Gül, İsrail'in hangi koşullarda affedileceğini anlattı

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 12 Haziran 2010 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Fransız Le Monde gazetesine Türkiye'nin İsrail'i hangi koşullarda affedebileceğini anlattı. Gül, İsrail'in ancak Türkiye'den özür dileme ve tazminat ödeme gibi bazı girişimlerde bulunması durumunda affedilebileceğini söyledi.

Daha önce "İsrail'i kabul edilebilir bir düzeltme yapmadığı sürece affetmeyeceğiz'' diye konuşan Cumhurbaşkanı Gül, Le Monde'a verdiği röportajda Türkiye'nin İsrail'i hangi şartlarda affedebileceğini açıkladı.

Gül, İsrail'in 9 Türk'ün ölümüyle sonuçlanan gemi operasyonunun egemen bir devletten çok El Kaide benzeri bir örgüt tarafından işlenebilecek bir suç olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, İsrail'in kendini affettirmesi veya bu olayı unutturması için bazı girişimlerde bulunması gerektiğini belirterek, "Durumu değiştirebilecek bazı girişimler olmazsa, affedilmesi veya unutulması bana imkansız gibi görünüyor" diye konuştu.

Gül, bu girişimlerin ne olduğunun sorulması üzerine ise, "İlk olarak özür dilenmesi ve bir çeşit tazminat ödenmesi" diye cevap verdi.

Gül ayrıca, olaya ilişkin bağımsız bir soruşturma yürütülmesi ve İsrail'in Gazze'ye uyguladığı ablukanın kaldırılması konusunda görüşmeler başlatılması gerektiğini sözlerine ekledi.

İsrail'in hiçbir şey yapmaması halinde, Türkiye'nin ilişkileri kesip kesmeyeceği? yönündeki bir soru üzerine ise Gül, ?Her şey mümkün? yanıtını verdi.

BM GÜVENLİK KONSEYİ'NDEKİ İRAN OYLAMASI

Röportajda, Türkiye'nin BM'de İran'la ilgili çıkan karar aleyhinde oy kullanmasını değerlendiren Gül, ?Diplomatik kanalların açık kalmasını istedik. Çünkü, İran bizim komşumuz? dedi.

Oylamadan sonra ABD Başkanı Barack Obama'nın bile, hala diplomasi için bir alan olduğunu ifade ettiğini hatırlatan Gül, bunun Türkiye ve Brezilya'nın diplomatik girişimleri sayesinde olduğuna dikkat çekti.

Gül, ?Diplomasi yolu dışındaki alternatifleri düşündüğümüzde haklı olduğumuzu anlıyoruz? diye konuştu.

AB ÜYELİK SÜRECİ

Türkiye'nin, AB ile sürdürdüğü tam üyelik müzakerelerine de atıfta bulunan Gül, AB'yi eleştirmeden önce Türkiye'nin gerekli kriterleri yerine getirmesinin gerekli olduğunu ifade etti.

Gül, bununla birlikte, AB'nin stratejik gözlükle bakması halinde gerçekleri daha açık görebileceğini belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber