Milletvekillerinden Başbakana yolsuzluk mektupları

Haber Giriş : 08 Mart 2005 08:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan ile yüz yüze görüşememekten dert yanan milletvekilleri, çareyi mektup göndermekte buldu. AKP'li vekiller, Erdoğan'a mektup yazarak isteklerini, önerilerini aktarırken, bazıları da yolsuzluk ihbarlarında bulunuyor. Erdoğan'ın, özellikle ?Yolsuzluk ile ilgili elinizde ne bilgisi varsa getirin, kimseyi sırtımızda taşımayız? sözlerinin ardından, AKP'li milletvekilleri harekete geçti.

AKP Gümüşhane Milletvekili Sabri Varan da, Erdoğan'a tek sayfalık bir mektup yazarak, memur ve işçilerin maaş ödemesinde yaşanan kaynak israfından bahsetti.

Varan, 1 yılda toplam 32.723 katrilyon lira maaş ödendiğini, kurumlara bu ödeme karşılığında ise 2 katrilyon lira verildiğini vurguladı.

Memur ve işçilere ödenen maaşlarda çok büyük miktarlarda kaynak israfının yapıldığını kaydeden Varan, gerçekleştirilen işlemin bir nevi yolsuzluk olduğunu ifade etti.

Bankaların, ?kamudaki memur, işçi, sözleşmeli gibi çalışanların maaşlarını bankalardan almaları' karşılığında, ilgili kuruma, yıllık maaş tutarının yüzde 15 ile yüzde 20'si arasında bir ücretin 3 yıllık sözleşme karşılığı ödendiğini söyleyen Varan, yıllık itibariyle de bu rakamın yüzde 5 ile yüzde 7 arasında değiştiğini kaydetti.

Çarçur edilen paralar

Kurumlara verilen bu kaynağın miktarının katrilyonları aştığını vurgulayan Varan, ?Maliye Bakanlığımızca 1 yıllık memur maaşı olarak 28.3 katrilyon, 1 yıllık işçi maaş karşılığı olarak 4.423 katrilyon toplam olarak 32.723 katrilyon lira ödenmektedir. Bankalarımızın 3 yıllık sözleşme karşılığı kurumlara promosyon olarak ödedikleri toplam tutar ise 6.545 katrilyon liradır? dedi.

Bankaların ödedikleri bu ücretleri kurum amirlerinin aldığını belirten Varan, ?Bazısı örtülü ödenek gibi, bazısı da pek verimli olamayan keyfi harcamalar yapmaktadırlar; netice itibariyle de genellikle çarçur edilmektedir. Yine, bankalarımız bu karşılığı ?bonus para' olarak memurların maaşlarına nakit olarak yatırmaktadır? dedi.

Varan, mektubunda Maliye Bakanlığı'nın bankalarla protokol imzalayarak, kurumlara promosyon olarak ödenen bu kaynağın, personel adına, Maliye ve Hazine'ye aktarılmasını önerdi. Varan, önerisini, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'e de iletti.

İki bakandan da onay alan Varan, Başbakan'ın cevabını bekliyor. Başbakan, talimat verirse, artık Maliye Bakanlığı tek elden bankaların genel müdürleri ile protokol yapacak ve üç yılda ödenen 6.545 katrilyon Hazine'ye kalacak.

h.o.tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber