12 Eylül'de Evren ile aynı oyu veremem

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 03 Eylül 2010 09:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Müzede işkence aletleri maket üzerinde sergileniyor

HEP lideri ve eski DİSK yöneticisi Işıklar ?Hayır çıkarsa Kenan Evren sevinir? dedi ve BDP'nin boykot kararının haklı gerekçesi olmadığını söyledi

12 Eylül darbesinde gördüğü işkenceyle bir böbreğini kaybeden, HEP eski Genel Başkanı ve eski DİSK eski Genel Sekreteri Fehmi Işıklar, ?Referandumdan ?hayır' çıkarsa buna en çok Kenan Evren sevinir. 4 sene cezaevinde işkence görmüş bir insan olarak Evren'le aynı oyu kullanmak istemem? dedi. star'a konuşan Işıklar, ihtilal yapanların kendisini ihtilale teşebbüs suçundan yargıladığını kaydederek şunları söyledi: ?İşkence yüzünden bir böbreğimi kaybettim. 4 yıl yattıktan sonra beraat ettik ve özür de dilemediler. Bu yaptıklarından daha büyük bir ayıptı. O dönemin baskılarını yaşamış bir insan olarak benim Kenan Evren'le aynı oy kullanmam düşünülemez.?

DARBECİ EĞİLİMLERİ CAYDIRICI

Referanduma sunulacak anayasa paketinin darbeci eğilimleri caydırıcı özellikler taşıdığını vurgulayan Işıklar, bu yönüyle de önemsediğini söyledi. Referandumun demokrasiye katkısı olacağını kaydeden Işıklar, şunları kaydetti: ?Halk oylamalarına alışacağız. Bugüne kadar anayasa değişiklikleri hep askeri vesayet altında yapılıyordu ama şimdi halkoyuna sunuluyor. Askeri vesayetin kalkması açısından çok önemli. Getirdikleri açısından da önemli. Kadın haklarından yargılamalarda herkesin kanun önünde eşit olmasına varıncaya kadar yenilikler getiriyor. Anayasa Mahkemesi'nin yapısı da 61 anayasasından daha ileride. HSYK da daha tabana yayılan yapılanma söz konusu. Bana göre yeterli değil ama başlangıçtır.? Referanduma hayır denilmesinin Kenan Evren'i sevindireceğini belirten Işıklar, ?Evren'le aynı oyu kullanmak istemem? dedi.

BOYKOT KARARI YANLIŞ

Solcu kimliğinin yanı sıra uzun süre BDP'nin kökenini oluşturan HEP'in de genel başkanlığını yapan Işıklar, BDP'nin boykot kararını doğru bulmadığını, boykotu haklı kılacak bir gerekçe olmadığını da söyledi. Işıklar, ?Başbakan bundan sonra daha kapsamlı bir anayasa değişikliğine gidileceğini açıkladı. BDP'nin istediği de daha kapsamlı bir değişiklikti. Bu durumda boykotun gerekçesi kalmaz. Hayır çıkarsa değişiklik talebinin önü kapanır? uyarısında bulundu.

Utanç Müzesi kapılarını star'a açtı

? Devrimci 78'liler Federasyonu, 12 Eylül askeri darbesinin 30'uncu yılında darbecilerle hesaplaşmak amacıyla kurduğu utanç müzesinin kapılarını star'a açtı. 15 gün boyunca açık kalacak olan müzede, 12 Eylül döneminde cezaevinde işkence gören ve yaşamlarını yitirenlerin fotoğrafları, özel eşyaları, mektupları, dava dosyaları ve darağaçları sergilenecek. Müzenin en üst katında o tarihlerde çocukları cezaevinde tutuklu olan anneleri anlatan bir mekan hazırlandı. Bu annelere 10 Eylül'de bir de şilt verilecek. Bu katta 12 Eylül'de yaşı büyütülerek idam edilen Erdal Eren için de özel bir bölüm ayrıldı. Eren'in fotoğrafının yanına, idam edilmeden önce üzerinde bulunan ceketi de kondu. ? NEŞE SARIDOĞAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber