Diyet, 'parmak izi' gibi kişiye özeldir

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Ağustos 2010 13:06, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Bartın İl Sağlık Müdürü Dr.Osman Nacaroğlu özellikle yaz döneminde hızlı kilo verme isteğinin kişileri hatalı uygulamalara yönelttiğini söyledi.

Zayıflama isteği sonucu yapılan diyetlerin, kullanılan aletler, otlar, çaylar ve kremlerin para, zaman ve sağlık kaybına yol açtığını anlatan Dr.Osman Nacaroğlu, hatta bilinçsizce kullanımlar nedeniyle ölümlere yol açtığını aktardı. Değişen yaşam tarzıyla birlikte daha hızlı ve hazır yiyeceklerle beslenildiğini ve fiziksel aktiviteden uzaklaşıldığını herkesin kabul ettiğini dile getiren Dr. Nacaroğlu, bu değişikliklerin sonucu olarak artan obezite ile mücadelede yapılan hatalı uygulamaların hayati sonuçlar doğurduğunu vurguladı.

Diyetin parmak izi gibi sadece kişiye özel olduğunun altını çizen Sağlık Müdürü Dr. Nacaroğlu, obezite tedavisinde bilinmesi gerekenleri şöyle sıraladı: "Obezite bir hastalıktır ve tedavisi tüm hastalıklar gibi uzman kişiler tarafından yapılır. Diyet, egzersiz ve davranış değişikliği obezite tedavisinin temelidir ve ilgili uzmanlar tarafından uygulanır. İlaç tedavisi ve cerrahi müdahale obezitenin son dönem tedavileridir. Hafif ve orta düzey obezite için ilaç kullanımı uygun değildir. Diyet; kişinin yaş, cinsiyet, boy, ağırlık, fiziksel aktivite düzeyi, yaşam koşulları, damak zevki, klinik bulgularına göre diyetisyenlerce hazırlanır ve takibi sağlanır. Unutmayın, diyet, parmak iziniz gibi sadece size özeldir. İlaç tedavisine başlandığında diyet ve egzersiz tedavileri de eşlik etmelidir. Gebelik ve emziklilik döneminde ilaç tedavisi uygulanmamalıdır. Zayıflama ilaçları doktor kontrolü ve önerisi olmadan kullanılamaz."

Zayıflama ilaçlarının nasıl olması gerektiği konularında da bilgiler veren Dr. Osman Nacaroğlu, "Yan etkisi olmamalı, bağımlılık yapmamalı, sağlık yönünden güvenilirliği saptanmış olmalı, Sağlık Bakanlığı izni olmalıdır." dedi. 5996 Sayılı Kanun kapsamında gıda olarak yer alan ürünlerin özellikle zayıflatıcı bitkisel ürünler, gıda takviyeleri ve özel beslenme amaçlı gıdaların kontrol ve denetimi ile gıdaların ithalat ve ihracat kontrolleri ve üretim izinleri görevinin de Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından yapıldığını hatırlattı. Sağlık Müdürü Dr. Nacaroğlu, bu ürünler satın alınırken mutlaka Tarım ve Köyişleri Bakanlığı izni aranması gerektiğini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber