Bilgi Edinme Hakkı Yasa Tasarısında değişiklik: Devlet sırrına karşı vatandaşa mahkeme yolu açılıyor

Haber Giriş : 21 Temmuz 2003 12:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bilgi Edinme Hakkı Yasa Tasarısında değişiklik: Devlet sırrına karşı vatandaşa mahkeme yolu açılıyor

TBMM Avrupa Birliği Uyum Komisyonu, "Bilgi Edinme Hakkı Yasa Tasarısını" görüşürken, bilgi ya da belge edinme talebi "devlet sırrı ve devletin ekonomik çıkarları" gerekçe gösterilerek reddedilen vatandaşların yargı yoluna gidemeyeceğine ilişkin hükmü değiştirdi. İnternet üzerinden elektronik posta yoluyla yapılacak başvurular da tasarı kapsamına alındı.

Komisyon raporunda, AB'ye üye ülkelerin mevzuatında itiraz hakkının sınırlandığına ilişkin bir örnek olmadığı vurgulandı.

TBMM Avrupa Birliği Uyum Komisyonu, "Bilgi Edinme Hakkı Yasa Tasarısı"ndan, bilgi ya da belge edinme isteği "Devlet sırrı ve devletin ekonomik çıkarları" gerekçe gösterilerek reddedilen vatandaşların yargı yoluna gidemeyeceğine ilişkin hükmü kaldırdı.

AKP'li Yaşar Yakış başkanlığındaki Avrupa Birliği Uyum komisyonu, "Bilgi Edinme Hakkı Yasa Tasarısı" üzerindeki çalışmalarını tamamlayarak, raporunu esas komisyon olan Adalet Komisyonu'na iletti.

Bilgi Edinme Hakkı Yasa Tasarısını basına kapalı toplantılarda görüşen Avrupa Birliğine Uyum Komisyonu, Avrupa Birliği müktesebatı dikkate alınarak, demokratik ve şeffaf bir yönetim amacıyla hazırlanan tasarıdaki bazı sınırlamaları kaldırdı. Komisyonda, tasarıya "elektronik ortamda kaydedilen her türlü bilgi, haber ve veri taşıyıcılarının da belge kavramına sokulmasına" ilişkin bir hüküm eklendi.

Hükümet, internet üzerinden elektronik posta yoluyla yapılacak başvuruları tasarı kapsamı dışında bırakırken, komisyonda bu AB standartlarına aykırı bulundu. Komisyonda, kişinin kimliğinin ve imzasının belirlenebilir olması koşuluyla elektronik ortamda yapılacak başvuruların da kabul edilmesine ilişkin bir değişiklik yapıldı.

Komisyonda, bilgi ve belge edinme talebi reddedilen vatandaşların, itiraz haklarını düzenleyen tasarının 13'üncü maddesinde de değişiklik yapıldı.

Tasarıda, vatandaşların itiraz hakkı "devlet sırrı ve devletin ekonomik çıkarlarına" ilişkin belge ve bilgilerle sınırlı tutulurken, Komisyon raporunda AB'ye üye ülkelerin mevzuatının incelendiği ve itiraz hakkının sınırlandığına ilişkin bir örnek bulunamadığı bildirildi. Bu nedenle, her türlü bilgi ve belge talebinin reddinin itiraz konusu olması uygun bulunarak, tasarıdaki sınırlama kaldırıldı.
Netgazete

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber