Ahmet Mete Işıkara: Ucuz değil, güvenli ev alın

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Haziran 2010 16:09, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) gönüllüsü, eski Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, vatandaşları ucuz konutlar konusunda uyardı.

Işıkara, aynı metrekaredeki iki konutun arasında çok büyük fiyat farkları olduğunu belirterek, güvenli konut alma tavsiyesinde bulundu. DASK tarafından deprem bilincinin arttırılması ve zorunlu deprem sigortasının yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalar kapsamında Denizli Ticaret Odası (DTO)'nda, "Deprem Geçecek, Hayat Devam Edecek" isimli, kamu görevlileri ve sigorta acentelerinin katıldığı seminer düzenlendi.

Seminere Denizli Valisi Yavuz Erkmen, Vali Yardımcısı Mehmet Çapraz, Belediye Başkan Vekili Şamil Çınar, DTO Başkanı Necdet Özer, DASK Yönetim Kurulu Başkanı İdris Serdar, kaymakamlar, kamu kurumlarının amirleri ve özel sektör temsilcileri katıldı. Vali Erkmen, DASK'ın dünyaya örnek gösterilen bir sistem olduğunu belirterek, "Sigortanın önemini toplumun tüm kesimlerine duyurmak suretiyle yaygınlaşmasını sağlamamız gerekiyor. İlk temennimiz, doğal afet olmaması. DASK, sadece depremle ilgili sigortayı kapsıyor. Bu anlamda bizim beklentimiz, yalnız depremle sınırlı kalmayıp biraz daha genişletilmesi, çünkü diğer afetlerde de insanların yanında olmak, onları güvence altına almak bakımından faydalı olacağını düşünüyorum. Bu devlet bakımından bakış ve bizlere düşen görev. İşin öbür yönünden baktığımız zaman da vatandaşlarımıza düşen görev var." dedi. Denizli'nin birinci derece deprem bölgesi olduğunu ifade eden Erkmen, "Bazen heyecanlı anlar yaşanıyor. Bu tür durumlarda insanlar hemen sigorta yaptırıyor fakat heyecan geçtiğinde unutuluyor. Bunun için bir taraftan deprem konusunda yapı stoğumuzu en iyi şekilde tarayıp güvenilirliğinden emin olmamız, bunun yanında depreme karşı eğitim çalışmalarıyla insanlarımızı hazır hale getirmemiz gerekiyor." diye konuştu.

Prof. Dr. Işıkara ise depreme karşı alınacak önlemler üzerinde durdu. Güvenli ev alınmasını tavsiye eden ışıkara, "17 Ağustos 1999 depreminden sonra toplu konut olsun, yeni yapılan siteler olsun, bir iki sayfa ilanlarda şu cümle hep geçerdi: 'Deprem Yapı Şartnamesi'ne göre yapılmıştır. Can güvenliği sağlanmıştır.' Son günlerde gördüğüm ilanlar beni korkutuyor. 1+1 konut bir yerde 55 bin lirayken bir başka yerde 120 bin veya 250 bin lira. Nedir bunun altındaki fark? İki sayfalık ilanlarda tek bir satır güvenlikle ilgili ibare yok." dedi.

Denizli'deki konutların yüzde 24'ünün sigortalı olduğunu kaydeden DASK Yönetim Kurulu Başkanı Serdar da 187 bin 334 konuttan yalnızca 41 binimin zorunlu deprem sigortasıyla güvence altına alındığını kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber