MEB Personel, yönetici atamaya el atsın

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 18 Mayıs 2010 13:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama Ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmeliğin 21.maddesi kapsamındaki İsteğe Bağlı Yer değiştirmelerin Mayıs-Haziran aylarında yapılması gerekmektedir.

Uygulamada baktığımızda farklılıklarla karşılaşılmaktadır. Bu kişilerin hak kayıpları anlamına gelmektedir. Bu nedenle ülke genelinde birliğin sağlanması gerekir.

Öncelikle ilgili maddeye bakalım;

"İsteğe bağlı yer değiştirme suretiyle atamalar ve diğer atamalar
MADDE 21 ?
(1) Eğitim kurumu yöneticileri, bulundukları eğitim kurumunda bu Yönetmeliğin 28 inci maddesinin
üçüncü fıkrasında sayılanlar hariç olmak üzere en az iki yıl görev yapmış olmak kaydıyla il içinde, görev yaptıkları yönetim kademesiyle aynı ya da daha alt veya bu Yönetmelikte aranan şartları taşımak kaydıyla daha üst kademedeki eğitim kurumu yöneticiliklerine yer değiştirmek için bu Yönetmelik ekinde yer alan Ek-1 Yöneticilik İstek Formu ile en fazla on eğitim kurumunu tercih etmek suretiyle başvuruda bulunabilirler.
(2) Daha önce eğitim kurumu yöneticiliği yapmış olanlar, il içinde görev yaptıkları yönetim kademesiyle aynı ya da daha alt veya bu Yönetmelikte aranan şartları taşımak kaydıyla daha üst kademedeki eğitim kurumu yöneticiliklerine yeniden atanmak için bu Yönetmelik ekinde yer alan Ek-1 Yöneticilik İstek Formu ile en fazla on eğitim kurumunu tercih etmek suretiyle başvuruda bulunabilirler.
(3) Bu Yönetmeliğin 25 inci maddesinin ikinci fıkrasında sayılanlardan bu Yönetmelikte aranan şartları taşıyanlar, il içinde duyurusu yapılan eğitim kurumları yöneticiliklerine atanmak üzere, bu Yönetmelik ekinde yer alan Ek-1 Yöneticilik İstek Formu ile en fazla on eğitim kurumunu tercih etmek suretiyle başvuruda bulunabilirler.
(4) Bu maddenin 1 inci, 2 nci ve 3 üncü fıkralarında sayılanların başvuruları birlikte alınır. Bunlar bu Yönetmelik ekinde yer alan Ek-2 Yönetici Değerlendirme Formu üzerinden yapılan değerlendirme sonucu almış oldukları puana göre tercihleri de dikkate alınarak puan üstünlüğü esasına göre atanırlar."

İl Milli Eğitim Müdürlüklerinin siteleri incelendiğinde bazı illerin duyuruya çıktığı görülmektedir. Örneğin; İstanbul, İzmir ve Antalya İsteğe Bağlı yerdeğiştirme başvuru sürecini başlatan illerimizden.

Bu illerimizin duyuruları ,incelendiğinde;

İstanbul İlinin sadece Müdür başyardımcılığı için

İzmir İlinin sadece Müdürlük için

Antalya İlinin ise müdür, müdür başyardımcılığı ve müdür yardımcılığı için duyuruya çıktıkları görülmektedir.

Bunlardan hangisi doğrudur?

Yönetmeliğin 21. Maddesinin (4) fıkrasına baktığımızda ?Bu maddenin 1 inci, 2 nci ve 3 üncü fıkralarında sayılanların başvuruları birlikte alınır.? hükmüne rastlamaktayız.

Bu da ne demektir?

Aynı kademede yer değiştirmeler,

Alt ya da üst göreve başvurular,

- Daha önce yöneticilik yapıp ayrılan ve dönmek isteyenler (yeniden atama)

- 25.maddenin 2.fıkrası kapsamına girenlerin okul yöneticisi olma talepleri. (örneğin şube müdürünün okul müdürü olması)

Birlikte alınmalıdır.

Bu durumda yukarıda saydığımız İstanbul, İzmir ve Antalya illerinden sadece Antalya doğru uygulama yapmaktadır.

Bunun anlamı şudur: Örneğin 3 yılını doldurmuş bir müdür yardımcısı hem müdürlük, hem müdür başyardımcılığı, hem de müdür yardımcılığı için başvurabilecektir. Üstelik aynı formda.

MEBBİS (ilsis) te açılan ?Eğitim Kurumları İsteğe Bağlı Başvuru ? modülüne tüm kademeler yansıtılacak ve kişi tercih sırasına göre kurumları tercih edecektir.

Bu şekilde yapacağı tercih sayısı 10 olacaktır. Tercih sırasına göre hangi sıradaki tercihine puanı yetiyorsa o tercihine atanacaktır.

Bu noktada bakanlığı göreve çağırıyoruz:

Görmekteyiz ki İl Milli Eğitim Müdürlükleri uygulamada yanlışlıklar yapmaktadırlar. Bu yanlışlıkların düzelmesi için Personel Genel Müdürlüğünün duruma el koyması gerekmektedir.

İnsanlara İsteğe bağlı yer değiştirme hakkı vermeden zorunlu atama yapılırsa mağduriyet oluşacak ve yargıya gidilebilecektir.

MEB'in sürece müdahale etmesi gerekir. Zorunlu yer değiştirmeler noktasında bakanlığın taviz vermeyeceği görülmektedir. Bu yerinde bir uygulama olur fakat süreci baltalayacak bu tür durumlara da müdahale etmesi kaçınılmazdır.

Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber