Çalıntı kimlikle şirket kurma dönemine son

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 05 Haziran 2010 07:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Birçok kişiyi mağdur eden ve haksız yere hapis yatmasına sebep olan 'çalıntı kimlikle şirket kurma'nın önü kesiliyor. Sanayi Bakanlığı, Merkezi Tüzel Kişilik Bilgi Sistemi Projesi ile tüm tüzel kişilere numara verecek ve merkezî veri tabanı oluşturacak. Çalıntı kimlik için 238 ticaret sicil müdürlüğüne ayrı bildirime gerek kalmayacak.

Tüketici haklarını korumak için önemli düzenlemelere imza atan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, dolandırıcıları üzecek bir adım attı. Beş dakikada internet üzerinden şirket kurmanın yolunu açan bakanlık, çalıntı kimlikle şirket kurma dönemine de son veriyor. Merkezi Tüzel Kişilik (MTK) Bilgi Sistemi Projesi ile vatandaş ve şirketlerin dolandırıcılığa maruz kalmalarını önlemek için önemli tedbirler aldıklarını belirten Sanayi Bakanı Nihat Ergün, bu proje sayesinde çalıntı kimlik kartı ile ticari işletme veya şirket kurulmasının önüne geçileceğini söyledi. MTK ile tüzel kişilere numara verileceğini belirten Ergün, tüm işlemlere ilişkin kayıtların merkezi veri tabanında toplanıp saklanacağını kaydetti. Sistem ile girişimciler ve işletmeler, diğer kamu kurumları nezdindeki işlemlerini, sadece MTK numaraları kullanılarak başka bir belge sunmaya ihtiyaç kalmadan yürütebilecek.

Eski uygulamada çalıntı kimlik kartı ile adına şirket kurulan ve bu nedenle mağdur olan bir vatandaşın Bakanlık'a müracaat ettiğini aktaran Ergün, "Bu çalıntı kimlik kartı ile ilgili 238 ticaret sicil memurluğuna bildirim yapılıyordu. Bu hem zaman israfına hem de önemli bir kaynağın israfına neden oluyordu. Şimdi ise MTK bilgi sistemi üzerinden tüm bu işlemler birkaç dakika içerisinde yapılacak." dedi. Ergün, kamu kurum ve kuruluşları ile mahkemelerde bu konuyla ilgi görülen davalara ilişkin istenilen belgelerinde zaman israfından kurtulacağını kaydetti.

Bakan Ergün'ün verdiği bilgilere göre sadece bir tane çalıntı kimlik kartının bildirim işlemi için, minimum 238 kâğıt harcanıyor. Her bir posta 1 TL olarak hesaplandığında yaklaşık 238 liralık posta masrafı ortaya çıkıyor. Bu durum hem kaynak israfına neden olurken hem de bildirim zamanı uzadığı için mağduriyetlere yol açıyor. Merkezi Tüzel Kişilik Bilgi Sistemi Projesi hakkında bilgi veren Bakan Ergün, standart bir şirket ana sözleşmesinin hazırlanmasının 5-6 dakikada tamamlanacağını aktardı. Sistem sayesinde hazarlanan ana sözleşme, tescil edilmek üzere ilgili notere ve Ticaret Sicili Memurluğu'na sistem üzerinden gönderilecek. Ticaret sicili memuru gerekli evrak kontrolünü yaptıktan sonra birkaç dakika içinde şirket kuruluşunun tescili yapılacak.

ERCAN BAYSAL ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber