KEY hesaplarını nakit ödeme planı

Haber Giriş : 01 Mart 2005 19:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

5 milyon olduğu tahmin edilen Hak sahiplerine Konut Edindirme Yardımı hesaplarının ödenmesine, ilgili taslağın yasalaşmasından sonra başlancak. İşte tutarlar:

Hak sahiplerine Konut Edindirme Yardımı (KEY) hesaplarının ödenmesine, ilgili taslağın yasalaşmasından sonra başlanacak. İlgili düzenleme, ''KEY Hak Sahiplerine Nakit Ödeme Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı'' başlığını taşıyor.

Alınan bilgiye göre 1.5 milyonunun tespit edildiği, ancak 5 milyon olduğu tahmin edilen KEY hak sahiplerinin alacaklarının anaparasının yaklaşık 396 trilyon lira olduğu düşünülüyor. Hak sahiplerine ise kişi başına, 100-300 Yeni Türk Lirası (YTL) arasında ödeme yapılacağı hesaplanıyor.

Yetkililer, KEY hak sahiplerine ödenmesi karşılığı devredilen paranın 395 trilyon lira olduğunu belirtirken, şunları kaydettiler: ''KEY hesaplarını 3 ay ödeyen de, 3 sene ödeyen de, 9 sene ödeyen de var. Bu portföye giren kişi sayısının 5 milyon kişi olduğu tahmin ediliyor. Ancak tespit edilecek kişi sayısı 1.5 milyon da mı kalır, 2 milyonda mı kalır? Bize göre 3.5 milyonu geçmez.''

TASLAĞA GÖRE ÖDEME PLANI

Yasa taslağına göre KEY hak sahipleri, tasfiye halindeki Emlakbank tarafından belirlenecek. Emlak Bankası'nın hak sahipleri ve alacaklarının Emlak Gayrimenkul ve Yatırım Ortaklığı A.Ş'ye bildirim yapması durumunda hemen ödeme yapılmasına başlanacak. Hak sahibine 5 yıl süre tanınacak. Bu zaman içinde para alınmadığı takdirde Hazine'ye irat kaydedilecek.

ÖDEMEDE UYGULANACAK FAİZ

Gayrimenkul ve Yatırım Ortaklığı A.Ş, ödemede faiz olarak, Emlak Bankası tarafından KEY'in hak sahiplerine ödenmesi karşılığı verdiği gayrimenkullerin devir tarihi olan, 5 Şubat 2000 yılından bugüne kadar olan 5 yıllık süreyi baz alacak. Buna göre ödeme, Ziraat Bankası'nın 6 aylık mevduat faizi ile nemalandırılarak yapılacak.

KEY HESAPLARI

1987'da başlayan ve 1996 yılına kadar devam eden KEY hesapları düzenli tutulmadığı için, kimlerin hak sahibi olduğu ve kime ne kadar ödeme yapılacağı kesin olarak bilinemiyor.

Emlak Bankası, 1999 yılı sonlarında KEY'in ödenmesi çalışmaları kapsamında, hak sahiplerinin alacaklarına karşılık TOKİ'ye bağlı Emlakkonut'a yaklaşık 395 trilyon liralık gayrimenkul vererek, bunun karşılığında ödeme yapmasını istemişti.

Daha sonra hak sahiplerinin alacaklarına karşılık hisse senedi verilerek ödenmesini öngören ödeme planından ise borsa spekülatörleri tehlikesi nedeniyle vazgeçilmişti.

haber7

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber