Danıştay hakimleri de görevi kötüye kullanmaktan yargılansın

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Eylül 2010 07:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Özelleştirmede Danıştay engeline 'gecikme' ayarı!

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, Danıştay'ın özelleştirme davalarında 60 günlük süre sınırına uymadığını belirterek, ekledi: 29 ayı bulan gecikmeler var. Biz nasıl 'görevi kötüye kullanmak'la suçlanıyorsak onlar için de müeyyide olmalıEkonomi alanındaki kararlarıyla özelleştirme ve varlık satışlarında gecikme yaratan Danıştay'a 'müeyyide' gündemde. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Danıştay'ın 60 gün şartına rağmen 29 ayı bulan sürelerde karar verdiğini belirterek, 'Nasıl biz yargı kararlarını zamanında uygulamadığımızda 'Görevi kötüye kullanma' suçlamasıyla karşılaşıyorsak, yargıya da benzer yaptırımlar getirilmeli. Yargı mensubuna, 'Gel kardeşim, niye geciktirdin' diye hesap soramıyoruz' dedi.

YENİDEN GÖZDEN GEÇİRECEĞİZ

Referandum sonuçlarından, herkesin kendisine pay çıkarmasını isteyen Yıldırım, şöyle konuştu: 'Anayasa paketiyle millet diyor ki, 'Bundan sonra benim adıma yetki kullanacaksan, benim düşündüğüm işleri yapacaksın, işimi zorlaştıran karar almayacaksın.' Bu mesaj herkese. Siyasetçiye, yargı mensubuna, bürokrasiye ve orduya.' Pakette kabul edilen 'Yerindelik denetimi yapılmaması' ilkesinin özelleştirme süreçleriyle ilgili olduğuna vurgu yapan Yıldırım, buna yönelik ikincil düzenlemelerde konuyu yeniden gözden geçireceklerini söyledi. Özelleştirme dönemlerinde Danıştay'dan görüş istendiğini de anımsatan Yıldırım, 60 gün içinde gelmesi gereken onayın 29 ayı bulduğuna dikkat çekti. Yıldırım, şunları söyledi:

KAYIP TRİLYONLAR GERİ GELMİYOR

- Memur, başıma bir iş gelir diye inisiyatif almıyor.

O zaman da işler gecikiyor. Yargı kararlarını uygulamamızda müthiş bir süre kısıtlaması var, uygulamazsak da cezası. Yargı, kendisine düşen görevi yapmazsa yaptırımı yok. Böyle bir şey olabilir mi? Kaybolan trilyonları geri getiremiyorsun. Yargı mensubuna, 'Gel bakalım buraya, bu kararı niye geciktirdin? Senin yüzünden devlet bu kadar zarara uğradı' diye hesap soramıyorsun.

- Yargı, 60 günlük süre sınırına niye uymuyor? Birini görevden alınca, bir ay içerisinde başlat diye geri gönderiyor. Başlatmazsan 'Görevi kötüye kullanma suçu' diyor. Aynı şey orada da olmalı. Ya hapis ya para ya bilmem ne. Bir şekilde orada müeyyide olmalı. Bu şekilde devamı kabul edilemez.

İKİ YIL BEKLEYEN LİMAN İHALESİ VAR

DanIŞtay, liman özelleştirmelerine yönelik vermesi gereken imtiyaz sözleşmesi onayını, 1 yılı aşkın sürelerle geciktirdiği için eleştirilmişti. 60 günde verilmesi gereken onaylar, Bandırma Limanı'nda 19 ayda, İzmir Limanı'nda 29 ayda, Samsun Limanı'nda 23 ay ve Derince Limanı'nda da 24 ayda çıkmıştı. Söz konusu liman özelleştirmelerinin toplam bedeli 2 milyar doları buluyor.

danIŞtay, 3G ihalesinin ardından devletin kasasına 2.2 milyar dolar kazandıracak 3G imtiyaz sözleşmesini ise 5 ay sonra onaylamıştı.

Şimşek de 'Ciddi maliyet' demişti

Malİye Bakanı Mehmet Şimşek de bu konuya yönelik olarak Danıştay'ı eleştirmişti. Şimşek, kurumun, özelleştirmeler için nayasaya göre 60 günde vermesi gereken imtiyaz sözleşmesi onayının 2 yılı hatta 29 ayı bulduğunu belirterek, şöyle demişti: 'Bu, ülke için hem zaman kaybı hem de büyük

bir maliyet. Bu gecikme kamuda ciddi zarara neden oluyor. açıyor. Danıştay bu onayı 60 günde verseydi, Türkiye ihale bedellerini borçlanmak zorunda kalmazdı. Kamunun ciddi bütçe açıkları ve borçları var. TCDD ve Karayolları'nın ihtiyacı olan finansmanı piyasadan borçlanmadan sağlardık. Millete daha erken hizmet sunma imkanımız olurdu.'

Deniz ÇİÇEK / ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber