Meslek okullarımız dünya ile yarışacak

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 12 Haziran 2010 22:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'nin değişik şehirlerinde mesleki eğitim alan 90 genç, MEB öncülüğünde ilki düzenlenen Mesleki Beceriler Yarışması'nda (SkillsTürkiye) hünerlerini sergiledi

AVRUPA YOLCULARI

Çiçekçilik, kuaförlük, aşçılık, hasta bakımı, kuyumculuk gibi 12 alanda yapılan yarışmanın şampiyonları Lizbon'da dünyadaki yaşıtlarıyla yarışarak, Türkiye'yi temsil edecek

GELENEKSEL SANATLARI YAŞATIYORLAR

Gençlerden kimi kuaförlükte kimi geleneksel el sanatlarında uzmanlaşmayı istiyor. Beypazarı'nın ünlü kelepçe bileziğini yaşatan Kız Teknik ve Meslek Lisesi son sınıf öğrencisi Esma Dönmez, ?Yarışarak gelişiyoruz? diyor.

İTİNAYLA SAÇ BAKIMI YAPILIR

Mehmet Varol, İstanbul Güngören Mesleki Eğitim Merkezi'nde kuaförlük eğitimi almış. 8 senedir bu işi yapıyor. O bir kalfa. Mesleğinde en iyi noktalara gelmek için çalıştığını söylüyor.

Üniversiteli işsiz sayısının her geçen gün arttığı ülkemizde eğitim kurumlarından sanayicisine, bürokratından sektör temsilcilerine kadar herkes mesleki eğitimin önemine vurgu yapıyor ve her fırsatta konuyu gündeme taşıyor. İstanbul Yeşilköy'deki Dünya Ticaret Merkezi, geçtiğimiz üç gün bu mânâda ilginç bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Ülkemizin çeşitli bölgelerinde mesleki eğitim alan gençler; SkillsTürkiye Ulusal Beceri Yarışması'nda hünerlerini sergiledi.

ŞAMPİYONLARA LİZBON TURU

Milli Eğitim Bakanlığı Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü koordinatörlüğünde ve İstanbul Ticaret Odası'nın ana sponsorluğunda ilk defa gerçekleştirilen yarışma; ?aşçılık ve servis', ?ayakkabıcılık', ?çiçekçilik', ?çoklu medya yayını', ?elektronik', ?hareketli robotlar', ?hasta bakımı', ?kuaförlük', ?kuyumculuk', ?mekatronik', ?nalbantlık' ve ?hafif araç (otomotiv) tamiri' olmak üzere 12 ayrı dalda yapıldı. Etkinlikte 90 yarışmacı; 75 hakem, 35 ekip lideri gözetiminde becerilerini ispatlama imkânı buldu. 17-25 yaş arasındaki gençlerden oluşan ekiplerden dereceye girenler, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'nun katıldığı törenle ödüllerini aldı. Şampiyonlar, Portekiz'in Lizbon kentinde 09-11 Aralık 2010'da yapılacak Avrupa Beceri Yarışmaları'nda (EuroSkills) Türkiye'yi temsil edecek.

2012'DE EV SAHİBİYİZ

Yarışma, uluslararası standartlarda bir mesleki eğitime giden yolun ilk adımı olarak düşünülüyor. Nitekim, Milli Eğitim Bakanlığı Kız Teknik Öğretim Genel Müdürü Emine Kıraç, organizasyonun ana amacını, ?Meslek seçimi ve mesleki eğitimin önemini vurgulamak ve mesleki eğitim öğrencilerinin bilgi ve becerilerini diğer ülke öğrencileri ile karşılaştırmalarına imkan sunmak? şeklinde özetliyor. Emine Kıraç, gençlere bir de müjde veriyor: ?Milli Eğitim Bakanımızın desteğiyle Türkiye, EuroSkills'e ve WorldSkills'e kısa bir süre önce üye oldu. Avrupa ve dünya temsilcilerini Bursa'daki tekstil konulu yarışmaya davet ettik. Organizasyonu çok beğendiler ve 2012 EuroSkills'i bizim yapmamızı önerdiler. Biz 13 kategoride yarışıyoruz. WorldSkills'te ise 45 kategori var. Diğer alanlarda da yer almak için başvurduk. Önümüzdeki senelerde alan sayısını artıracağız.?

DOSTLUK KAZANDI

Emre Akıncı Kütahya Turizm Otelcilik Meslek Lisesi'nden, Harun Sarıpolat Antalya Merkez Turizm Otelcilik Meslek Lisesinden, Sakıp Ünsal Çeşme Anadolu Turizm Meslek Lisesinden, Bekir Bekar Kayseri Turizm Meslek Lisesinden, Mehmet Sağlık İstanbul Küçükçekmece İMKB Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi'nden yarışmaya katılmış. Geleceğin usta aşçılarına, birlikte poz verirken kimin kazandığını soruyorum, hep birlikte ?Dostluk kazandı? diyorlar.

İş dünyasını arkalarına aldılar

SkillsTürkiye Ulusal Beceri Yarışması'na iş dünyası sahip çıktı. İstanbul Ticaret Odası'nın ana sponsorluğunda yapılan yarışmaya ayakkabıcılık alanında TASEV, çiçekçilikte Interflora, hareketli robotlar ve mekatronikte Festo, nalbantlıkta Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu, otomotivde Doğuş Holding, hasta bakımında Esnaf Hastanesi, kuaförlükte Ankara Kuaförler Odası ve Wella destek verdi.

İKÜ, öğrencilerin memnun olduğu 5. üniversite.

Üniversitelilerin sadece yüzde 16'sı okulundan memnun

Realta Danışmanlık'ın düzenlediği ?Türkiye'nin En Gözde Şirketleri 2010? araştırması bu yıl kapsamını genişleterek öğrencilerden, çalışmak istedikleri şirketleri belirlemelerinin yanı sıra kendi okullarını da değerlendirmelerini istedi. Bu kapsamda 98 üniversiteden katılan 13 bin 852 öğrencinin yüzde 16.5'i üniversitesinden ?çok tatmin? olduğunu söyledi. Öğrencilerin yüzde 45.5'i sadece ?tatmin? olduğunu belirtirken yüzde 15'i ise ?tatmin olmadığını? söyledi. Yüzde 18'lik bir bölümün ?tarafsız? olarak değerlendirdiği araştırmada, ilk beşteki sıralamayı Özyeğin Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Boğaziçi Üniversitesi, Koç Üniversitesi ve İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ) paylaştı.

8 BİN ÖĞRETMEN eKampüs'te buluştu

Garanti Bankası'nın Milli Eğitim Bakanlığı iş birliğiyle iki yıldır öğretmenler için yürüttüğü ?Öğretmenin Sınırı Yok? projesi için eKampüs adlı portal hazırlandı. Öğretmenlerin verimliliğini artırmak için zengin kaynak ve araçlar sunan eKampüs'te; bugüne kadar 8 bin 172 öğretmen bir araya getirerek, iletişim kurma ve kendi internet sitelerini hazırlama imkanı buldu. 13'ü eğitmen, 23 kişilik kadroyla hizmet veren Öğretmen Akademisi Vakfı (ÖRAV), 43 ildeki 363 okulda görev yapan 11 bin 436 öğretmene yüz yüze eğitim verdi. Bunlardan 8 bin 172'si eKampüs aracılığıyla teknolojiyle buluştu. Bir üniversite eğitimini örnek alarak planlanan portala, öğretmenler her eğitim yılının başında, alacakları dersleri seçerek kayıt yaptırıyor, akşam saatlerinde yapılan dersleri, internet erişimi olan her yerden takip ediyor. Sitede, 110 sanal sınıf, 562 ders kaydı bulunuyor.

Genç kartı kapan Efes'e gidecek

Bakırköy Belediyesi, yeni başlattığı projesi Genç Bakkart'a üye olacak 18-25 yaş arası 400 genci haziran ayı sonunda ücretsiz Efes Harabeleri gezisine götürecek. Genç Bakkart'a üye işlemleri geçtiğimiz hafta başında Özgürlük Meydanının arkasında bulunan Bakırköy Belediyesi Basın-Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü'nde başladı. Üye sayısının 130 bini bulduğunu belirten Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen, ?18-25 yaş grubu gençlerimizin katılabileceği sosyal ve kültürel projeleri, ücretsiz sağlık ve eğitim imkanlarını Genç Bakkart ile gerçekleştireceğiz? dedi. Genç Bakkart'a kayıt olmak isteyenler 1 adet fotoğraf, nüfus cüzdan fotokopisi ve Bakırköy'de oturduklarını belgeleyen bir fatura ile başvurabiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber