Bağ-Kur Personeline de Ek Ödeme Verilecek
24.7.2003 tarihli TBMM Genel Kurulunda kabul edilen Kanun ile Bağ-Kur, Sosyal Güvenlik Kurumunun ilgili kuruluşu haline getirilmiştir. Ayrıca, Bağ-Kur personeline yılda iki ikramiye verilmesi ve en yüksek devlet memuru aylığının %150'sini geçmemek üzere ek ödeme yapılması kararlaştırılmıştır. Bağ-Kur denetmen ve denetmen yardımcıları yapılan düzenleme ile 657 sayılı Kanunun 36/A-11'inci bendine, zam ve tazminatlarla ilgili 152'inci maddesine ve ek gösterge cetveline eklenmiştir. Kabul edilen kanunun personele ilişkin hükümlerini görmek için tıklayın.
Bağ-Kur Personeline De Ek Ödeme Konuldu
24.7.2003 tarihli TBMM Genel Kurulunda kabul edilen Kanun ile Bağ-Kur, Sosyal Güvenlik Kurumunun ilgili kuruluşu haline getirilmiştir. Ayrıca, Bağ-Kur personeline yılda iki ikramiye verilmesi ve en yüksek devlet memuru aylığının %150'sini geçmemek üzere ek ödeme yapılması kararlaştırılmıştır. Bağ-Kur denetmen ve denetmen yardımcıları yapılan düzenleme ile 657 sayılı Kanunun 36/A-11'inci bendine, zam ve tazminatlarla ilgili 152'inci maddesine ve ek gösterge cetveline eklenmiştir. Kabul edilen kanunun personele ilişkin hükümlerini görmek için tıklayın.
ESNAF VE SANATKÂRLAR VE DİĞER BAĞIMSIZ ÇALIŞANLAR SOSYAL SİGORTALAR KURUMU KANUNUNUN VE TARIMDA KENDİ ADINA VE HESABINA ÇALIŞANLAR SOSYAL SİGORTALAR KANUNUNUN BAZI MADDELERİNİN DEĞİŞTİRİLMESİ, YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILMASI VE BU KANUNLARA GEÇİCİ MADDELER EKLENMESİ HAKKINDA KANUN TASARISI
MADDE 1.- 2.9.1971 tarihli ve 1479 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu Kanununun 1 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan "ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı olmak" ibaresi madde metninden çıkarılmış ve üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. "Kurum, bu Kanun ve özel hukuk hükümlerine tabi, tüzel kişiliği haiz bir kamu kurumudur. Kurum, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının bağlı kuruluşu olan Sosyal Güvenlik Kurumunun ilgili kuruluşu olup, idari ve mali bakımdan özerktir."
MADDE 5.-1479 sayılı Kanunun 6 ncı maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir."Atama usul ve şartları
Madde 6 - a) Genel Müdür, Genel Müdür Yardımcısı, 1.Hukuk Müşaviri müşterek kararname ile, 1-4 üncü derece kadrolara atanacak personel, Genel Müdürün teklifi ve Yönetim Kurulu kararı ile, diğer personel ise Genel Müdürün onayı ile atanır. Kurum personelinin atama, yer değiştirme, görevde yükselme usul ve esasları yönetmeliklerle belirlenir.
b) Kuruma daire başkanı olarak atanacaklarda, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 ve 68 inci maddelerinde sayılan şartlar aranır. Sağlık İşleri Daire Başkanı olarak atanacaklarda hekim, diş hekimi veya eczacı ünvanına sahip olmak, Bilgi İşlem Daire Başkanı olarak atanacaklarda konusu ile ilgili eğitim veren mühendislik fakülteleri ile fen, matematik, istatistik, ekonomi veya ekonometri bölümü ile bunlara denkliği Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı tarafından onaylanmış yabancı fakülte veya yüksek okullardan mezun olmak, İnşaat ve Emlak Daire Başkanı olarak atanacaklarda ise mimar veya inşaat mühendisi ünvanına sahip olmak şartı aranır.
c) Kurum adına meslek kuruluşlarında, vergi dairelerinde, belediye, özel idare ve ilgili diğer kurum ve kuruluşlarda, muhtarlıklarda, işyerlerinde; tescili gerekenleri, sigortalılığı sona erenleri ve adres değişikliklerini tespit etmek, Kurumun protokol yaptığı sağlık kurum ve kuruluşları ile eczanelerde sağlık sigortası uygulamasını kontrol etmek, il müdürünce verilecek benzeri diğer görevleri yapmak ve idari para cezası uygulamakla yetkili olmak üzere, Bağ-Kur denetmenleri ve denetmen yardımcıları çalıştırılır. Bunlar en az dört yıllık yükseköğretim kurumlarından mezun olanlar arasından, yapılacak sınav sonucunda mesleğe denetmen yardımcısı olarak alınırlar ve en az 3 yıl çalıştıktan sonra, bu süredeki çalışmaları olumlu bulunanlar Kurumca açılacak yeterlik sınavında başarılı olmak şartıyla ilgili bulundukları denetmen kadrolarına atanırlar. Yeterlik sınavında başarılı olamayanlar durumlarına uygun kadrolara atanırlar. Denetmenler yer değiştirme suretiyle atamaya tabidir ve denetmenlerin mesleğe giriş ve yeterlik sınavları ile çalışma usul ve esasları yönetmelikle düzenlenir."
MADDE 6. - 1479 sayılı Kanunun 7 nci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Personel Statüsü
Madde 7. - Kurum personeli hakkında, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun bu kanuna aykırı olmayan hükümleri ile 10.2.1954 tarih ve 6245 sayılı Harcırah Kanunu ve 8.6.1949 tarih ve 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu hükümleri uygulanır. Yönetim Kurulu Başkan ve üyeleri ile Kurum çalışanları sorumlulukları bakımından 1.3.1926 tarihli ve 765 sayılı Türk Ceza Kanununun uygulanmasında devlet memuru sayılır, ancak Genel Müdür ve yardımcıları ile yönetim kurulu üyeleri dışındakilere 2.12.1999 tarih ve 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun hükümleri uygulanmaz. Personelin çalışma usul ve esasları yönetmelikle düzenlenir.
Yönetim giderlerinden karşılanmak üzere her yıl Kurum merkez ve taşra teşkilatında kadrolu olarak fiilen çalışan personele asgari ücretten az olmamak kaydıyla kendi aylıkları tutarında ( gösterge ve ek gösterge dahil ) iki ikramiye verilir.
Kurumun yönetim giderleri için ayrılan tutarın yüzde 15'ine kadar olan kısmından ve kurumca hazırlanan kitap, standart form, sağlık karnesi ile benzerlerinin satışından elde edilecek gelirlerden kurumun merkez ve taşra teşkilatında fiilen görev yapan (Bakanlık merkez teşkilatında sadece Bakan onayı ile görevlendirilenler dahil) personele görev unvanı, çalışma verimi, hizmetlerin rasyonelliğini sağlayacak ilkeler göz önünde bulundurularak Yönetim Kurulunca uygun görülen ve Bakanlıkça onaylanan oran ve miktarda ek ödeme verilir. Ek ödemelerin aylık tutarı 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda tanımlanan en yüksek devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil) brüt tutarının yüzde 150'sini geçemez. Ek ödemelerde 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun aylıklara ilişkin hükümleri uygulanır ve damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz. Ek ödemenin dağıtım usul ve esasları Kurum Yönetim Kurulunca belirlenir.
Kurum, taşra teşkilatındaki icra, takip ve dava işleri için genel hükümlere göre vekalet akdi ile lüzum görülecek sayıda avukat çalıştırabilir.
Kurum leh ve aleyhine açılan davalar ile icra takiplerinden tahsil edilen vekalet
ücretlerinden, hukuk müşavirlerine, kadrolu avukatlara ve hukuk servislerinde
fiilen görev yapan personele 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 146 ncı maddesi
gereğince ödeme yapılır. Vekalet ücretinin ödeme esas ve usulleri yönetmelikle
düzenlenir."
MADDE 46.- 14.7.1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun;
a) 36 ncı maddesinin "Ortak Hükümler" bölümünün (A/11) numaralı bendinde yer alan "Özürlüler Uzman Yardımcıları" ibaresinden sonra gelmek üzere "Bağ-Kur Denetmen Yardımcıları" ibaresi ve "Özürlüler Uzmanlığına" ibaresinden sonra gelmek üzere "Bağ-Kur Denetmenliğine" ibaresi,
b) "Zam ve Tazminatlar" başlıklı 152 nci maddesinin "II-Tazminatlar" kısmının "A-Özel Hizmet Tazminatı " bölümünün ( i ) bendinde yer alan "Özürlüler Uzmanları" ibaresinden sonra gelmek üzere "Bağ-Kur Denetmenleri" ibaresi,
c) I Sayılı Ek Gösterge Cetvelinin " I - Genel İdare Hizmetleri Sınıfı" bölümünün ( h ) bendinde yer alan "Özürlüler Uzmanları " ibaresinden sonra gelmek üzere "Bağ-Kur Denetmenleri" ibaresi
Eklenmiştir.
MADDE 47.- 1479 sayılı Kanunun Anayasa Mahkemesince iptal edilen geçici 13, 14, 15 ve 16 ncı maddeleri aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiş ve Kanuna aşağıdaki geçici maddeler eklenmiştir.
"GEÇİCİ MADDE 13.- Bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki yıl süreyle uzman tabipler, diş tabipleri ve eczacılar açıktan atama izni ve memurluğa girişte yeterlik sınavı şartı aranmaksızın atanabilirler."