Vergi dairesi görüş satacak

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 26 Mayıs 2010 08:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Vergi mükellefleri, vergi uygulamalarına ilişkin izahatları bundan sonra vergi dairelerinden para ödeyerek alacak

EBRU SUNGUR

Ekonomik ve mali konularda önemli düzenlemeleri içeren, Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Tasarının 22'nci maddesi Harçlar Kanunu'nda değişiklik öngörüyor. Buna göre, mükellefler Vergi Usul Kanunu'nun 413'üncü maddesine göre bulunacakları izahat talepleri için harç ödeyecek.

Maddenin gerekçesinde harcın, kamu kurumları tarafından verilen bir hizmet veya yapılan bir işlem karşılığında hizmet alan veya işlemin gerçekleştirilmesini isteyenlerden tahsil edilen bir kamu geliri olduğu belirtilerek şöyle denildi:

?Mükelleflerin vergi uygulamalarına ilişkin izahat taleplerinin idarece cevaplandırılması da bu kapsamda verilen hizmetlerden olduğundan yapılması öngörülen düzenlemeyle Vergi Usul Kanunu'nun 413'üncü maddesine göre izahat taleplerine ilişkin müracatlar harç kapsamına alınmaktadır.?

Tasarıda vergi dairesinden görüş alacaklara ilişkin tarife de yer aldı. Bu kapsamda izahat isteyen sermaye şirketleri 2 bin lira, dar mükellefler 1.500 lira, birinci sınıf tüccarlar 1.000 lira ve ikinci sınıf tüccarlar da 200 lira ödeyecek. İstanbul Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Yahya Arıkan söz konusu düzenlemenin Anayasa'ya aykırı olduğu öne sürerek şöyle dedi:

?1961 yılından bu yana milyonlarca kişi ve kurum Maliye Bakanlığı'ndan görüş talep ederek işlerini kolaylaştırdı. Getirilecek düzenlemeyle devlet artık bilgi ve görüşünü parayla satacak. Bu durum, kişilerin bilgi alma özgürlüğünü kısıtlayacak.?

?Bağlayıcılığı olmalı'

Mazars/Denge Yeminli Mali Müşavirlik Partner'ı İzel Levi Coşkun da kimi Avrupa ülkelerinde ruling adıyla bu tarz bir uygulama olduğunu belirterek, ?Vergi dairesinin vereceği görüşün bağlayıcılığı olacaksa o zaman bu bir hizmet olarak nitelendirilebilir ve karşılığında da harç alınabilir? dedi.

Yüksek ücretliye 5 puan indirim

Tasarıyla ücretlilerin gelir vergisinde üçüncü ve dördüncü dilimlerde 5'er puanlık indirime gidiliyor. Daha önce indirim sadece en yüksek gelire sahip dördüncü dilim için yapılmış ve bu düzenleme Anayasa Mahkemesi'nden dönmüştü. Yeni düzenlemeye göre ise 8 bin 800 TL'ye kadar yüzde 15, 22 bin TL'nin 8 bin 800 TL'si için 1.320 TL, fazlasından yüzde 20 gelir vergisi alınmaya devam edilecek; 50 bin TL'nin 22 bin TL'si için 3.960 TL, fazlası için yüzde 27, 50 bin TL'den fazlasının 50 bin TL'si için 11.520 TL, fazlası için yüzde 35 gelir vergisi hesaplanacak.

Bonoda yerli ve yabancı eşitleniyor

Tasarıyla Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği, yabancıların Türkiye'deki menkul kıymet ve sermaye piyasası getirilerine uygulanacak oranla ilgili düzenleme de yer alıyor. Buna göre, daha önce yerli yatırımcılar için aynı gelirlerde uygulanan yüzde 10 oranı, sıfırlanarak yerli ile yabancı arasındaki fark kaldırılıyor. Düzenlemeye göre, Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği yatırım indirimi istisnasıyla ilgili kararının gerekçesi doğrultusunda yeni bir düzenleme yapılıyor. Buna göre yatırım istisnasından yıl sınırlaması olmaksızın yararlanılmaya devam edilmesi sağlanırken, vergi matrahlarının tespitinde yatırım indirimi istisnası olarak indirim konusu yapılacak tutarın ilgili kazanç tutarının yüzde 25'ini aşmayacak. Böylece, yatırım indirimi tutarının süre sınırlamasına tabi tutulmadan ilgili kazançtan indirilmesi imkânı getiriliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber