ÖSYM yüzünden kadrolar boş kalacak
Sağlık Bakanlığı uzun bir süredir beklenen personel alım ilanını dün yayımladı. Ancak, bize göre 4B'li personel yerleştirme işleminin ÖSYM yaptırılmaması gerekmektedir. Zira, ÖSYM kendini geliştirmeyen ve yeniliklere açık olmayan bir kurumdur. 4B'li personel alımında yapılan düzenleme gereğince, hali hazırda çalışan 4B'li sözleşmeli personelin bu yerleştirmeye başvuramaması gerekmektedir. Ancak, ÖSYM bunu kontrol edebilecek bir birikime sahip değildir.
4B'li istifa edip yeniden 4B'li olamaz
Daha önce de belirtmiş olduğumuz üzere, 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren sözleşmesini fesih eden 4B'liler 1 yıl boyunca yeniden 4B'li olmayacaktır. Bu kanuni düzenleme, 4B'li sözleşmeli personelin her ilana başvurarak sık sık yer değiştirmesine engel olacak çok önemli bir düzenlemedir.
Ancak bunun kontrolü nasıl yapılacaktır?
Başvuru alınırken, adayların T.C. Kimlik Numaraları alınmaktadır. Bu bilgiyi SGK üzerinden sorgulayıp adayın sözleşmeli personel olarak çalışıp çalışmadığını kontrol etmek mümkündür. Ancak, ÖSYM çok yavaş hareket ve kendini yenilemeyen bir kurumdur. MEB; askerlik bilgilerini ASAL'dan, sicil bilgilerini Adli Sicilden, emeklilik bilgilerini SGK'dan online alarak bir aday yerleştirme işlemi kurmasına rağmen, ÖSYM bu konuda kendini hiç geliştirmemiştir.
4B'li sağlık personeli alımında da ÖSYM ilana çıkacak, adaylar T.C. Kimlik Numarası ile başvuracak ama bunun kontrolü yapılmadığı için üniversite hastanelerinde veya devlet hastanelerinde çalışanlar da, başvuru hakkı olmamasına rağmen başvuracak ve kadrolar boş kalacaktır. ÖSYM'nin adaylardan aldığı T.C. Kimlik Numarasının kontrolünü yapma gibi bir girişimi olmadığından bir çok kadro boş kalacaktır.
Sosyal Güvenlik Kurumu, Diyanet İşleri Başkanlığı ve İŞKUR, bu sorundan dolayı yerleştirmeyi ÖSYM'ye yaptırmamış, kendileri ilana çıkmıştır.
Sağlık Bakanlığının bu yerleştirmeyi kendinin yapması zor değildir. Sonuçta bilgisayar ortamında bir yerleştirme programı yapılacaktı. Ancak, iş ÖSYM'ye havale edildiği için 13 bin sözleşmeli pozisyonun bazıları boş kalacaktır. Binlerce adayın iş beklediği bir ortamda bu yapılmamalıydı. Her yerleştirme işleminde ÖSYM gibi kendini geliştirmeyen bir kurumun kapısını aşındırmaktan artık vazgeçmeliyiz. Diyanet İşleri Başkanlığı ve SGK; eğer elektronik ortamda bu işi yapabiliyorsa, Sağlık Bakanlığı da yapabilmeliydi.
Bu sorunların biliniyor olmasına rağmen, hiçbir tedbir alınmadan ilana çıkılmış olmasını anlamak mümkün değildir. İdarecilik ve yöneticlik bu olmamalıdır. Sorun çözme makamında olanlar, keyiflerini biraz olsun bozabilmelidir.