Eski bakan Türk'e yönelik saldırı ile ilgili davanın görülmesine devam edildi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Temmuz 2010 19:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eski bakanlardan Hikmet Sami Türk'e yönelik bombalı saldırı girişimiyle ilgili davanın görülmesine devam edildi.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın bugünkü duruşmasına, tutuklu sanıklar Didem Akman ve Serkan Onur Yılmaz ile avukatları katıldı.

Mahkeme Başkanı Kadir Kayan, sanıklar Akman ve Yılmaz'ın yurt dışından Türkiye'ye girişleri sırasında çekildiği iddia edilen ve bir gazetede yayımlanan fotoğrafın aslının istenmesi için ilgili gazeteye yazılan müzekkereye verilen cevapta, Basın Kanunu'nun 12. maddesi uyarınca bilgi verilemeyeceğinin bildirildiğini aktardı.

Kayan, celse arasında dosyadaki CD'lerin bilirkişiye verildiğini, bilirkişinin de incelemesini yaparak raporunu mahkemeye sunduğunu kaydetti.

Sanık Akman'ın avukatı Evrim Deniz Karatana, gazetenin mahkemeye verdiği cevabın yerinde olmadığını savunarak, özgürlüğün kısıtlanması gibi bir durumun, Basın Kanunu'na göre daha öncelikli ve üstün bir hak olduğunu belirtti.

Karatana, Bilkent Üniversitesinin girişindeki kamera görüntülerinin de temin edilerek, dava dosyasına dahil edilmesini talep etti.

Her iki sanığın da avukatlığını yapan Özgür Yılmaz ise ilgili gazetenin mahkemeye cevap vermemesi halinde, müvekkilinin aleyhine olduğu için fotoğrafın dosyadan çıkartılmasını istedi.

Cumhuriyet Savcısı Hakan Yüksel, aynı mahkemede devam eden ve Didem Akman'ın da sanık olarak yargılandığı başka bir davanın halen sürdüğünü belirterek, her eylemin ayrı bir suç oluşturacağı gerekçesiyle görülen dava ile bu davanın ayrı ayrı yürütülmesi gerektiğini ifade etti.

Savcı Yüksel, soruşturmanın genişletilmesi yönünde bir talep olmadığı takdirde, dava dosyasının, esas hakkındaki görüşlerini hazırlaması için iddia makamına gönderilmesine karar verilmesi talebinde bulundu.

Mahkeme Başkanı Kayan, ilgili gazeteye yeniden müzekkere yazılması talebinin reddine karar verildiğini açıkladı.

Bilirkişi raporuna karşı beyanda bulunmak üzere sanık avukatlarına süre verilmesine karar veren mahkeme heyeti, Bilkent Üniversitesinin girişini gösteren kamera kayıtlarının celbi ve dosyaya konulması talebinin ise bilirkişi raporuna karşı beyanların alınmasından sonra karar altına alınmasını kararlaştırdı.

Tutuklu sanıklar Akman ve Yılmaz'ın tutukluluk hallerinin devamına karar veren mahkeme heyeti, duruşmayı erteledi.

-İSTENEN CEZALAR-

İddianamede, Didem Akman'ın, ''cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırıp başka bir düzen getirmeye kalkışma'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis, ''bu amaçla tasarlayarak ve kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle adam öldürme eylemine kalkışma'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis, ''DHKP/C terör örgütünün faaliyeti çerçevesinde resmi belgede sahtecilik yapma'', ''patlayıcı madde bulundurma'', ''patlayıcı madde bulundurarak genel güvenliği kasten tehlikeye sokma'', ''ruhsatsız silah taşıma'' ve ''DHKP/C terör örgütünün propagandasını yapma'' suçlarından ise çeşitli hapis cezalarına çarptırılması talep edilmişti.

Serkan Onur Yılmaz'ın ise ''cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırıp başka bir düzen getirmeye kalkışma'', ''bu amaçla tasarlayarak ve kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle adam öldürme eylemine kalkışma suçuna katılma'' ve ''DHKP/C terör örgütünün faaliyeti çerçevesinde resmi belgede sahtecilik yapma'' suçlarından cezalandırılması istenmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber