Müdür baş yardımcısı veya müdür yardımcısı da şube müdürü olabilmeli
Örneğin bir yıl Müdür Başyardımcılığı yapmış birisi B tipi Kuruma müdür olarak atanabilir. B tipi kurumda 5 yıl çalışan da şube müdürü olabilir. Ancak Müdür başyardımcılarının şube müdürü olma şansları yoktur.
Bu şekildeki bir uygulamaya göre, 8 yıl A tipi kurum müdürlüğü yapmış birisi her hangi bir il'e İl Milli eğitim Müdürü olabilirken, 30 yıl da yöneticilik yapsa bir müdür baş yardımcısı veya müdür yardımcısının şube müdürü veya ilçe milli eğitim müdürü olma şansı sıfırdır.
Okul müdürlüğünden ta il Milli Eğitim Müdürlüğüne dikey geçişi sağlayan sistem, hizmet süreleri uzatılarak, neden müdür baş yardımcısı veya müdür yardımcılarına bu şansı tanımaz?
MEB YÖNETİCİ ATAMA VE GÖREVDE YÜKSELME YÖNETMELİĞİ NİN EKSİKLERİ....
MEB Atama ve Görevde Yükselme yönetmeliği 11/06/2003 tarih ve 25135 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.
Bu yönetmeliğin 8. maddesinin aşağıdaki fıkralarına göre;
"d) (A) tipi eğitim kurumlarında müdür olarak en az sekiz yıl hizmeti
bulunanlar il millî eğitim müdürlüğü görevine atanabilirler.
e) (B) tipi eğitim kurumlarında müdür olarak en az beş yıl hizmeti bulunanlar
ilçe millî eğitim müdürlüğü görevine atanabilirler.
g) İl ve ilçe millî eğitim müdürlüğü görevine atanacaklarda, yukarıda belirtilen
şartların yanında en az iki yıl öğretmenlik yapmış olma şartı ayrıca aranır."
deniliyor.
Ancak, yine 11 Ocak 2004 tarih ve 25343 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği, Yönetim Kademelerini ;
"Madde 6 ? Eğitim kurumlarının yönetim kademeleri şunlardır:
a) Birinci Kademe: Eğitim kurumu müdür yardımcılığı,
b) İkinci Kademe: Eğitim kurumu müdür başyardımcılığı, C tipi eğitim kurumu
müdürlüğü,
c) Üçüncü Kademe: B tipi eğitim kurumu müdürlüğü,
d) Dördüncü Kademe: A tipi eğitim kurumu müdürlüğü". olarak sıralamıştır.
Müdür Olarak Atanacaklarda Aranılan Özel Şartlar da ise;
"Madde 8 ? Eğitim kurumlarına müdür olarak atanacaklarda aranacak özel
şartlar şunlardır:
a) (C) tipi eğitim kurumu müdürü olarak atanacaklarda; birinci kademe yöneticiliğinde
en az bir yıl görev yapmış olmak,
b) (B) tipi eğitim kurumu müdürü olarak atanacaklarda; birinci kademe yöneticiliğinde
en az iki yıl veya ikinci kademe yöneticiliğinde en az bir yıl görev yapmış
olmak,
c) (A) tipi eğitim kurumu müdürü olarak atanacaklarda; üçüncü kademe yöneticiliğinde
en az iki yıl veya ikinci kademe yöneticiliklerinde toplam üç yıl ya da birinci
kademe yöneticiliğinde dört yıl veya birinci ve ikinci kademe yöneticiliklerinde
toplam dört yıl görev yapmış olmak."
Şimdi örneğin, bir okulda 3 yıl müdür başyardımcılığı veya 4 yıl müdür yardımcılığı yapan bir kişi Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'ne göre A tipi kuruma; 2 yıl müdür yardımcılığı veya 1 yıl müdür başyardımcılığı yapan ise B tipi kurumlara müdür olabiliyor.
MEB Atama ve Görevde Yükselme yönetmeliğine göre ise bu A tipi veya B tipi okul müdürü 8. maddenin (d) ve (e) fıkralarında geçirdikleri sürelere göre İlçe ve İl Milli Eğitim Müdürü olabilmektedir.
Bu durumda Eğitim Kurumlarında Müdür Başyardımcısı (veya Müdür Yardımcısı) olan bir kimse bu yönetmeliğe (MEB Atama ve Görevde Yükselme yönetmeliğinde) değişiklik yapılarak örneğin 3 yıl A tipinde Okul Müdürlüğü yapan Şube Müdürü olabiliyorsa, MEB Lise ve Ortaokullar yönetmeliğinin 13.maddesinde " (?) Müdürün bulunmadığı zamanlarda kendisine vekalet eder. Müdürün her türlü izinliğinde ayrıca bir vekil atanmadan müdürlük görevini yerine getirir." diye bahsettiği Müdür Başyardımcıları da misal 3 yıl değil de 6 yıl da şube müdürü olmaz mıydı? Müdür Yardımcıları da örneğin 9 yıl denilemez mi?
Bu durumda zaten eğitim kurumlarında yaşanan bu çekişmelerin de önü kesilir ve liyakat, hizmet süresine göre de bugun müdür yardımcılığı sınavını kazanan kimse "ben 9 yıl bu görevi yerine getirsem okul müdürüyüm" veya "daha başka yerler boş olmadığı için okul müdürü değil de şube müdürü olabilirim" diyebilmeli bence. Buna karşı çıkanlara şunu demek gerekir... Eğer 8 yıl öğretmenlik yapmış ve bu görevde yükselme sınavını kazananlar şu an yöneticilik deneyimleri olmadan haklarıyla şube müdürü olarak hizmet veriyorsa bu belirli sürelerde eğitim kurumları yardımcıları da bu işi en iyi şekilde yapacaklarına eminim. Bu da eğitim camiasındaki bu arkadaşları daha da iyi motive edeceğini düşünmekteyim. Bu görüşümü hem sayfanızda hem Bakanlığımızın ilgili yerlerine ulaştırırsanız çok sevinirim.
SAYGILARIMLA
Bir grup Müdür Yardımcıları adına