Başbakan, vergi ve prim borçlarına ilişkin talebe iftarda 'tamam' dedi

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 28 Ağustos 2010 10:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, esnafın biriken vergi ve prim borçlarına el koydu. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, önceki akşam iftar yemeğinde Başbakan Erdoğan'dan ?yeniden yapılandırma' sözü aldı. Erdoğan, ?Maliye, SGK, Çalışma Bakanlığı birlikte çalışmak suretiyle yapılandırmasını yaparız. Esnafın sıkıntısını yeni bir ödeme planıyla çözmüş olacağız? dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, esnaf ve sanatkarların biriken vergi ve prim borçlarıyla ilgili uzun süredir talep ettiği ?yeniden yapılandırma' konusunda beklenen müjdeyi verdi. Krizin ardından biriken vergi ve prim borçlarının sıfır faiz oranı ile yeniden yapılandırılmasını isteyen esnafa Çalışma Bakanlığı Sosyal Güvenlik Kurumu ile Maliye Bakanlığı'ndan bugüne kadar verilen olumsuz yanıtlara rağmen Erdoğan önceki akşam duruma el koydu ve TESK Başkanı Bendevi Palandöken'e ?Oturulur, yapılandırması yapılır, esnafın sıkıntısını yeni bir ödeme planıyla çözmüş oluruz? dedi.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) ile Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) yönetici ve üyeleri, Ankara'da iftar yemeğinde ağırladıkları Başbakan Erdoğan'dan uzun süredir beklenen konuda söz aldılar.

Ucuz krediye ulaşamıyoruz

Masada esnafın biriken prim ve vergi borçlarıyla ilgili konuşan Palandöken, Başbakan'a bir kaç gün önce Halkbank'tan sağlanan ucuz kredi müjdesini hatırlatarak, ? Ucuz kredi tesis ediyorsunuz ama esnaf buna ulaşamıyor. Çünkü biriken vergi ve prim borçları nedeniyle kredi verilmiyor. Biz borcumuzu ödemeyelim demiyoruz, bize para verin aş verin de demiyoruz, borçlarımız yeniden yapılandırılırsa, krediye de ulaşabiliriz. Sorun çözülür? dedi. Bunun üzerine Başbakan, ?Nasıl borç yapılandırmasına gidilir, oturup planlanır, Maliye, SGK, Çalışma Bakanlığı oturmak suretiyle yapılandırmasını yaparız. Esnafın sıkıntısını yeni bir ödeme planıyla çözmüş olacağız? dedi.

Sıfır faizli yapılandırma

Palandöken, VATAN'a yaptığı açıklamada Başbakan'ın bu sıkıntıdan zaten haberdar olduğunu belirterek, ?Esnafa sosyal güvenlik primi ve vergi borçları yeniden yapılandırıldıktan sonra kredi verilmesi önerisinde bulunduklarını? anlattı. Türkiye'deki 2 milyon esnaf ve sanatkarın, aileleri ve yanlarında çalıştırdıklarıyla ülke nüfusunun üçte birini oluşturduğunu anlatan Palandöken, ?Geçmişe dönük biriken SGK ve vergi borçları için acil bir yapılanma şart. Ancak, bu yapılanma sadece biriken borçların taksitlendirilmesi yönünde olmamalı. Kesinlikle geçmişe dönük faiz uygulanmamalı? talebini hatırlattığını söyledi.

Başbakan'ın da artık konuyla ilgili son noktayı koyduğunu belirten Palandöken, ?Başbakan artık noktayı koymuştur. Maliye Bakanlığı ve SGK bunun uygulama detaylarıyla ilgili çalışmayı başlatacaklar? dedi.

Para da aş da istemiyoruz borcumuzu ödemek istiyoruz

BENDEVİ Palandöken, Başbakan'ın müjdesini verdiği esnafın ?Biriken borçlarının yeniden yapılandırılması? talebinin gerekçesini de şu sözlerle anlattı: ?Esnaf ve sanatkarın kriz dönemlerinde en büyük sorunu, birikmiş vergi ve sosyal güvenlik prim borçları oldu. Her 100 esnaftan 70'inin prim borcu bulunuyor. Yine geçtiğimiz 2009 yılında esnaf beyan ettiği her 100 liralık gelir vergisinin 47 lirasını ödeyemedi. Bu sorunun çözümü için acilen yeniden yapılandırma şarttı. Biz Başbakanımıza bunu anlattık. Biz devletimizden para istemiyoruz, aş istemiyoruz. Tersine mevcut borcumuzu ödemek için yeni bir yapılandırma istiyoruz. Ekonomik krizden en çok etkilenen esnaf için sicil affı işletilemiyor, kredi alamayan esnaf işini büyütemiyor. Vergi ve SGK prim borçları yüzünden ihalelere giremeyen esnafımız iş yapamıyor. Piyasalar rekabetten uzaklaşıyor. Bu sorunların çözümüyle bireysel işletmelerin faaliyeti artacak, hemen her işletme faaliyetini sürdürmek için 1 ya da 2 kişi istihdam edecek, işsizliğe de fayda sağlayacak, hem de piyasa düzelecek. Hem borçların yapılandırılması ile devlet alacağını da tahsil edebilecek.?

Bayramdan sonra düğmeye basılıyor

BENDEVİ Palandöken, çalışmanın esnafın biriken tüm prim ve vergi borçlarının ödenebilmesini sağlayacak şekilde taksitlendirilmesine dönük olacağını söyledi. Planın geçmişe dönük borçları da kapsayacak şekilde sıfır faizli olacağını belirtti. Önümüzde 30 Ağustos Zafer Bayramı ve ardından da Ramazan Bayramı olduğunu hatırlatan Palandöken, kurumların zorunlu olarak ilgili çalışmayı bayram ertesi yapacaklarını söyledi. Palandöken, ?Bayram ertesi Maliye, SGK bununla ilgili çalışmayı yapacak. Belki bir kısmına biz de katılacağız. Yani bayram sonrası düğmeye basılacak? dedi. Palandöken, bunun esnaf için bir müjde anlamına geldiğini vurguladı.

5 bin TL'lik borç 20 bin TL'ye çıkıyor

TESK Başkanı'nın verdiği bilgilere göre, esnafın birikmiş borçlarının ana parası 30 milyar TL düzeyinde. Ancak uygulanan yüzde 24 düzeyindeki gecikme faizi ve zamla beraber bu borçlar 70 milyar TL'yi aşıyor. Ekonomik kriz döneminde esnafa destek olunması için getirilen SGK primi işveren payının yüzde 5 azaltılması da esnafa yardımcı olamadı. Çünkü 5 puanlık indirimden yararlanabilmek için SGK`ya prim borcunun bulunmaması gerekiyor. Şu anda 5 bin TL borcu olan bir esnafın toplam borcunun 3 yılda 20 bin TL'ye çıktığı hesaplanırken, vergi ve prim borçlarının ancak gecikme faizi ve gecikme zamlarının sıfır faiz ya da enflasyon oranında yeniden yapılandırılarak 60 ay vadeli taksitlere bağlanması halinde ödenebileceğine dikkat çekiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber