Bankalara elektronik veri saklama zorunluluğu getirildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Haziran 2010 11:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Bankacılık faaliyetlerinde kullanılan tüm bilgilerin elektronik ortamda saklanması ve yedeklenmesi zorunlu hale getirildi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Bankaların İç Sistemleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlandı.

Buna göre, yönetmeliğin üçüncü maddesindeki tanımlar bölümüne, faaliyetlerde ani ve planlanmamış bir kesintiye, iş kaybına veya krize neden olması muhtemel bir durumda risklerin ve sorunların yönetilebilmesi amacıyla alınacak tedbirlerin ve gerçekleştirilecek öncelikli eylemlerin belirlendiği, iş sürekliliği planının bir parçası olan ''Acil ve beklenmedik durum planı'' tanımı eklendi.

Bankalar, yönetmeliğin üçüncü maddesine eklenen ''Bilgi sistemleri süreklilik planı'' çerçevesinde, bankacılık faaliyetlerinin sürdürülmesini sağlayan bilgi sistemleri servislerinin, bir kesinti durumunda sürekliliğinin sağlanmasına yönelik plan hazırlayacak.

Bankacılık faaliyetlerinin yürütülmesini ve kanunda, Kanuna ilişkin alt düzenlemelerde ve ilgili diğer mevzuatta bankalar için tanımlanan tüm sorumlulukların yerine getirilmesi açısından gerekli olan tüm bilgilerin, elektronik ortamda güvenli ve istenildiği an erişime imkan sağlayacak şekilde kaydedilmesini ve kullanılmasını sağlayan altyapı, donanım, yazılım ve veriden oluşan sistemin tamamını oluşturan birincil sistemler oluşturacak.

Birincil sistemle ile yürütülen faaliyetlerde bir kesinti olması halinde, bu faaliyetlerin iş sürekliliği planında belirlenen kabul edilebilir kesinti süreleri içerisinde sürdürülür hale getirilmesini sağlayan birincil sistem yedeklerini oluşturmak için ikincil sistemler hazır hale getirilecek.

Yönetmeliğin üçüncü maddesine ayrıca, iş süreçlerinin ve faaliyet kesintisinin iş süreçleri üzerinde yaratabileceği etkilerin analiz sürecini tanımlayan ''İş etki analizi'' ile iş sürekliliği yönetiminin bir parçası olan ve bir kesinti durumunda bankanın öncelikleriyle uyumlu olarak faaliyetlerin sürdürülmesine ve mevzuata uyum sağlamasına yönelik politika, standart ve prosedürlerden oluşan yazılı plan veya planlar bütünü olarak tanımlanan ''İş süreklilik planı'' eklendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber