Çocuklar için yeşil pasaport alma şartları yeniden düzenlendi

Gelir vergisi başta olmak üzere bir çok kanunda değişiklik yapan 6009 sayılı Kanunla düzenlenen konulardan birisi de pasaportlardır. 13 Mayıs 2010 tarihinde cevaplamış olduğumuz bir soruda, o gün geçerli olan mevzuata göre erkek çocuklara yeşil pasaport verilemeyeceğini belirtmiştik. Bunun sebebi, Anayasa Mahkemesinin ?... yine yanında yaşayıp reşit bulunmayan erkek çocuklarına da ...? ibaresini iptal etmesiydi. İşte bu madde yeniden düzenlenmiştir. Detaylar için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 02 Ağustos 2010 16:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ESKİ HÜKÜM

Madde 14 ? A) (Değişik: 28/5/1988 - 3463/2 md.) Hususi damgalı pasaportlar;
(Değişik birinci fıkra: 22/8/1989 - KHK - 378/1 md.) Türkiye Büyük Millet Meclisi eski üyeleri, eski bakanlar ile birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan veya bu kadrolar karşılık gösterilmek veya T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilip emekli kesenekleri bu derecelerden kesilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalıştırılan Devlet memurları ve diğer kamu görevlilerine; diplomatik pasaport verilmesini gerektiren vazifelerden başka herhangi bir resmi vazife ile veya kendi hesaplarına yabancı ülkelere gittikleri zaman verilir. (Ek cümle: 19/10/2005 - 5411/168 md.) Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Kurulu üyeleri için, T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilme ve emekli keseneklerinin bu derecelerden kesilmesi şartı aranmaz.
Bunlardan emeklilik veya çekilme sebepleri ile vazifelerinden ayrılmış olanlara da bu nevi pasaport verilir.
(Değişik: 3/3/1993-3868/1 md.) Büyükşehir il ve ilçe belediye başkanlarına, görevleri süresince hususi damgalı pasaport verilir.
Hususi damgalı pasaport alabilecek durumda bulunanların eşlerine de aynı nevi pasaport verilir. Hususi damgalı pasaport almaya hakkı bulunduğu sırada vefat edenlerin dul eşlerine başkası ile evlenmemiş ise ayrı neviden pasaport verilmesi mümkündür.
Hususi damgalı pasaport alabilecek durumda bulunanların yanında yaşayıp, evli bulunmayan ve iş sahibi olmayan kız çocuklarıyla (...)(1) hususi damgalı pasaport verilir veya bunlar baba veya annelerinin pasaportlarının refakathanesine kaydedilir. Refakathanesine kayıtlı bulunanlar, pasaport sahibi ile seyahat etmedikleri takdirde o pasaportu kullanamazlar. (1)"

(1) Bu arada bulunan ?... yine yanında yaşayıp reşit bulunmayan erkek çocuklarına da ...? ibaresi Anayasa Mahkemesi'nin 7/2/2008 tarihli ve E.: 2004//30, K.: 2008/55 sayılı Kararı ile iptal edildiğinden madde metninden çıkarılmıştır.

YENİ HÜKÜM

5682 Sayılı Pasaport Kanununun yukarıda altı çizili olarak gösterilen son fıkra hükmü aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

?Hususi damgalı pasaport alabilecek durumda bulunanların ergin olmayan veya ergin olsalar dahi yanlarında yaşayıp evli bulunmayan ve iş sahibi olmayan öğrenimi devam eden çocuklarına 25 yaşının ikmaline kadar, yine ergin olsalar dahi yanlarında yaşayıp evli bulunmayan ve iş sahibi olmayan, aynı zamanda bedensel, zihinsel veya ruhsal özürlerinden en az biri nedeniyle sürekli bakıma muhtaç durumda olduğu resmi sağlık kurumlarının düzenlediği sağlık kurulu raporu ile belgelenen çocuklarına da hususi damgalı pasaport verilir.?

DEĞERLENDİRME

Yapılan düzenleme ile çocuklara yeşil pasaport verilme hali yeniden düzenlenmiştir. Yeni düzenlemede kız/erkek ayrımı kaldırılmıştır. Ergin olma kriteri getirilmiştir. Yeni düzenlemeye göre;

1- Ergin olmayan çocuklar için yeşil pasaport alınabilmektedir.

2- Çocuk ergin ise; yanlarında yaşaması, evli bulunmaması ve iş sahibi olmaması halinde 25 yaşın ikmaline kadar çocuklar için yeşil pasaport alınabilecektir. 25 yaşını ikmal eden çocuklar için yeşil pasaport alınamayacaktır.

3- Çocuk ergin olsa dahi, evli bulunmayan ve iş sahibi olmayan özürlü çocuklar da yaş sınırlaması bulunmamaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber