TSK gece harekatı yapabilen sayılı ordulardan

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Mayıs 2010 23:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından düzenlenen Efes 2010 Müşterek Atışlı Fiili tatbikatına yaklaşık 7 bin kişinin katıldığını belirterek, ''Efes serisi tatbikatlar belki de tatbikata katılan araç, gereç, silahları ve personeli açısından, dünyaca icra edilen en büyük tatbikatlardan birini oluşturuyor'' dedi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, tatbikata katılan personele şilt verdi. Orgeneral Başbuğ, iki gündür Türk Silahlı Kuvvetleri'nin icra ettiği Efes 2010 tatbikatını izlediklerini belirtti.

Tatbikata Kara, Deniz, Hava, Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlıklarının, hem çeşitli araç ve gereçleri hem de personeliyle iştirak ettiğini ifade eden Orgeneral Başbuğ, ''Tatbikatın büyüklüğünü ifade etmek için şunu söyleyebilirim, tatbikata fiilen katılan personel sayısı 7 bine yakın. Bu açıdan bakarsanız, bu icra edilen Efes serisi tatbikatlar, belki de tatbikata katılan araç, gereç, silahları ve personeli açısından, dünyaca icra edilen en büyük tatbikatlardan birini oluşturuyor'' dedi.

Silahlı Kuvvetler için geçerli en zor harekat tipi denildiğinde, iki şeyin öne çıktığını, bunlardan birinin müşterek harekat olduğunu dile getiren Orgeneral Başbuğ, şöyle konuştu:

''Müşterek harekat gerçekten planlaması ve icrası açısından en zor harekat tiplerinden biridir. Çünkü müşterek harekat dediğiniz zaman, izledik, gördük, her üç kuvvetin, ki bu sene Jandarma Genel Komutanlığı unsurları katıldı, bir de Sahil Güvenlik, Genelkurmay Özel Kuvvetleri de dahil ederseniz, 6 ana unsurun icra ettiği bir tatbikat. Böyle tatbikatların planlanması ve icrası gerçekten çok zordur. Dün gece gördük, bugün beraber izledik, aynı anda denizde, firkateynlerden, sahil güvenlik botlarından tutun, havada aynı anda hava kuvvetlerinin uçakları uçuyor, aynı hava sahasında helikopterler uçuyor, silahlı, ulaştırma helikopterleri, karada çeşitli unsurlar sevk ve idare ediyor. Kolay değil. Planlanması ve icraatı bir tatbikat olarak bile her ordunun kolaylıkla yapabileceği, başarabileceği işlerden değil. Bu tatbikatta en zor, Silahlı Kuvvetler için en zor görevlerden biri müşterek harekatın gerek planlanması, gerekse icrası açısından mükemmel seviyede yapıldığını gördük.

İkinci önemli husus, Silahlı Kuvvetler için zor olan harekat tiplerinden biri de gece harekatı. Gece harekatı hem zor, ancak etkin şekilde icra edildiğinde, Silahlı Kuvvetler'e çok büyük güç katıyor. Bunu bir iki defa ifade ettim. Burada bir daha ifade etmekten kıvanç duyuyorum, Türk Silahlı Kuvvetleri, karasıyla, denizi, hava kuvvetleri, jandarması, gece harekatı icra etme imkan ve yeteneği açısından dünyanın en önde gelen ordularından birisi. Hatta aynı seviyede kaç tane ordu var derseniz, fazla da olduğunu ifade edemem. Gece harekatı gerçekten çok zor, fakat fevkalade de önemli.''

-GURUR VE GÜVEN VEREN NOKTA-

Kara Kuvvetlerinin, Hava Kuvvetleri'nin gece harekatı açısından gerçekten en üst seviyelerde olduğunu belirten Orgeneral Başbuğ, buna en son olarak Deniz Kuvvetleri unsurlarının da katıldığını bildirdi.

Medya mensuplarının dün gece ilk kez gece harekatı izlediğini ifade eden Orgeneral Başbuğ, şöyle konuştu:

''Şimdi dün gece gördüklerinizi hayal edin, aynı anda atışlar icra edilirken, aynı anda belki görmekte zorlandığınız helikopter hücum harekatını gördünüz ki, helikopterleri bile görmekte, izlemekte çoğunuz zorlandınız. Aynı anda helikopterler, silahlı helikopterler ve onların üstünde Hava Kuvvetleri harekat icra ediyor. Gece atışlarını izlediniz, gerçekten gördüklerimizden gurur duyduk ve iftihar ettik. Dolayısıyla müşterek harekatın icrası, sevk ve idaresi açısından ve gece harekatının planlanması ve icrası açısından, Türk Silahlı Kuvvetleri, bizlere büyük bir gurur veren, aynı zamanda güven veren bir noktada''

Tatbikatta dikkati çeken diğer bir hususun, geleceğin muharebe alanlarında, geleceğin harekatında ateş desteğinin oynadığı rol olduğunu dile getiren Orgeneral Başbuğ, ateş desteğinin hep manevra olduğunun söylendiğini, ancak bunun etkin olarak kullanılmasının en az manevra kadar önemli olduğunu, hatta bunun önüne geçtiğini kaydetti.

Üstün ateş desteğine sahip olmanın, harekatı başarıya götüren en önemli hususlardan biri olduğunu ifade eden Orgeneral Başbuğ, ''Silahlı Kuvvetlerin ateş desteği açısından geldiği noktaya bakarsak, gece ve gündüz dahil 10-15 sene evvel bizlerin bile düşünemeyeceği bir noktadayız'' dedi.

-ATEŞ GÜCÜ-

Ateş gücünün ne kadar önemli olduğunun tatbikatta izlendiğini bildiren Orgeneral Başbuğ, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Hepimiz gözlerimizle gördük. Havan topundan tutun da Kara Kuvvetleri'nin diğer atış unsurları, Deniz, Hava Kuvvetleri, serbest roket atışlarını gördünüz. Herhalde kimse o Hava Kuvvetleri'nin atışları altında, hedef bölgesinde olmak istemez. Bırakın olmayı, yakında bile olmak, gerçekten istenmeyecek bir şey. Silahlı Kuvvetler, özellikle son 10-15 yılda modernizasyon alanında alınan büyük mesafelerle bugün modernize edilmiş ateş destek vasıtalarına sahip olma açısından çok iyi noktada.

Her zaman ifade ediyorum, bunu bir kere daha ifade etmek isterim. Bakınız Silahlı Kuvvetlerin, her ülke için geçerli, asli görevi bir tek mermi atmadan barışı muhafaza etmektir, asli görevimiz budur. Bir tek mermi atmadan barışı muhafaza etmek, bunun için de Silahlı Kuvvetler olarak her zaman göreve hazır olmak mecburiyetindesiniz. Her zaman ifade ettiğim gibi savaşı, çatışmayı, en son isteyen kişiler askerlerdir. Onun için hep diyoruz ki, askerlerin temel görevi de göreve hazır olmak suretiyle barışın muhafazasında kendilerine düşen görevi yerine getirmesidir. Bu tatbikat da bize bunu gösterdi, Türk Silahlı Kuvvetleri gece, gündüz, kış şartlarında, yazın, yağmur ve kar altında her zaman, her yerde göreve hazırdır. Biz bugün bunu sizlerle beraber, hep beraber bu tatbikatta bir kere daha gördük ve şahit olduk. Bu nedenle birliklerimize olan güven derecemiz daha da artarak, buradan gönül huzuruyla ayrılacağız.

Bu Efes serisi tatbikatlar biraz evvel de ifade ettiğim gibi zordur, planlaması, icrası müşterektir, kolay değildir. Bu tatbikatın sonuçlarını gördük, ama bu tatbikatın bu noktaya ulaşması için en küçük rütbeli erinden, en büyük komutanına kadar, gecesini gündüzüne katarak çalıştıklarını ve ter döktüklerini biliyoruz. Barışta ter dökerseniz, savaşta kan az akıtırsınız, eğitim çok önemli.''

Tatbikatın planlanmasında ve icrasında emeği geçen en küçük rütbeli erden, bütün uzman çavuşlar, astsubaylar, subaylar ve generaller olmak üzere, amiral ve generalleri, Kuvvet Komutanları, Jandarma Genel Komutanı, tatbikatın planlanma ve icrasında asli sorumlu olan Ege Ordusu Komutanı'na teşekkür eden Orgeneral Başbuğ, ''Türk Silahlı Kuvvetleri'nin asıl görevi, temel görevi, hiçbir mermi atmaya ihtiyaç duymadan barışı muhafaza etmek ve ülkenin ulusal menfaatlerinin, milli menfaatlerinin her zaman savunucusu ve koruyucusu olmaktır'' dedi.

Orgeneral Başbuğ, daha sonra tatbikata katılan başarılı personele şilt verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber