediğini'' belirtti.

Bingöl, CHP Genel Merkezindeki İl Başkanları Toplantısı'na gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bingöl, il başkanlarının tavırlarını toplantıya girmeden önce yavaş yavaş netleştirdiğini ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığıyla ilgili katedilen mesafenin son derece olumlu olduğunu söyledi.

Kılıçdaroğlu'nun adaylığını sadece partililerin değil, ülke kamuoyunun da ilgiyle takip ettiğine işaret eden Bingöl, ''olağanüstü desteğin sürdüğü bir adaylık süreci'' değerlendirmesini yaptı.

CHP'li milletvekilleri olarak dün çok geniş katılımlı şekilde Kılıçdaroğlu'na desteklerini açıkladıklarını belirten Bingöl, bu desteğin artarak sürdüğünü, milletvekili sayısının şu anda 61 olduğunu kaydetti.

Gazetecilerin, dünkü MYK toplantısının sert geçtiğini belirterek, bugünkü toplantıya ilişkin görüşlerini sormaları üzerine Bingöl, dün bazı ''talihsiz, çirkin, münferit'' olaylar geliştiğini söyledi. Tekin Bingöl, ancak bunun partinin bölündüğü anlamına gelmeyeceğini, aksine partinin daha da güçlendiğinin, kenetlendiğinin ve Kılıçdaroğlu'na her saat artan ilginin ve desteğin somut göstergesi olduğunu ifade etti.

Münferit hadiseleri olgunlukla karşıladıklarını dile getiren Bingöl, bu yönde bir siyaset gütmeyeceklerini vurguladı. Bingöl, aynı çatı altında siyaset yaptıkları arkadaşlarına farklı düşüncelerde olsalar da sahip çıkacaklarını söyledi.

Önder Sav'ın, ''Deniz Baykal'la siyasi birlikteliğimiz sona erdi'' açıklamasının hatırlatılması üzerine de Bingöl, ''Sayın Genel Sekreterimiz bu şekilde tavır almıştır. Siyaseten Sayın Genel Başkanımız henüz tavrını belli etmemiş olsa da Sayın Genel Sekreterimiz tavrını netleştirmiştir. Ancak 'dostluğumuz sürüyor' diye bir ifade kullanmıştı. Bu da gözden kaçırılmamalı'' dedi.

Bingöl, bir başka soru üzerine ise ''Kılıçdaroğlu'na destek sürecini başlattıklarında diğer milletvekillerine kurultay sürecinde başka adayların da çıkabileceğini, hatta Deniz Baykal'ın yeniden aday olabileceğini özellikle vurguladıklarını'' söyledi.

Tekin Bingöl, Kılıçdaroğlu'na destek veren milletvekillerinin listesi oluşturulurken, ''Kesinlikle Baykal'ın aday olmayacağı, adaylığı düşünmediği ve Kılıçdaroğlu'nu desteklediği'' yönünde tek bir kelime sarf edilmediğini belirtti. Bingöl, ''Arkadaşlarımızın tamamıyla ben birkaç kez görüştüm. Hatta bazı arkadaşlarla yaptığımız görüşmeler içime sinmedi. Dönüp tekrar o arkadaşlarla görüşüp teyit ederek, ondan sonra o listeyi oluşturdum'' dedi.

CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman da Baykal'a destek veren milletvekili sayısının sorulması üzerine "Sayın Önder Sav dışındaki tüm milletvekilleri'' dedi.

Arıtman, şu ana kadar listeye 40'a yakın milletvekilinin imza attığını belirterek, Ankara dışında olan milletvekillerinin de listeyi imzalayacağını ifade etti.

''Bugünkü il başkanları toplantısında Kılıçdaroğlu'nun adaylığına yönelik bir destek çıkarsa sizin tavrınız ne olacak?'' sorusu üzerine Arıtman, son sözü kurultay delegelerinin söyleyeceğini belirtti. CHP delegelerine olan güvenini dile getiren Arıtman, delegenin kararına saygı duyacaklarını, bunun herkes için tartışmasız bir karar olacağını kaydetti.

- 44 İL GENÇLİK KOLU BAŞKANI ADINA AÇIKLAMA-

CHP Ankara İl Gençlik Kolları Başkanı ve CHP'nin 33. kurultayının en genç delegesi Umut Tunç, parti genel merkezi önünde bir açıklama yaparak kurultayda genel başkanlığa aday olan Kemal Kılıçdaroğlu'nu desteklediklerini bildirdi.

BAYKAL'DAN MESAJ

- Eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, CHP İl Başkanları Toplantısına gönderdiği mesajda, ''İl başkanlarımızdan CHP'nin birliğini, bütünlüğünü gözetecek bir dayanışma içinde yeni yönetimin oluşmasına el birliğiyle destek olmalarını, katkıda bulunmalarını bekliyorum'' dedi.

Baykal, CHP'nin il başkanları toplantısına bir mesaj gönderdi.

Genel Başkan Vekili Cevdet Selvi tarafından toplantıda okunan mesajda, Baykal şunları kaydetti:

''Bugün gerçekleştirmekte olduğunuz il başkanları toplantısının tarihi bir önem taşıdığını biliyorum. CHP'nin haksız ve hukuksuz saldırı ve suçlamaların hedefi olarak seçildiği, komploların tezgahlandığı bir ortamda gerçekleşecek olan kurultayımıza sizler yön vereceksiniz. Bu ortamda üzüntü verici gelişmelerin yaşandığı, bazı acı siyaset tablolarının kendini gösterdiği, siyasi ve ahlaki ibret manzaralarının ortaya çıktığı açıktır.

Bu durumun partililerimiz arasında ilişkileri zedeleyecek, parti görevlerimizi, sorumluluklarımızı engelleyecek bir ayrışmaya dönüşmemesini sağlamak hepimizin ortak sorumluluğudur. Bu anlayış içinde ben, il başkanlarımızdan CHP'nin birliğini, bütünlüğünü gözetecek bir dayanışma içinde yeni yönetimin oluşmasına el birliğiyle destek olmalarını, katkıda bulunmalarını bekliyorum.

Gün, ağlaşma ve hesaplaşma günü değildir. Tarih karşısında hepimiz bir büyük ahlak ve siyaset sınavı veriyoruz. Bugün CHP'ye her zaman olduğundan daha çok görev ve sorumluluklar düşmektedir. İl başkanlarımızın hep birlikte el ele vererek, bu tarihi sorumluluğun üstesinden geleceğine inanıyor, sizlere başarılar diliyor, sevgiler ve saygılar sunuyorum.''

CHP İL BAŞKANLARI GENEL MERKEZDE TOPLANDI

- CHP İl Başkanları toplantısı genel merkezde başladı.

CHP'nin 22-23 Mayıs tarihinde yapılacak kurultayı öncesinde il başkanları genel merkezin çağrısıyla bir araya geldi. Kurultay sürecinin değerlendirileceği toplantıda, CHP'deki genel başkanlık tartışmalarına ilişkin il başkanlarının eğilimlerinin de ortaya çıkması bekleniyor.

Bu arada il başkanları genel merkeze gelişlerinde gazetecilerin yoğun ilgisiyle karşılaştı. Bazı il başkanları gazetecilerin soruları karşısında genel başkanlık konusundaki görüşlerini açıklarken, İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin, sorulara ''teşekkür'' ederek karşılık verdi.

CHP Sözcüsü ve Genel Sayman Mustafa Özyürek ise bir gazetecinin, ''Yılmaz Ateş, 'Önder Sav bizi sırtımızdan bıçakladı' diye açıklamada bulundu. Siz de aynı kanaatte misiniz'' sorusu üzerine, kurultay öncesinde bu tip tartışmaları gereksiz bulduğunu söyledi.

Özyürek, bugün kurultaydan sonraki en önemli kurul olan il başkanları toplantısının yapılacağını ve kurultayın değerlendirileceğini belirterek, Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyelerinin büyük çoğunluğunun oyuyla dün yaptıkları açıklamada Baykal'ın göreve dönmesini istediklerini ifade etti.

-''KOMPLONUN İÇİNDE GİBİ DÜŞÜNMEYİZ''-

''Sayın Baykal'ın göreve dönmesini talep etmemiz Sayın Kılıçdaroğlu'na karşı olduğumuz için değil...'' diyen Özyürek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bir haksızlığa uğramıştır Sayın Baykal, komploya uğramıştır. Bu komployu püskürtmek, bu komploculardan hesap sormak için Deniz Baykal'ın tekrar göreve gelmesinin daha doğru olacağını ifade ettik. Elbette Deniz Baykal'ın tecrübesiyle, birikimiyle, laik demokratik cumhuriyeti savunmadaki azmiyle daha etkili olacağını düşünüyoruz. Kurultay süreci demokratik bir süreçtir. Sayın Kılıçdaroğlu da aday olduğunu ifade etmiştir. Sayın Genel Başkan nasıl bir değerlendirme yapar, o kendi takdirlerindedir. Biraz sonra il başkanları da bu konudaki görüşlerini ifade edecekler.

Dün de ifade ettim, biz komplo derken hükümet tarafından Deniz Baykal'a yönelik düzenlenmiş komployu kastettik. Yoksa arkadaşlarımızın farklı bir tavır alması, Sayın Kılıçdaroğlu'nu desteklemiş olması nedeniyle bir komplonun içinde gibi bir değerlendirme, bizim kesinlikle düşünmediğimiz bir nitelemedir. Şimdi il başkanlarımız değerlendirmesini yaparlar, ona göre yolumuza kurultay olarak devam ederiz. Bu tür tartışmalara girmeyi doğru bulmuyorum. Dün beraber çalıştığımız arkadaşlarımıza bir gün sonra farklı farklı suçlamalar doğru değildir.''

Özyürek, ''Genel başkanlık yarışına iki isim mi girer'' sorusu üzerine, bunun Deniz Baykal'ın takdiri olduğunu belirterek, ''Biz değerlendirmemizi yaptık, talebimizi ortaya koyduk. Sayın Baykal önce kendi kişisel konumu itibariyle bunu değerlendirecektir. Partinin geldiği nokta itibariyle bu değerlendirmeyi yapacaktır'' diye konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen de amaçlarının, partilerinin birliği ve bütünlüğü olduğunu, Deniz Baykal'ın da bunu ifade ettiğini yaşanan bir süreç olduğunu ve herkesin aday olma hakkı bulunduğunu söyleyerek, ''Destekleyen de olur, 'beklesin' diyenler de olur, 'bir başka adayım' diyenler de olur ama 'CHP Genel Başkanı'na yapılan komplonun hesabı sorulsun' diyen kesim de var. Ben de onlardan bir tanesiyim. Yapanın yanına kar kalmasın düşüncesindeyiz. CHP Genel Başkanı siyasetten ayrılacaksa, şanıyla, şerefiyle... Böyle bir iftirayla, komployla kenarda kalmaması gerekir diye düşünenlerden biriyim. Bu bakımdan Deniz Bey dönsün diye elimizden gelen gayreti gösteriyorduk ama kendisinin düşüncesi 'gelmeyeceğim' dedi. İl başkanları ne der, bekleyeceğiz, göreceğiz. Mühim olan partinin birliği, bütünlüğüdür. CHP dimdik yoluna devam edecektir, hiçbir bölünme olmayacaktır'' dedi.

Sevigen, bir gazetecinin, Yılmaz Ateş'in, Önder Sav'a yönelik sözlerini hatırlatması üzerine, şunları söyledi:

''Bir yetki alıp da eğer beraber çalıştığınız insanlara haber vermeden bir başka oyun içerisine, bir başka ekibin içine girerseniz, bunun Yılmaz Bey'in söylediğinden farklı bir lafı olmaması gerekir. Hem 'yıllardır beraber olduk' diyeceksiniz, hem de bilgisi, düşüncesi olmadan arkadan vuracaksınız. Bu hoş değil. Yıllar geçse de yaptığınız iyi, kötü her şey unutulur ama eğer ihanet ettiyseniz, birisini arkadan vurduysanız o hiç unutulmaz. İnsanların siyasi hayatında bir leke olarak, kambur olarak sırtlarında kalır'' diye konuştu.

Kemal Kılıçdaroğlu'nun kendisinin de yakın çalışma arkadaşı olduğunu ve adaylığına karşı olmadığını belirten Sevigen, Kılıçdaroğlu'nun Genel Başkanlığı kazanması halinde başarılı olması dileğinde bulundu.

Sevigen, bir gazetecinin, ''Adaylık ihanet mi'' sorusunu, ''Olur mu, ne münasebet. Adaylık ihanet değildir. Başkası da aday olabilir, Kemal Bey de aday olabilir. Biz başka bir konuyu değerlendiriyoruz. Adaylık konusunda bir problem yok, herkes aday olabilir. CHP adaysız kalmaz, mutlaka biri genel başkan olup yola devam edecek'' diye yanıtladı.

Mehmet Sevigen, ''Deniz Baykal'a yapılan komploda parti içinden birilerinin parmağı olabilir mi'' sorusu üzerine de, ''CHP'de parti içinden Deniz Baykal'a komplo yapılacağına inanmıyorum. Deniz Baykal'ın başında olduğu bir CHP'de komplo daha kolay ortaya çıkar diye düşünüyordum ama bunu Deniz Baykal bilir'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber