?Post doktora' dönemi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 27 Haziran 2010 09:52, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Doktora unvanı olanların bilimsel projelerde çalışmasına olanak tanıyan ?post doktora' sistemi hayata geçirilecek. Türkiye'deki yabancı araştırmacıların eşlerine de çalışma izni verilecek

BAHAR ATAKAN

Başbakan Erdoğan'ın başkanlığında yapılan Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu (BTYK) toplantısında Türkiye'de yaşayan yabancı araştırmacıları ilgilendiren önemli bir karar alındı.

Toplantıda, yabancı araştırmacıların, eşlerinin, çalışabilmesine yönelik bir hazırlık yapılması kararı alındı. Bu doğrultuda Milli Eğitim Bakanlığı, yabancı araştırmacıların çocuklarının devlet bursuyla veya ücretsiz okutulması için yönetmelik çalışması yapacak.

Yeni akademik hayat

Türkiye'de ilk kez doktora sonrası araştırmacılar için yeni bir pozisyon belirlenecek ve yasal düzenlemeler yapılacak. Lisansüstü öğrenciler, doktora sonrası ilk 5 yıl içinde olan genç bilim insanları, araştırmacılar ve uluslararası araştırmacılar için üniversite ve enstitülere ait alanlarda barınma imkanları artırılacak.

Türkiye'de bulunmayan ?doktora sonrası (post doc) araştırmacılık? uygulaması hayata geçirilecek. Bunun için YÖK Kanunu'nda düzenleme yapılacak. Akademik çalışma yürütenler, doktora derecelerini aldıktan sonra bilimsel çalışma yapmayı sürdürüyor. Çalışmalar, ya doktora tezinin konusu oluyor ya da uzmanlık alanına yakın konuları kapsıyor.

Doktora unvanı bulunanlar, kendilerini alanlarında ispat etmiş, eserler yayınlamış uzman kişiler oluyor.

Yurtdışında çoğunlukla doktor olup mesleki kariyerini sürdürmek isteyenler, görev aldıkları bir bilimsel veya teknolojik proje aracılığıyla ?doktora sonrası çalışma? yapıyor.

Post doktora yapacakların bir projeye katılması gerekiyor.

Doktora derecesini yakın zamanda alıp projelere katılanların konumları ?post doktorant? olarak tanımlanıyor. Post doktora uygulaması, teknolojiye yatırım yapan ve milli kaynağını Ar-Ge'ye kullanan ülkeler tarafından yürütülüyor

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber