Kocaeli'de korkutan yangın, hâlâ söndürülemedi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Temmuz 2010 16:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kocaeli'nin Gebze ilçesi, Sırasöğütler Mahallesi'nde faaliyet gösteren Tever Sunta Fabrikası'nda dün akşam saatlerinde çıkan yangın halen söndürülmedi.

Yüzlerce itfaiye, iş mekinesi, su tankeri ve arazözlerin yanısıra 4 farklı tipte helikopterin katıldığı yangın söndürme çalışmalarında, 3 itfaiyeci de çeşitli şekilde yaralanarak hastaneye kaldırıldı.

Tever Sunta Fabrikası'nda dün saat 18.00 sıralarında başlayan yangın, havadan ve karadan müdehaleye rağmen hala söndürülemedi. Fabrika bahçesindeki 65 bin ton çeşitli ebatta tomruğun yandığı yangın, saat 11.00 sıralarında hemen yanında bulunan Mauser Varil Fabrikası'na da sıçradı. İtfaiye ekipleri, alevlerin D-100 Karayolu'na cephesi bulunan bu fabrikayı tamamen sarmasını önlemeyi başardı.

Sunta imalatında hammadde olarak kullanılan fabrika bahçesindeki 500 tonluk tomruk ve ağaç istifinde başlayan yangının çıkış sebebi henüz belirlenemezken Gebze, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi itfaiyesinin beraber müdahele ettiği yangına, daha sonra havadan helikopterle de müdahale edilmesine rağmen yayılan alevler, bahçede 500 tonluk kümelerle itsiflenmiş tomruk malzemenin tamamını sardı.

Havaların aşırı sıcak geçmesi nedeniyle iyice kurumuş olan tomruklara sıçrayan ateş, kümelerin tamamını sardı ve şu saatlere kadar yapılan tüm müdahelelere rağmen söndürülemedi. Alev almış ve çoğu köz haline gelmiş odun yığınlarının bir kısmının ise altında kalan ve henüz tutuşmamış bölümüne yığınların üzerine kum ve toprak malzeme dökerek kurtarılarak, biraz daha uzak bölgeye taşınmasına ise devam ediliyor.

Yangın söndürme çalışmaları sırasında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Maltepe Grubu'nda görevli olduğu belirtilen bir itfaiye erinin ise ayak parmakları koptu. Alınan bilgilere göre, adının 'İsmail' olduğu öğrenilen itfaiye erinin ayağı merdivenin kayması sonucu sıkıştı. Ayak parmaklarının koptuğu belirtilen itfaiyeci, İstanbuldaki bir hastaneye sevkedildi.

Yangın tren seferlerini aksattı

Gebze'deki fabrika yangını nedeniyle İstanbul'a gelen trenlerden bazıları yaklaşık 3 saat rötar yaptı. Yolcular otobüslerle Tuzla Tren İstasyonu'na getirildi. Buradan Haydarpaşa'ya taşındı. Gebze Bayramoğlu'nda bir fabrikada çıkan yangın tren seferlerinin aksamasına neden oldu. Alevlerin tren yoluna kadar ilerlemesi üzerine, özellikle İstanbul'a gelen trenler yoluna devam edemedi. Yolcular Tuzla'ya kadar otobüslerle taşındı. Tuzladan ise Gebze-Haydarpaşa hattı ile yolcular Haydarpaşa Tren İstasyonu'na getirildi. Durumdan yakınan yolcular, kendilerinin belediye otobüsünde ayakta taşındıklarını anlattı. Eskişehir'den gelen bir yolcu, "Yaklaşık 3 saat yolda bekletildik. Daha sonra otobüslerle Tuzla'ya getirildik. Buradan ise Haydarpaşa'ya. Yolculuğumuz resmen rezillikti." diye konuştu.


Kocaeli'nin Gebze İlçesi'nde kurulu Tever Sunta Fabrikası'nda dün saat 16.00 sıralarında başlayan yangın, havadan ve karadan müdahaleye rağmen hala söndürülemedi. Fabrika bahçesindeki 65 bin tomruğun yandığı yangın saat 11.00 sıralarında da hemen yanında bulunan Majser Varil Fabrikası'na da sıçradı. İtfaiye ekipleri alevlerin D-100 Karayolu'na cephesi bulunan bu fabrikayı tamamen sarmasını önlemeye çalışıyor. Bu arada söndürme çalışmaları sırasında İstanbul Büyükşehir İtfaiyesi'nden bir itfaiye erinin merdivenin kayması sonucu ayak parmakları koptu.

BU YANGIN 18 SAATTİR SÖNDÜRÜLEMEDİ

Gebze'nin İstasyon Mahallesi'nde D-100 Karayolu kenarında kurulu Tever Sunta Fabrikası'nda dün akşam henüz bilinmeyen bir nedenle başlayan yangına dün hava kararana kadar havadan helikopterle müdahale edildi. Yangın, sunta imalatında hammadde olarak kullanılan fabrika bahçesindeki 500 tonluk tomruk ve ağaç istifinde başladı. Çıkış nedeni henüz belirlenemeyen yangına önce Gebze itfaiyesi müdahale etti. Daha sonra Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nden de onun üzerinden arazöz takviyeye gelmesine rağmen alevler giderek yayıldı. Havadan helikopterle de müdahale edilmesine rağmen yayılan alevler bahçede istiflenmiş toplam 65 bin ton olduğu belirtilen tüm tomruk istiflerini sardı.

Kocaeli Valisi Ercan Topaca'nın da sabah saatlerine kadar yerinden izlediği yangın söndürme çalışmaları sırasında İstanbul ve Sakarya'dan gelen takviyelerle birlikte arazöz sayısı 30'u geçti. Ancak aşırı sıcaktan iyice kuruyan ağaç ve tomruklar yüzlerce ton su sıkılmasına rağmen söndürülemedi. Bu arada itfaiye ekipleri 7 kilometrelik hortumla denizden su çekmesine rağmen bu da başarılı olmadı.

Dün gece yarısına doğru kontrol altına alınır gibi görünmesine rağmen tekrar büyüyen alevler sabah saatlerinde kontrol altına alındı. Ancak bugün saat 11.00 sıralarında yeniden büyüyen alevler bu kez Tever Sunta Fabrikası'nın D-100 Karayolu'na doğru ön cephesinde yığınlara bitişik olan Mauser Varil Fabrikası'na sıçradı. Tüm itfaiye ekipleri şu saatlerde alevlerin bu fabrikayı tamamen sarmasını önlemeye çalışıyor. Yangına sabah saatlerinden itibaren hem havadan hem karadan müdahale devam ediyor.

Yangın söndürme çalışmaları sırasında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Maltepe Grubu'nda görevli olduğu belirtilen bir itfaiye erinin ise ayak parmakları koptu. Alınan bilgilere göre, adının "İsmail" olduğu öğrenilen itfaiye erinin ayağı merdivenin kayması sonucu sıkıştı. Ayak parmaklarının koptuğu belirtilen itfaiyeci İstanbul'daki bir hastaneye sevk edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber